Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małe dzieci, duży pies, dwa koty - czyli ogród zawsze pełen ;)

Małe dzieci, duży pies, dwa koty - czyli ogród zawsze pełen ;)

Karmina 12:56, 17 mar 2014

renatamama3 napisał(a)
Ślicznie i coś mi się,wydaje ,że w niektórych miejscach sadzone za gęsto .Mamy podobny dobytek u mnie 3 ,pies ,kot oraz świnka

Za gęsto, wiem. Wiedziałam, że za gęsto już na etapie sadzenia, szczególnie na głównej półorągłej rabacie przed tarasem. Był to jednak zabieg celowy: po wydatkach na niwelację terenu, trawnik z rolki, budowę podjazdu, murków, tarasu, konstrukcji drewnianej dla dzieci, szopy (z tyłu domu) itd, itp. na wiosnę 2011 roku, niewiele pozostało w budżecie na szlachetne rośliny. A jednocześnie zależało mi na ogrodzie już teraz, nie na miniaturkach wkopanych to tu, to tam. Nasadziłam więc tanich, szybko rosnących tawuł, kosodrzewiny, itd. żeby było na teraz. Obok tej "masówki" posadziłam też rosliny szlachetne i droższe (ale małe a więc jeszcze tańsze), te na których najbardziej mi zależy a więc klony japońskie (mam ich 7), rh, magnolie, azalie, iglaki szczepione itd. Te będą rosły wolno i z każdym rokiem systematycznie będę się pozbywać tymczasowego "otoczenia" aby wyeksponować to, co widzę tam docelowo. Taki mój sposób na tani, 'szybko dojrzały' ogród.
Karmina 13:03, 17 mar 2014

margaretka3 napisał(a)
Cześć, Karmino, czytam Twojego bloga i już tam podziwiałam nie tylko Twój zapał i siłę Matki Polki, ale i ogród też. Gorąco Cię pozdrawiam!

Ależ świat jest mały. Witam serdecznie, nie spodziewałam się, że spotkam tu kogoś z bloga. Pisałam tam ostatnio o tym, że do sześcioosobowej klasy Kuby dołączył nowy chłopiec, numer siedem. Po jakimś czasie poznałam się z Jego mamą, a tą mamą okazała się dobrze znana wszystkim w Ogrodowisku Syla. I dzięki wizycie w ogrodzie Sylwii postanowiłam dołączyć bardziej czynnie do forum, które obserwuję od ponad roku i niezmiennie zachwycam się ogrodami tworzonymi tak przez Szefową, jak i przez Społeczność Ogrodowiska. Bezdenne źródło inspiracji i informacji praktycznych.

Dziękuję za pozdrowienia i również gorąco pozdrawiam.
Karmina 13:24, 17 mar 2014

Cleo napisał(a)
Toć pięknie, kolorowo, rośliny dorodne już, aż się wierzyć nie chce, że to wszystko przez 3 lata
Pozdrawiam, będę zaglądać

Dziękuję, zdjęcia są z zeszłej jesieni i końcówki lata, ogród miał więc wtedy 2 lata, bo główne nasadzenia robiłam na jesieni 2011 roku. Na wiosnę 2011 zaczęliśmy od budowy sporej, drewnianej szopy zdolnej pomieścić niezliczoną ilość rowerów, zabawek, pojazdów, nart, sanek, baseników, mebli ogrodowych, opon zimowych, doniczek, przyrządów ogrodniczych, i tysiąca innych przydasiów. Potem przyszedł czas na drewnianą konstrukcję dla dzieci z domkiem, ścianą wspinaczkową, zjeżdżalnią i trzema huśtawkami dla najmłodszych. W kwietniu weszła firma niwelująca teren, w międzyczasie inna ekipa poszerzała taras, budowała podjazd na drugie auto oraz murki oporowe, które okazały się niezbędne po wyrównaniu terenu pod trawnik - powstała zbyt duża rożnica poziomów a nie chciałam walczyć ze stromą skarpą i wiecznie osuwającym się podłożem, szczególnie przy dużym psie i małych dzieciach biegającymi po ogrodzie Kiedy teren był już gotowy, rabaty wstępnie wytyczone, firma rozwinęła trawę z rolki. Na jesień obsadziłam rabaty mieszanką roślin "tymczasowych", tanich i szybko rosnących (tawuła, wierzba, kosodrzewina, trawy, itd.) służących jako szybkie zapełniacze. Między tym posadziłam droższe rośliny typu klony japońskie kupione jako małe okazy (a więc tańsze) i teraz doszłam do momentu, kiedy mogę to wszystko zacząć przesadzać, likwidować co mniej korzystnie wyglądające egzemplarze, tworzć nowe rabaty i kupować nowe rarytasy, kiedy nie ma już palących wielkich wydatków na szkielet ogrodu.
Karmina 13:55, 17 mar 2014

Ania74 napisał(a)
Witam i czekam z wielką ciekawością na zdjęcia. Tytuł wątku zapowiada, że będzie się działo
U mnie ciut mniej, bo tylko 3 dzieci w wieku od 2 do 5 lat, jeden mały pies i stary kot...

No to wiesz, jak to jest. Dzieje się coś. Zawsze
Gratuluję.
Kondzio 14:03, 17 mar 2014

Ogrod mi sie podoba taki kolorowy taki z klimatem
Karmina 14:09, 17 mar 2014

Bogda napisał(a)
Ja też Matką Polką jestem! 3+2+Dziadek+pies+kot+polne myszy, których się boję co nie miara!!!

Pięknie maszcudnie!!!!dzieciątka śliczne!

BOMBA!

Ojej, to u Ciebie dopiero pełno Pozdrawiam serdecznie.
Karmina 14:09, 17 mar 2014

Kondzio napisał(a)
Ogrod mi sie podoba taki kolorowy taki z klimatem

Dzięki serdeczne.
Cleo 14:16, 17 mar 2014

To juz u Ciebie się sporo działo. Teraz na spokojnie wszystko do przemyslenia i wierze, ze zadna roślinka nie okaze sie zbędna.
Pozdrawiam
zawitka 14:38, 17 mar 2014

Zwabił mnie tytuł dom dzieci i zwierzęta ja choć mam już dużo za sobą to wiem że gdzie są dzieci i zwierzęta to jest fajowo Ogródek kolorowy cieplutki a z resztą sobie poradzisz Każda z nas się zastanawia jka sobie radziła ale ny MATKI mozemy dużo Trzymaj się fajnie że jesteś i będę zaglądac Pozdrawiam Cała Rodzinkę
Dorota123 17:18, 17 mar 2014

Witaj, dokonałaś wręcz niemożliwego. Rośliny takie duże, że trudmo uwierzyć, iż ogród ma tylko 2 lata.
Wiem ile pracy jest przy dzieciach, ale wcale nie mniej przy ogrodzie. Nasze hobby jest bardzo pracochłonne i wcale nie najtańsze. Wiosna idzie i my znów wpadniemy w nasz ulubiony kierat. Pozdrawiam