Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zakochana w ogrodach

Zakochana w ogrodach

iwonaal 14:10, 26 lut 2014

Ivvvona 16:25, 26 lut 2014

Zaglądam i widzę, że nie próżnujesz Projekty fajne. Czy na tym ostatnim nie przewidujesz berberysa? Może mógłby zostać, jako kolorowy punkt, hortensje dać niskie np.Bobo, żeby go nie zasłaniały. Albo druga wersja - bez berberysa, wyższe hortensje , ale z przodu jeszcze coś niskiego w innym kolorze np. berberysy Admiration. Wydaje mi się, że drugi kolor ożywiłby ten kącik. To tylko moje skromne zdanie. Pozdrawiam i życzę "burzy mózgów"
iwonaal 19:53, 26 lut 2014

Iwonko, masz rację. Berberysa już tam nie ma, mogłam zaznaczyć i chyba masz rację, że jeszcze coś niższego w innym kolorze, bo mdło.
ewsyg 20:03, 26 lut 2014

Fajny ten program, chyba też go wykupię.

Troszkę za mdło. A może daj zamiast berberysu, który rośnie wolno bordową pęcherznicę i przed nią te niskie hortki co pisała Iwonka
iwonaal 20:31, 26 lut 2014

Ewuniu, zabawa przednia, polecam
wiunia 21:50, 26 lut 2014

Widzę, że ostro działasz z planowaniem fajnie Ci to wychodzi! Można poszaleć na całego Pozdrawiam i nieustannie obserwuję
Alisonek 22:38, 26 lut 2014

ewsyg napisał(a)
Fajny ten program, chyba też go wykupię.

Troszkę za mdło. A może daj zamiast berberysu, który rośnie wolno bordową pęcherznicę i przed nią te niskie hortki co pisała Iwonka

Pęcherznica po kilka latach przesłoni hortki, ona za szybko rośnie i zimą straszy prostymi gołymi kijami a hortek musi być mniej bo za dużo coś ich tam by było i cos im pod nóżki
wietrzyk 00:51, 27 lut 2014

ewsyg napisał(a)

To ma być pod kamyki nie pod roślinki. U mnie pełni to całkiem inną funkcje. U mnie jest sam piach, położona jest zeschła trawa, agrotkanina jest po to, żaby nie rozwiewało i żeby gniło. Jak się zrobi lepsza gleba, to będzie zdjęte Jak widzisz jest daleko od roślin, one mają dopływ powietrza

Hej Ewa
przepraszam, jeśli odczytałaś mój wpis, jako komentarz do Twojego zastosowania maty. Jeśli uznałaś, że w Twoim ogrodzie jest ona potrzebna, to masz przecież pełne prawo ją stosować. Moja opinia dotyczy maty samej w sobie. Uważam, że szkodzi ona roślinom i glebie, poza tym w większości ogrodów jest nadużywana. Właściwie, nie znam osobiście ogrodu bez tkaniny, czy też włókniny (jakie znaczenie ma, jak ją nazywamy). Moje osobiste doświadczenie z matą są jak najgorsze. Sporo pracy i pieniędzy kosztowało mnie najpierw rozłożenie jej, a po kilku miesiącach, gdy już doprowadziła moją świeżo urobioną glebę do stanu klepiska, wyrywanie Dotyczy to miejsc pod roślinami i pustych rabat też, bo i na nich gorliwie rozłożyłam Są znacznie lepsze sposoby na użyźnienie gleby i pozbycie się chwastów. Ale to moja opinia, tylko i wyłącznie nt agromaty.

A tu moja z nią walka:
www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=42
Maria667 10:20, 28 lut 2014

Alisonek napisał(a)

Pęcherznica po kilka latach przesłoni hortki, ona za szybko rośnie i zimą straszy prostymi gołymi kijami a hortek musi być mniej bo za dużo coś ich tam by było i cos im pod nóżki

Alisonek ma rację co do pęcherznicy. Ona nawet kilku lat nie potrzebuje. Trzeba ją bardzo pilnować i przycinać, bo bardzo się rozrasta.Raczej posadź ją z tyłu.
Pozdrawiam.
iwonaal 14:14, 28 lut 2014

Kochane wiem, tam pęcherznicy nie dam ona w inne miejsce.