Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

malgorzata_s... 20:59, 04 paź 2014

Dorota123 napisał(a)
Dziś sobota zapowiada się ładny dzień. Mam tyle zaplanowane, że chyba dnia braknie, na razie zimno i łapki marzną w ogródku. Właśnie zaczęły kwitnąć Marcinki.

I znowu cudna dekoracjaMacham
Benia 21:14, 04 paź 2014

Widziałam u Ciebie też orzecha i sporo kwiatków pod nimi a u mnie nigdy nie sadziłam bo mówią, że nic pod orzechem nie da rady, szczególnie tak starym, rozłożystym i dużym... ;( a teraz mam mieszane uczucia

Ps. maila otrzymałam i odebrałam, dzięki
Na pewno będę eksperymentować, już w głowie szukam podstawowej formy bo chce takie duże żeby były
Ivvvona 22:29, 04 paź 2014

Śliczne to zdjęcie z marcinkamiMasz talent DorotkoPozdrawiam
Nallar 13:58, 05 paź 2014

Dorota123 napisał(a)
Ewo no to jest nas więcej, tylko bardziej lubisz ogródek, czy prace ręczne?

Właśnie wstawiłam kilka zdjęć, gdzie możesz zobaczyć cząstkę moich prac
Agania 17:48, 05 paź 2014

Dorota123 napisał(a)
Kule, które kiedyś zrobiłam , odświeżyłam im kolor, wcześniej były bardzo smutne (czytaj bure)

fajne te kule Dorotko......czy ty im zrobiłaś takie spękania?
Bogdzia 18:46, 05 paź 2014

Dorotko , swietne zdjecia, piękne kolory. Pozdrówka zostawiam.
Dorota123 20:56, 05 paź 2014

Bernadetko zgadza się to jest żagwin, są reż inne gatunki i kolory. Czy ta roślinka jest u Ciebie?
Benia 21:08, 05 paź 2014

mam malutkie sadzonki żagwinu z nasion z wiosny siane, kilka tylko bo zalały mi deszcze i dużo padło ale na początek coś będzie może jak wiosny dożyją
Dorota123 21:15, 05 paź 2014

Agania napisał(a)

fajne te kule Dorotko......czy ty im zrobiłaś takie spękania?

Aganiu kule kupiłam takie ze steropianu, później nałożyłam na nie szpachelką klej do steropianu (taki jak się dociepla domy). Starałam się, żeby było jak najwięcej kantów i nierówności, mąż bardzo chciał mi pomóc,bo stwierdził, że strasznie spaprałam tą kulę (on tynkuje zawodowo) Później pomalowałam ją farbą do tynku na zewnątrz, gdy wyschła kula do odrobinki farby dodałam pigment brązowy i cieniutkim patyczkiem może być szpatułka robiłam kropeczki i podkreślałam kanciki i nierówności. Z bliska to wygląda tak.
Dorota123 21:21, 05 paź 2014

Benia napisał(a)
Widziałam u Ciebie też orzecha i sporo kwiatków pod nimi a u mnie nigdy nie sadziłam bo mówią, że nic pod orzechem nie da rady, szczególnie tak starym, rozłożystym i dużym... ;( a teraz mam mieszane uczucia

Ps. maila otrzymałam i odebrałam, dzięki
Na pewno będę eksperymentować, już w głowie szukam podstawowej formy bo chce takie duże żeby były [/quote

Najlepiej nadaje się stare plastikowe wiadro, tylko wcześniej pogrzebaczem wypal ze 3 dziury, żeby nadmiar wody się nie gromadził, można też uciąć pięciolitrową butlę po mineralnej, albo wykorzystać jakąś miedniczkę. Pomysły sypią mi się jak z rękawa .... prawda?

Orzech ma liście, które są zabójcze dla innych roślin, więc jak spadają szybko je usuwam z rabat, po za tym ma płytki system korzeniowy i nie jest to korzystne dla innych roślin, ale daje też hortensjom wytchnienie od palącego słońca. Rośliny trzeba pod drzewami podlewać. Orzech to pikuś, ale pod moimi świerkami to jest dopiero wyzwanie dla mnie i moich roślin. Igły ze świerków nie puszczają deszczu na ziemię wszystko wchłoną zanim spadnie, a jeżeli już coś doleci wody na ziemię to korzenie wysysają wszystko . W sezonie muszę co 3 dni solidnie podlewać, ale jak rh kwitną wiosną to radość dla oczu i duża satysfakcja.