Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miejsko & sielsko

Miejsko & sielsko

ewakatowice 15:34, 30 cze 2014

Magda_ napisał(a)
o rany mogłoby być fajnie z tymi cisami
Ewcia ty źle ze mną trafiłaś bo ja cisy uwielbiam a pęcherznicy niestety nie obronię

wyglądać będzie zdecydowanie lepiej, tak myślę
a czy dobrze myślę, nie wiem

Powiadasz, że uwielbiasz... a co z pęcherznicą tak mi jej szkoda
Może i jakiś szlachetny gatunek to nie jest ale ma swój urok
Iwk4 15:44, 30 cze 2014

5 stron musiałam się cofnąć, aby zobaczyć sosenkę, o której piszecie. I szczerze mówiąc niedoinformowana jestem, co z nią ma być?
ewakatowice 15:47, 30 cze 2014

Iwk4 napisał(a)
5 stron musiałam się cofnąć, aby zobaczyć sosenkę, o której piszecie. I szczerze mówiąc niedoinformowana jestem, co z nią ma być?

mam zamiar zrobić z niej bonsai, wyobrażasz to sobie jak mnie roznosi
(już mi szkoda sosenki)

Będzie w kamykach i dosadzić chcę bażynę czarną
na rynku ponoć nie pora na wrzosowate wiec muszę czekać

!

i zastanawiam się (strasznie mnie cisy kuszą) czy podmienić pęcherznicy na cisy ....

Przy wejściu na placyk ... no!
aleksandra_g 16:06, 30 cze 2014

poczekaj Ewa, aż ci te pęcherznice zbrzydną jak będziesz ich miała dość to bez żalu się ich pozbędziesz i wymienisz na cisy
ewakatowice 16:20, 30 cze 2014

aleksandra_g napisał(a)
poczekaj Ewa, aż ci te pęcherznice zbrzydną jak będziesz ich miała dość to bez żalu się ich pozbędziesz i wymienisz na cisy

Może faktycznie na „spokój” trzeba planować zmiany
Ech. Za dużo deszczu to i za dużo czasu na przemyślenia
ewakatowice 17:20, 30 cze 2014

Magda_ 17:50, 30 cze 2014

No ładnie wyglądają na tle szarych donic kurde nie trzeba było pokazywać tej fotki bo teraz moje sumienie tak łatwo się ich nie pozwoli pozbyć
Gardenarium 17:57, 30 cze 2014

Na cięcie sosny jest chyba ciut za późno, w fazie "ołówków" tniemy a ona ma już dorosłe igły. Czy się mylę? Nic teraz nie tnij, a w przyszłym roku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/339-ciecie-iglakow

Cięcie najlepiej znoszą rośliny zdrowe i z dobrym systemem korzeniowym. Unikamy upalnej pogody i mocnego słońca, a także deszczowego dnia. Pierwsze cięcie wykonujemy wraz z końcem zimy, zanim ruszą soki. Zbyt późny zabieg powoduje ich wyciek, a tym samym osłabienie. Bardzo mroźne dni wykluczamy. Latem najpóźniej tniemy do końca sierpnia, dokonując lekkiej korekty.

Dlatego polecam ich cięcie, ale w konkretnym celu Jednak od tej reguły są wyjątki. Większość sosen najlepiej przycinać w połowie czerwca, kiedy zaczynają się rozwijać nowe igły. W tym czasie wyglądają jak ołówki lub świece. Są miękkie. Mogą być obniżone od połowy do jednej trzeciej długości.

Instagram Ogrodowiska
ewakatowice 18:02, 30 cze 2014

Gardenarium napisał(a)
Na cięcie sosny jest chyba ciut za późno, w fazie "ołówków" tniemy a ona ma już dorosłe igły. Czy się mylę? Nic teraz nie tnij, a w przyszłym roku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/339-ciecie-iglakow

Cięcie najlepiej znoszą rośliny zdrowe i z dobrym systemem korzeniowym. Unikamy upalnej pogody i mocnego słońca, a także deszczowego dnia. Pierwsze cięcie wykonujemy wraz z końcem zimy, zanim ruszą soki. Zbyt późny zabieg powoduje ich wyciek, a tym samym osłabienie. Bardzo mroźne dni wykluczamy. Latem najpóźniej tniemy do końca sierpnia, dokonując lekkiej korekty.

Dlatego polecam ich cięcie, ale w konkretnym celu Jednak od tej reguły są wyjątki. Większość sosen najlepiej przycinać w połowie czerwca, kiedy zaczynają się rozwijać nowe igły. W tym czasie wyglądają jak ołówki lub świece. Są miękkie. Mogą być obniżone od połowy do jednej trzeciej długości.

Danusiu, jak zwykle masz rację
Co sądzisz o moich zmaganiach intelektualnych aby wysadzić pęcherznice zastąpić cisami.
Przy wejściu na placyk grillowy kule po obu stronach cisowe a potem równiutko żywopłot cisowy poprowadzić?

Karabela 18:23, 30 cze 2014

ewakatowice napisał(a)

Śliczne te pecherznice, cisy będą za ciemne, nie ruszaj nic na razie. ...