Ewciu, pisałaś u Katki o hortensji pnącej. Jak ona u Ciebie się zachowuje, w jakiej ziemi ją posadziłaś, jak względem stron świata? Przepraszam, że tyle pytam. Mam ją oczywiście u siebie, przy północno-wschodniej ścianie domu. Rosnie już z 6 lat i nadal nie przekracza 2m. Podaję jej kompost co roku, ale mam wrażenie, że to wina podłoża - w tym kącie domu robotnicy budujący dom wylewali wszystkie resztki jak leci
Mój kurdupelek o którym pisałam rośnie w ziemi którą mam na działce,(odczyn obojętny) nie dawałam jej ziemi kwaśnej a powinnam.
W ubiegłym roku na jesień wsadziłam ją w to miejsce (tymczasowe) i powiem że chyba jej się tu podoba. Wspomagaczy nie dostaje żadnych, jest podlewana każdego dnia. Rośnie w towarzystwie języczki pomarańczowej, której liście chronią ją przed promieniami słonecznymi.
Pierwsze zdjęcie jest 7.04.2015.....................................kolejne 16.04.2015
A to 05.05.2015 z kierunkami.
Nie pomogłam, wiem, ale nic więcej o niej napisać nie potrafię.
Kiedy będę ją przesadzała zapewnię jej dużo lepsze warunki.
Czyli rośnie na wschodniej ścianie. Urosła też chyba nie za dużo, ale w pierwszym roku po posadzeniu rośliny mogą być "ospałe".
Będziemy ją obserwować i porównamy w przyszłym roku, jak się zgodzisz, dziękuję
Może ona nie wygląda na dużą ale to był 10 cm patyczek zupełnie bez korzonków, więc i tak się cieszę że horcia zdecydowała się ze mną zostać.
Brak mi zdjęcia z końca tego sezonu, jest już troszkę większa.
Zrobienie teraz zdjęcia nic nie da bo całkowicie straciła już liście ale na wiosnę możemy wrócić do porównań.
Podpytaj Gosi z Ogrodu od nasionka...z widokiem na Lanckoronę to Ci powie jak ją poprowadzić , żeby była niższa i się nie pokładała moje rosną wysoko i też wiążę.
Też zeszłej jesieni posadziłam hortensje pnącą.....miała jakieś 20 cm i czytałam wszędzie , że w pierwszych latach wolno rosną, ale powiem , że ja z tegorocznego przyrostu jestem zadowolona wrzucę jeśli się nie obrazisz jak wygląda obecnie, moja jest na wystawie północnej wsadzona w grunt rodzimy i wykorowana, ale słabo a podrosła sporo