Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jeszcze będzie przepięknie...

Jeszcze będzie przepięknie...

rumiankowa 13:01, 08 kwi 2015

Kostka bukszpanowa, fajny pomysł aptu
Moim zdaniem do takiego nowoczesnego ogrodu z nowoczesnym domem będzie pasować

steam 13:37, 08 kwi 2015

W pierwszej chwili chciałam sprostować, że to białe to donica, ale się zachłysnęłam, bo kostka bukszpanowa nawet mi do głowy nie przyszła, a pomysł warty przemyślenia, dzięki
To bordowe rysowane to krzewuszki, które już tam rosną, tylko o tej porze roku niewiele widać (5 krzaczków). Z przodu są trzy bordowe żurawki, a pod drzewem trzmieliny Emerald Gold, ale nie chciałam za dużo od razu sadzić, bo w planach było kopanie dziury pod drzewo
Dopiero na wiosnę widać, gdzie czegoś brakuje i jest pusto
To jak już wpadłyście, to może podpowiecie jakie drzewo widziałybyscie na tej rabacie? A ja pędzę oblukać Wasze ogródki
rumiankowa 14:37, 08 kwi 2015

A może magnolia?
Któraś z odmian, które są mniej krzewiaste, bardziej idą w formę drzewka.
rumiankowa 14:39, 08 kwi 2015

Albo klon palmowy (ile by musiał mieć lat ) formowany na bonsai.
Kiedyś widziałam piękny, nowoczesny ogród, w którym jedynym akcentem mocnym był właśnie wielki klon palmowy fantazyjnie powykręcany.

steam 14:48, 08 kwi 2015

O magnolii myslałam, ale u mnie są spore przeciągi, więc chyba by nie przetrzymała.
Marzył mi się wiąz Wredei, ale jest i za duży i niestety słońce by go spaliło. Przerobiłam już w głowie masę drzew, tylko jakoś nie mogę się zdecydować. Plebiscyt by się przydał
aptu 15:28, 08 kwi 2015

A w którym miejscu chcesz to drzewo wsadzić? Zamiast tego co jest? Bo dwa na jednej rabacie to chyba troszkę za dużo? Nie, wiem tak mi się wydaje pozdrówka

PS. Może surmia?
steam 15:40, 08 kwi 2015

Na rabacie pod oknem jeszcze nie ma żadnego drzewa, na razie to tylko przymiarki.
Chciałabym, żeby drzewko pasowało do pozostałych na innych rabatach- mam Miłorzęba pendulę, dwie Amanogawy i jabłoń ozdobną Scarlet.
aptu 09:24, 10 kwi 2015

steam napisał(a)
Na rabacie pod oknem jeszcze nie ma żadnego drzewa, na razie to tylko przymiarki.
Chciałabym, żeby drzewko pasowało do pozostałych na innych rabatach- mam Miłorzęba pendulę, dwie Amanogawy i jabłoń ozdobną Scarlet.

Aaaaa, pomylało mi się jak patrzyłam na to zdjęcie z narysowanymi roślinkami, myślałam, że tam pomiędzy trzmielinami już coś jest

Kurcze, ja co do drzew to nie wiele wiem, może powtórz któreś z tych co masz, tylko takie, żeby nie rozrastało się za bardzo - ale to już chyba sama wiesz, nie pomogę, bo nie umiem
steam 15:33, 17 kwi 2015

Zdecydowałam (Uff Będzie Buk Purpurea Pendula, czekam na dostawę do szkółki. Teraz "tylko" pokombinować co zmienić na rabacie, żeby pasował

U mnie w końcu trochę koloru...

Pozdrawiam
Lamaze 10:59, 23 kwi 2015

witam sąsiedzki ogródek
rabata przy wejściu sprawia mi podobne trudności, chociaż nasza jest akurat osłonięta od wiatru i zacieniona...
Super natomiast wygląda ta przy ogrodzeniu, szczególnie z kwitnącymi szałwiami

Gdzie kupujecie rośliny?