Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 21:23, 06 gru 2015

Agania napisał(a)
One nawet, że styropianowe są piękne ..ale jak uczepić coś na białym, żeby nie było widać uczepienia?...masz receptę, zdradziśsz, u Ciebie super to wygląda, ja nie wiem jak przytwierdzić niwidocznie ozdobę na białej ścianie i na suficie?

Agatko wszystkie materiały przyczepione do styropianu szpilkami, można też klejem, ale myślę, że jest trudniej. Te pierwsze bańki mają wisieć u koleżanki nad stołem uwieszone u żyrandola, więc zrobiłam długie wstążeczki. Poodrywałam zawieszki, które były przy bańkach, bo nie mogłabym przymocować wstążek. Najpierw ułożyłam w rękach białe i przymocowałam szpilką do bańki, później ułożyłam srebrną kokardę i przyszpiliłam ją następną szpilką. Na koniec ucięłam dwa paski, które zwisają w dół i do tego długa wstążka do zawieszenia przymocowana dwoma szpilkami wbitymi pod różnymi kątami, żeby dobrze utrzymały bańkę, jeśli wbijesz pionowo może się wysunąć.
Drugie bańki powiesiłam na rurce od centralnego ogrzewania.
Iwk4 21:27, 06 gru 2015

Dorotko, ja szpilki przed wbijaniem maczam w kleju typu vikol. Po zaschnięciu nie wypadają. Robię tak bombki z cekinów, gdzie 600 cekinów i szpilek idzie na kulkę. Szkoda by było, gdyby odpadały. A wstążki doklejam jednak klejem na gorąco.
Iwk4 21:29, 06 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
A to sorry , a przetarłaś wcześniej najdrobniejszym papierem ściernym do decoupage? bo nie powinno być widać , że to styropian.......a tak to ślicznie udekorowane

Po jednokrotnym malowaniu widać. Choć są różne struktury kulek, zależy, gdzie się kupi. Jedne są bardziej gładkie, inne mniej, jedne bardziej zbite, inne miękkie.
Czasem trzeba malować dwa razy.
malgorzata_s... 21:31, 06 gru 2015

Przyszłam zobaczyłam i znowu się nie zawiodłam Dekoracje bomba Idziesz w biel i kryształ?
Dorota123 22:01, 06 gru 2015

Iwk4 napisał(a)
Dorotko, ja szpilki przed wbijaniem maczam w kleju typu vikol. Po zaschnięciu nie wypadają. Robię tak bombki z cekinów, gdzie 600 cekinów i szpilek idzie na kulkę. Szkoda by było, gdyby odpadały. A wstążki doklejam jednak klejem na gorąco.

Jejku ja dopiero raczkuję przy Tobie. Do głowy by mi nie przyszło, żeby każdą szpilkę moczyć w kleju, ja nawet tego wikolu nie mam. 600 szpilek na jedną bombkę? bardzo dużo, śledzę Twój wątek na bieżąco i nie widziałam tych bombek. W ubiegłym roku pamiętam miałaś śliczne zrobione na biało, ale one chyba były ze wstążek.
Dorota123 22:04, 06 gru 2015

Iwk4 napisał(a)

Po jednokrotnym malowaniu widać. Choć są różne struktury kulek, zależy, gdzie się kupi. Jedne są bardziej gładkie, inne mniej, jedne bardziej zbite, inne miękkie.
Czasem trzeba malować dwa razy.

Rzeczywiście, jak się styropian pomaluje kilkakrotnie to zamaluje się nierówności. Kule do ogródka tak robiłam, ale tam gdzie warstwa farby jest mniejsza kule nabierają takiej fajnej patyny, inaczej mówiąc starości.
Dorota123 22:09, 06 gru 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Przyszłam zobaczyłam i znowu się nie zawiodłam Dekoracje bomba Idziesz w biel i kryształ?

Zgadza się zgromadziłam sporo różnych kryształków, ale dziś szukałam w moich zbiorach girlandy kryształkowej na srebrnym drucie, niestety nie znalazłam jej, tylko na złotym wpadła mi w ręce. Do wianka mi nie pasuje.
MUZA 22:14, 06 gru 2015

Dorotko bombeczki prześliczne
Anabell 22:22, 06 gru 2015

Dalej nieustannie tworzysz ja tylko sobie obiecuję w następnym roku itd
Iwk4 22:28, 06 gru 2015

Dorota123 napisał(a)

Jejku ja dopiero raczkuję przy Tobie. Do głowy by mi nie przyszło, żeby każdą szpilkę moczyć w kleju, ja nawet tego wikolu nie mam. 600 szpilek na jedną bombkę? bardzo dużo, śledzę Twój wątek na bieżąco i nie widziałam tych bombek. W ubiegłym roku pamiętam miałaś śliczne zrobione na biało, ale one chyba były ze wstążek.

Dorotko, wstæżka plus cekiny. Strona 1102 u mnie.
Pola wypełniane sæ cekinami w dwóch kolorach. Raz przy raz.
Vikol można kupić w sklepach z farbami. Ok. 5 zł buteleczka.