Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miejsko & sielsko

Miejsko & sielsko

Ozz 18:25, 30 cze 2014

Kurka, no faktycznie ładne te pęcherznice Choć na pewno są za gęsto, na taką rabatkę dwie, albo i nawet jedna by wystarczyła

Możesz zobaczyć sobie jeszcze na żółte, kolumnowe berberysy - wiadomo, że nie to samo co cis, ale też mają ten ,,urok" jasnej zieleni liściastych, no i cena nieporównywalna.
(odmiany 'Maria', 'Golden Tower', ,Golden Torch','Golden Rocket' itp.)
leon60 18:25, 30 cze 2014

Cisy byłyby fajne ale pęcherznica wprowadza fajny kolor sama nie wiem co doradzić... może się wstrzymaj i tnij ją w ekrany albo cis David hmmm
ewakatowice 19:12, 30 cze 2014

Karabela napisał(a)

Śliczne te pecherznice, cisy będą za ciemne, nie ruszaj nic na razie. ...

lubię pecherznice, nawet w pochmurny dzień rozjaśnia ogrodeczek.
Jak będzie od spodu łysa, bądź zbyt agresywna wówczas ...cisy
Karabela 19:14, 30 cze 2014

ewakatowice napisał(a)

lubię pecherznice, nawet w pochmurny dzień rozjaśnia ogrodeczek.
Jak będzie od spodu łysa, bądź zbyt agresywna wówczas ...cisy

cos na ogrodowisku nie maja dobrej sławy a u Ciebie slicznie rozjasnia, dla mnie kazda roskina ma swojburok musi tylko trafic na swoje miejsce.... idź pod prąd
ewakatowice 19:15, 30 cze 2014

Ozz napisał(a)
Kurka, no faktycznie ładne te pęcherznice Choć na pewno są za gęsto, na taką rabatkę dwie, albo i nawet jedna by wystarczyła

Możesz zobaczyć sobie jeszcze na żółte, kolumnowe berberysy - wiadomo, że nie to samo co cis, ale też mają ten ,,urok" jasnej zieleni liściastych, no i cena nieporównywalna.
(odmiany 'Maria', 'Golden Tower', ,Golden Torch','Golden Rocket' itp.)

masz rację, że za gęsto ale wiesz patyki sadzilam to jakoś mało było i rzadko

Berberysu są piękne szczególnie Maria lecz to nie cis, który mnie zachwyca
ewakatowice 19:17, 30 cze 2014

leon60 napisał(a)
Cisy byłyby fajne ale pęcherznica wprowadza fajny kolor sama nie wiem co doradzić... może się wstrzymaj i tnij ją w ekrany albo cis David hmmm

Opcja, spróbuje ciąć
Trudne wybory ale ile radochy podczas kopania
ewakatowice 19:20, 30 cze 2014

Karabela napisał(a)

cos na ogrodowisku nie maja dobrej sławy a u Ciebie slicznie rozjasnia, dla mnie kazda roskina ma swojburok musi tylko trafic na swoje miejsce.... idź pod prąd

Wiem, ze nie ogrodowiskowa ale widowiskowa ta moja pecherznica.Dobrze mówisz

Ozz 19:47, 30 cze 2014

Jakby Ci się znudziło już ciągłe cięcie to odmiana ,,Lemon Candy" pęcherznicy jest bardziej kompaktowa
Tylko nie wiem czy jest u nas już do dostania
Majena 21:04, 30 cze 2014

ewakatowice napisał(a)

sosna od razu w "oko" mi wpadła.
Teraz moja pęcherznica, którą bardzo lubię nie pasuje ....
Tak myślę głośno, że może przy wejściu na placyk posadzić kule z cisa wraz z żywopłocikiem cisowym i przy wyjściu również .... hmmmm

a masz tyle miejsca???dość mocno się rozrośnie???och kobitko moja ty masz tyle poysłówa ja cagle dumam czy na płot puscic jakies liscie czy róże pnąco żeby się odgrodzić?
szemusia 21:07, 30 cze 2014

Ewcia,tak Cię podczytuję ukradkiem i widzę, że masz problem z pęcherznicą. Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze - mam identyczną pęcherznicę już 5 rok, przycinana systematycznie wiosną na chwilę obecną ma ok 2 metrów wysokości i tyle samo szerokości. Ponieważ w tym roku odniosłam wrażenie, że się zestarzała (miala mnóstwo grubych, starych gałęzi), więc wczesną wiosną eksperymentalnie wycięłam przy samej ziemi wszystkie stare gałęzie. Odbiła pięknie, nowe przyrosty są znów intensywnie żółte. Mój wniosek - roślina bezproblemowa, zawsze można przyciąć/wyciąć, fantastycznie odrasta i tak jak mówisz rewelacyjnie rozjaśnia.
Pozdrawiam cieplutko