Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

sylwia_slomc... 12:53, 09 maj 2019

Przemo robisz z cebulowymi konkurencje szefowej w taskie ilości lecisz i to z jakim efektem, nic tylko siąść i płakać jak widzę swoje
Anusia 13:41, 09 maj 2019

Gardener27 napisał(a)

Temat żywopłotów mam ogarnięty, wygibasy na drabinie były, nawet się nie połamałem.

Przemek jak Twój ogród nie zalicza się do tych ładniejszych ogrodów? No grzeszysz panie Do tego ten wjazd na posesje, pięknie. Miałam pokazać swój przed ogródek z grubsza ogarnięty ale teraz to się wstydzę.
deszczowymaj 14:41, 09 maj 2019

Kawa napisał(a)

matko bossssska! pięknie

Pragnę napisać kilka słów..

na temat tego oto właśnie zacytowanego zdjęcia I w tym momencie muszę..niestety ale.. poskromić swój jakże bogaty zasób słownictwa gdyż mogłoby zabraknąć stron w danym wątku a pragnę w pełni opisać uczucia które mną miotają gdy mój wzrok wpatruje się w tą fotografię..

...jest pięknie
Gardener27 17:54, 09 maj 2019

asiak napisał(a)
Przemek czy to są wcześniejsze fotki, czy one aktualnie tak kwitną?
U mnie już przekwitają, ale w gruncie

Tulipanów w tym sezonie w gruncie miałem bardzo mało, wiele cebul w ogrodzie warzywnym zjadły nornice.

Zdjęcia jak najbardziej aktualne, robiłem je wczoraj gdy na chwilę pokazało się wieczorem słońce. Kwitnieniem tulipanów w donicach można sterować, im wcześniej je posadzisz tym wcześniej zakwitną. Ja sadzę w drugiej połowie grudnia bo zależy mi na ich kwiatach na początku maja.

Gardener27 18:15, 09 maj 2019

paradas napisał(a)
Pięknie, mógłbyś mi wyjaśnić jak sadzisz tulipany w donicach? Bardziej mi chodzi kiedy i jak je przetrzymujesz. Czy trzeba z nimi biegać ze względu na mrozy? Dziękuję bardzo

Uprawa cebul w donicach jest bardzo prosta:

Termin sadzenia: 15 - 24 grudzień
Przechowywanie: Nieogrzewany budynek ( temp. od 5 do -10 *C )
Podlewanie: Pierwsze po posadzeniu, następne od marca
Hartowanie kłów: Kwiecień na zewnątrz

Donice po posadzeniu cebul całą zimę stoją w domku gospodarczym, w kwietniu gdy pojawiają się kły wynoszę na zewnątrz.

Donice można też zadołować lub trzymać na zewnątrz pod warunkiem że zostaną odpowiednio zabezpieczone przed niskimi temperaturami.

HannaR 18:25, 09 maj 2019

Witaj Przemku,
A co z tulipanami po przekwitnięciu? Wyjmujesz je z donic? Kiedy? Jak przechowujesz cebule do grudnia?

Gardener27 18:41, 09 maj 2019

Haniu Donice są mi potrzebne do nowych nasadzeń bo te zmieniają się w moim ogrodzie z każdą porą roku. Zaraz po przekwitnięciu tulipanów cebulowe wyciągam z ziemi i w takiej postaci suszę pod zadaszeniem ( obcinam tylko torebki nasienne, liście i łodygi zostawiam ). W lipcu wysuszone cebule oddzielam od części nadziemnych, tak przygotowane można już we wrześniu sadzić do gruntu.
HannaR 18:43, 09 maj 2019

Albo w grudniu z powrotem do donic?
Gardener27 18:50, 09 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przemo robisz z cebulowymi konkurencje szefowej w taskie ilości lecisz i to z jakim efektem, nic tylko siąść i płakać jak widzę swoje

Nawet nie śmiem konkurować z Szefową, daleko mi do jej rozmachu. Cebule sadzę do donic od lat, mam w tym temacie już doświadczenie i ciągle wcielam w życie nowe pomysły. W tym roku będę miał sporo również dalii w pojemnikach, w szklarenkach stoją już bardzo ładne rośliny gotowe do sadzenia.
Gardener27 18:55, 09 maj 2019

HannaR napisał(a)
Albo w grudniu z powrotem do donic?

Haniu nie polecam, wiele z tych cebul nie powtórzy kwitnienia, są mocno podzielone i osłabione. Do donic każdego roku kupuję zawsze nowe, duże i zdrowe cebule które mnie nie zawiodą.