Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jeszcze będzie przepięknie...

Jeszcze będzie przepięknie...

steam 13:23, 23 kwi 2015

Buka mam mieć szczepionego na ok. 2 m, odmiana Purpurea Pendula, więc większy nie będzie a koronę ma stosunkowo wąską, najwyżej będzie cięty. Jak widziałaś może w wątku brałam pod uwagę wiele drzew, ale ten buk wygrał, chociaż Pan w jednej szkółce stanowczo mi go odradzał, bo mszyca go lubi. Miał być wiąz Camperdownii, ale korona po latach osiąga zbyt duże rozmiary, więc nie będę ryzykować.
Efffa 14:41, 23 kwi 2015

Pytałas co pasuje do buka, ja w swoim zeszycie ogrodowiskowym mam zapisane ze do buka pasują:np
Dwie palmy nasadzeń, jedna to cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana, a na brzegu carex Praire Fire, można dodać równiez żurawki , chyba w kolorze różowym.
Myślę ze te zestawienie opisywała Danusia.No ale to juz sama widziałaś, mi sie wydaje ze fajne zestawienie.Ten Dereń tez tam bedzie pasować jak najbardziej
Efffa 14:45, 23 kwi 2015

A mam zapisane również ze do buka pasuja hortensje i miskanty, chyba jescze otoczone bukszpanem.Hortensje blisko siebie jakby wyrastały z buka.jak również mam zapisane ze red baron tez bedzie pasowała, berberysy również
steam 14:51, 23 kwi 2015

O! dzięki Hortensji już trochę mam, ale nie Vanille Fraise, a chyba na tą bym się skusiła. I może żurawki Marmalade w nogi. Z tym, że trawy to chyba obowiązkowo do takiej kompozycji.
Przemyślę sobie obie wersje, ja nie lubię żółtego koloru w ogrodzie, a widzę, że u mnie coraz więcej Dzięki za pomoc
Efffa 14:54, 23 kwi 2015

steam napisał(a)
O! dzięki Hortensji już trochę mam, ale nie Vanille Fraise, a chyba na tą bym się skusiła. I może żurawki Marmalade w nogi. Z tym, że trawy to chyba obowiązkowo do takiej kompozycji.
Przemyślę sobie obie wersje, ja nie lubię żółtego koloru w ogrodzie, a widzę, że u mnie coraz więcej Dzięki za pomoc

Ja tez w ogrodzie nie lubię ani zółtego ani pomarańczowego,chociarz mam trzmieline na pniu zółta i bardzo mi sie podoba, ale wiecej zółtemu mówie nie...
Lamaze 22:10, 14 maj 2015

moim zdaniem do bodrowego żółty wygląda najlepiej, super rozświetla.
Chociaż w jednym zakątku mamy pod śliwą wiśniową takie zielono-białe trzmieliny i też ładnie się prezentują, na pewno spokojniej.
Lamaze 21:40, 25 cze 2015

hej hej,
dosadzaliście coś na froncie? Bo wydaje się tam być baardzo gęsto
steam 11:57, 06 lip 2015

cześć, na froncie dosadziłam tylko trzy sztuki różowej szałwi, ale szybko przekwitła. Trochę po prostu mi ogród zarósł, niestety chwastami też Już przycięłam co się dało, żeby to jakoś ogarnąć.
Nie wiem tylko kiedy ciąć berberysy kolumnowe, czy dać im jeszcze rok, czy równać gorą. W tym roku znów mi trochę chorują, ale mniej niż w zeszłym i widzę, że też szybko odbijają. Zaraz zobaczę, czy u Ciebie jakieś zmiany, bo chyba cały czas coś działacie

Pozdrawiam
steam 11:59, 06 lip 2015

Ach, no i zapomniałam, że buk jest posadzony pod oknem. Przyjął się na szczęście bez problemu