Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jeszcze będzie przepięknie...

Jeszcze będzie przepięknie...

steam 13:24, 16 lut 2014

Witajcie!

Taką właśnie mam nadzieję, że z Waszą pomocą uda mi się stworzyć miły zakątek Mąż mnie wręcz zmusił do prośby o pomoc, bo nie może słuchać moich westchnień, gdy przeglądam Wasze ogródki i jęków gdy patrzę na swój. Ten rok właściwie można uznać za pierwszy rok prac ogrodowych, bo poprzedni upłynął pod znakiem "wykańczania się". Dom jest nowy, raczej w stylu nowoczesnym, jest to bliźniak, na działce 500 metrowej. Na jesień zostały wydzielone rabaty, ale bez szczegółowego pomysłu na nasadzenia.
Chciałabym pokazać Wam dziś mój przedogródek, który stanowią trzy rabaty. Słońce tu jest palące niemiłosiernie, gleba jest piaszczysta, raczej zasadowa.
Bardzo Was proszę o pomoc, jakie rośliny czy w jakim układzie widzielibyście na tych rabatach.

Przedogródek -1

Na szaro zaznaczyłam mniej więcej jak chciałabym ułożyć deski lub drewno betonowe, miejsce wysypane żwirkiem, w miejscu lawendy trzmielina na pniu lub cis lub miłorząb mariken (nie moge się zdecydować i reszta lawenda.

Przedogródek - 2

Tutaj chciałabym wstawić rozmaryn na pniu i ze dwie wyższe donice w których miałabym zioła.

steam 13:32, 16 lut 2014

Przedogródek -3

Wsadzone zostały tu dwie borówki, miejsce wydaje się być dla nich dobre, jedna owocowała. To co widać za siatką będzie albo obsiane trawą albo mogę pokusić się o wsadzenie jakiś wyższych drzewek. Na razie zaznaczyłam miejsce na cisy lub trzmieliny - boje się tylko czy dadzą radę na stosunkowo wietrznym terenie.

Miałam oczywiście milion pomysłów, ale bałam się, że może kombinuję ze zbyt dużą ilością gatunków, więc pokazuję Wam wersję uproszczoną, może faktycznie na początek lepiej mniej

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Agnieszka
Kondzio 13:39, 16 lut 2014

Chyba najpierw bym posadził jakieś rośliny zasłaniające czyli żywopłot a dopiero bym sadził resztę bo to najważniejszymi ogrodzie i oczywiście witam na ogrodowisku
Cleo 15:03, 16 lut 2014

Zapowiada sie bardzo ciekawy ogrod. Juz czesc bardzo fajnie zagospodarowana.
Choc sama nie mam doswiadczenia w doradzaniu, bom poczatkujaca ogrodniczka, to postanowilam sie odezwac, bo chce zapytac o kostke brukowa. Z tego co widze zamowilismy z mezem bardzo podobna, tylko ze grafitowa i tez planujemy dwa pasy na podjezdzie. Mozesz mi powiedziec jak to sie sprawdza? Czy planujecie pomiedzy pasami zasiac trawe? Jakiej szerokosci macie pasy? My planujemy chyba szersze, bo metrowe.
Pozdrawiam i zycze powodzenia w planowaniu kolejnych zakatkow.
steam 15:39, 16 lut 2014

Dzięki za szybki odzew. Ten żywopłot wchodzi w grę tylko na przodzie, chociaż nie chciałabym się bardzo osłaniać od tej strony bo mam ładny widok na las. A na ostatnim zdjęciu, za siatką, gdzie widać tłuczeń wsadzone są niskie krzewy i lipy. Niestety nie wiem jeszcze jakie to krzewy i jak nisko będą przycinane, bo to już jest w gestii dewelopera.
Co do podjazdu, to niestety nasza brama wjazdowa jest ogólnie za wąska, jak wysiada się z auta to wypada się już na ziemię, stąd pomysł na dechy i żwirek, pomiędzy pasami też żwirek. Nasze pasy mają ok. 65 cm, więc myślę, że metrowe powinny być w ok.
Kondzio 15:59, 16 lut 2014

Ja bardzo żałuje ze oszczedzalismy na żywopłocie nie wzięliśmy pod uwagę ze ktoś sie wybuduje obok ale próbuje to nadrobić kupując większe rośliny ale koszt jest większy niestety
kaisog1 22:17, 16 lut 2014

Witaj
Zaintrygowały mnie te deski w rabacie i sie troszkę pobawiłam To wszystko tam nie wejdzie ale może coś podpowie

steam 23:41, 16 lut 2014

Dzięki za poddanie pomysłu, wprawdzie roślin na rabacie jak dla mnie za dużo, ale spodobał mi się podział na żwir i korę, a także trawy i kule, spróbuję trochę podłubać sama i pokażę co mi się udało Chyba największym problemem jest dla mnie połączenie wszystkich rabat by nie były całkiem odrębne, a mam jeszcze jedną widoczną z tarasu, ale do niej nie mam siły przysiąść, mam nadzieję, że uporam się z przedogródkiem i wtedy jakoś pójdzie Nie obrażę się na dalsze pomysły...
steam 00:42, 17 lut 2014

czy to ma rację bytu? Rośliny wybrane ze względu na pokrój i barwę, nie mam za wiele dostępnych w gardenpuzzle, chciałabym jednak posadzić lawendę przy ścieżce, bo obłędnie pachnie i może białe róże, bukszpany i trzmieliny i jakaś kulka na pniu. czekam na głosy

EwaG 21:14, 17 lut 2014

Witam, czy te wszsystkie przedogródki znajdują się w jednej przestrzeni? To jest ważne; trzeba utrzymać jakąś reklację wszystkich części.
Podoba mi się Twój pomyśl przedogródka. Zrezygnowałabym jednak z zółtego koloru. Z lawendą zagra lepiej zielony lub ciemnozielony.
Lawendy posadziłabym z rzędach wchodzących w deski, róże niskie zadarniające lub miniaturowe.
Z tyłu przy płocie: walce lub prostopadłościany uformowane z ciętych tuj lub cisów (gdzie jest północ; czy żywopłot nie zasłoni światła - lawenda i róże kochają słońce).
I cała nawierzchnię trzeba by wysypać jednolitym materiałem.