Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jeszcze będzie przepięknie...

Jeszcze będzie przepięknie...

steam 22:24, 19 lut 2014

Witaj,
Dziękuję za kolejny pomysł. Wstawiam plan z naniesionymi rabatami:

Na pierwszych zdjęciach też jest zaznaczona północ, żywopłot będzie niestety zasłaniać słońce, a że akurat w tym miejscu nie zależy mi na osłonie od drogi (osiedlowa, do kilku domków), więc chętnie z niego zrezygnuję, a rabatka za wielka nie jest, zwłaszcza jak zabiorę miejsce na dechy. Tu z innej perspektywy: lawenda, róże, kule na pniu i jakieś trochę wyższe byliny - przetacznik Christa lub Red Fox. Pytanie czy nie będzie zbyt długo łyso na wiosnę zanim wszystko ruszy? (ale jak potem zakwitnie to na całego Pozdrawiam

steam 22:21, 13 maj 2014

Witajcie po długiej przerwie Trochę udało się zmienić:

Zdecydowałam się na berberys Maria i miłorząb w roli głównej, została lawenda, jeden bukszpan do przycięcia i trzmielina Harlequin.

Druga część to berberys, dwie Amonogawy i jabłoń Scarlet, dwie borówki, wrzośce i bergenie.

W planach mam dosadzenie dwóch kul bukszpanowych między drzewami, za nimi przetacznik Red Fox i z boku szałwia fioletowa. Wstrzymuję się na razie, bo nie wiem czy to dobre połączenie kolorystyczne i jak to będzie wyglądać, gdy Maria nabierze jesiennych rumieńców. A może coś podpowiecie, na razie jest pustawo.
steam 22:27, 13 maj 2014

Rabata pod domem wygląda niestety nieciekawie, wciąż próbuję coś zaplanować, ale nie jestem zadowolona z własnych pomysłów. Jedyne na co jestem zdecydowana to śliwa dziecięca szczepiona, ale wciąż szukam takiej na 120 cm.

I co z tym począć?

Pozdrawiam i pędzę sprawdzać co u Was nowego
Toszka 09:58, 14 maj 2014

Dokupić i dosadzić więcej roślin - wtedy będzie efekt murowany.

Ja tak teraz z innej beczki - niepokoją mnie borówki w praktyce rosnące tuż przy drodze. Nawet jesli mało samochodów jeździ, to jednak spaliny są. A przecież borówki chcecie jeść dla zdrowia.
steam 19:59, 14 maj 2014

Roślin na pewno będzie więcej, tylko jak zwykle problem z decyzjami jakie i gdzie Najwyżej będę przesadzać
Co do borówek to nie mam pomysłu gdzie byłoby im lepiej. U mnie niestety są silne wiatry, a tam trochę są schowane za skrzynką. Będę o nich myśleć. Jak doprowadzę do ładu przedogródek to postraszę Was największą rabatą Może jeszcze dziś znajdę chwilę, żeby pokazać Wam moje pomysły na tą rabatę pod oknem.
Toszka 20:53, 14 maj 2014

Roślin kupujemy po 3, 5 i więcej tego samego gatunku (i odmiany). Wtedy coś wychodzi i widać, że coś wyszło
steam 22:38, 15 maj 2014

Ech...chyba wolę pracę fizyczną w ogrodzie niż koncepcyjną

Tyle macie u siebie pięknych "trawek", że stwierdziłam a może i u mnie znajdzie się miejsce. Muszę tylko przemyśleć jakie dadzą radę na tak słonecznej rabacie. Zaraz zabieram się za dokształcanie.
No i zostawiam Wam do oceny:

Może niepotrzebnie trzymam się krzewuszek, ale póki co są tam posadzone, więc może dam im szansę. I pokuszę się chyba, żeby wstawić dużą murowaną donicę (kwadrat, prostokąt lub litera L) w puste miejsce na pierwszym obrazku. Roślinki oczywiście są zastępcze- za bukszpan, szałwię, śliwę dziecięcą.
steam 22:43, 15 maj 2014

I jeszcze zastanawiam się, czy między dechy nie sypnąć żwiru, byłaby kontunuacja pierwszej rabaty, a i deski byłyby lepiej widoczne, tylko nie chciałabym po całości i nie wiem jak to ciekawie odciąć. Może i na to macie jakieś pomysły?
steam 14:51, 07 kwi 2015

Witajcie,

no to teraz sobie narobiłam bałaganu. Nie dość że skopałam (nie mylić z "przekopałam" największą rabatę, to ugrzęzłam na rabacie przed domem.
Latem nawet znośnie wyglądała, bo i szałwia kwitła, krzewuszki nana purpurea dawały kolor, a tawuła golden princess żołte plamy. No, ale donica wciąż nie wymurowana (zaczynam się wahać, czy powinna być) i patrząc na miejsce gdzie miało byc drzewo widzę tylko rynnę (jakoś wcześniej mi nie przeszkadzała. Miała być śliwa dziecięca, ostatnio zastanawiałam się nad grujecznikiem (ale podobają mi się te wielopniowe, a tam nie ma miejsca na takie wielki chaszcz. Ze szczepionych brałam pod uwagę wiąza Camperdownii (PA na ok. 2 m, wiśnie Kanzan i ew. grujecznika) Potrzebuję świeżego spojrzenia...
1. może te tawuły zamienic na Golden Gem (na wiosne nie byłoby tak pusto)?
2. co z donicą murowaną, dawać? Jeśli nie, co w zamian?
3. Drzewo, krzew? Co pod nim.

Poratujcie...

aptu 10:05, 08 kwi 2015

Witam, a co z jakimiś zimozielonymi, a może trawki jak pisałaś wcześniej, żeby w zimie też coś było na rabacie. Ja w pierwszej chwili pomyślałam, żę ten biały kwadrat to docelowo bukszpan formowany w kostkę i może by to nie głupio wyglądło i było zielone cały czas. Ten Golden Gem to fajny pomysł.
A tam pod drzewem to jest trzmielina? (może dosadzić jeszcze parę przy drzewie, żeby miało "skarpetkę". A to czerwone z przodu to żurawki?
A to co narysowałać to najwyższe z czerwonymi kwiatami to co to?