Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nadchodzi wiosna - czas na ogród

Nadchodzi wiosna - czas na ogród

AsiaK_Z 11:42, 06 sie 2017

Ooooo czyli bardzo dobrze, że się go pozbyłam. Czas pokaże czy skutecznie
Gosialuk 11:58, 06 sie 2017

Dominiko właśnie przeczytałam twój wątek i już efekty twojej pracy są dobrze widoczne. Ławka bardzo oryginalna-super wygląda.
Korzystając z okazji zadaję pytanie.

Toszko czy znasz jakiś dobry sposób na podbiał? Wykopuję i wykopuję, a on ciągle odbija. Może ten rok jest taki mu sprzyjający, bo u mnie prawie cały lipiec mokry był.
A z podagrycznikiem to racja. Ja też częściowo usuwam z korzeniami, a czczęściowo wyrywam to co na wierzchu i widać, że jest go wyraźnie mniej. Jest nadzieja, że się w końcu go pozbędę. Tylko niestety trochę dużo go jest a ziemia gliniasta mocno.
dominika_ 16:16, 06 sie 2017

Dzięki Sylwia stolik to mój osobisty projekt i wykonanie.

Gosiu dziękuję za odwiedziny, że też Ci się chciało czytać całość.

Toszko psiknełam ortusem, ale już widzę, że na niego nie działa. Staram się go plewić i jak najwięcej korzeni/rozłogów usuwać. Czy jest go mniej? Raczej nie albo ja to tak czarno widzę, staram się ściółkować którą drobną. Nie wiem czy to dobry pomysł. Nim utworzyła rabaty to w tym miejscu zawsze była wyspy wana trawa po skoszeniu. Teoretycznie powinno go to usunąć, a dziad udany jest.
Toszka 16:49, 06 sie 2017

Miałam podagrycznik wrośnięty w korzenie lilaka. Dwa lata walczyłam systematycznie - rwałam zielone i grubo ściółkowałam trawą (bardzo systematycznie). Dopiero po drugim roku mogłam powiedzieć, że zwalczyłam dziada". Kora to za mało - ścięta skoszona trawa zdusza i "gotuje" wszystko co pod spodem. Wczesną wiosną nakrywałam szczelnie kartonami. Trzeba 'łotra" odciąć od fotosyntezy/światła. Kłącza są ponad 40-50cm pod ziemią. Wwiercają się w korzenie innych roślin, a np. cebulki przewiercają jak koraliki. Żadne herbicydy nie działają, bo kłącza są grube, bogate w substancje zapasowe i odżywcze. Jedyne wyjście to odcięcie od światła i zduszenie.
dominika_ 18:48, 06 sie 2017

No to będę działać z tą trawą choć troszkę mało estetycznie wygląda, jak zaczyna gonić.
Gosialuk 22:13, 06 sie 2017

Ja spróbuję z kartonami na wiosnę. Może uda się zlikwidować paskudę. Będę zaglądać jak ci idzie.
dominika_ 09:42, 07 sie 2017

Zapraszam, a gdzie Twój wątek?
Toszka 17:50, 07 sie 2017

Gosialuk napisał(a)
Dominiko właśnie przeczytałam twój wątek i już efekty twojej pracy są dobrze widoczne. Ławka bardzo oryginalna-super wygląda.
Korzystając z okazji zadaję pytanie.

Toszko czy znasz jakiś dobry sposób na podbiał? Wykopuję i wykopuję, a on ciągle odbija. Może ten rok jest taki mu sprzyjający, bo u mnie prawie cały lipiec mokry był.
A z podagrycznikiem to racja. Ja też częściowo usuwam z korzeniami, a czczęściowo wyrywam to co na wierzchu i widać, że jest go wyraźnie mniej. Jest nadzieja, że się w końcu go pozbędę. Tylko niestety trochę dużo go jest a ziemia gliniasta mocno.

Gosiu, jedyne rozsądne wyjście to na jesieni zrobić oprysk na dwuliścienne punktowo: na lancę zakładasz kapturek z plastiku lub tektury (odwrotnie niż lejek) i psikasz kępa po kępie. Wiosna musisz pilnować by nasiona nie wysiały się. Z wielkim prawdopodobieństwem trzeba będzie oprysk powtarzać. Jesienny oprysk jest najskuteczniejszy, bo roślina magazynuje zapasy w korzeniach... wraz z herbicydem
dominika_ 14:59, 09 sie 2017

kasja83 08:35, 11 sie 2017

Wpadłam-a tu taka uczta fotkowa. Bardzo oryginalny stolik. Rabaty z bliższa baaardzo dorodne.