Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Nallar 00:47, 18 cze 2017

ryska napisał(a)
Fajna gra słów
Jak przemyślenia odnośnie zimozielonych na nowych rabatkach?
Tak sobie myślę, że wiciokrzew zaostrzony świetnie skomponowałby się z Twoją elewacją domu.

Pytasz o przemyślenia? napiszę tak. Pomysłów moc, jeden gorszy od drugiego. Dochodzę do wniosku że te rabaty są chyba zbyt małe aby zmieściły się na nich angielskie róże, byliny jako dodatki i jeszcze jakieś zimozielone.
Jutro też babciuję, ale w poniedziałek postaram się wrzucić rabaty i ich wymiary na papier, może kiedyś, ktoś, przypadkiem....
a przyznam że bardzo ucieszyłaby mnie konkretna podpowiedź gdzie, co i z czym.

Zaostrzony idzie po siatce ogrodzeniowej, tu gdzie ma być ten mały tarasik przy wejściu.
ryska 14:45, 18 cze 2017

Wiem, że masz zaostrzonego przy siatce. Pomyślałam, żeby go powtórzyć na nowych rabatach, choć on rośnie wielki, zarósłby Ci całą ścianę, więc się z tego wycofuję.
gierczusia 20:27, 18 cze 2017

Nallar napisał(a)

Pytasz o przemyślenia? napiszę tak. Pomysłów moc, jeden gorszy od drugiego. Dochodzę do wniosku że te rabaty są chyba zbyt małe aby zmieściły się na nich angielskie róże, byliny jako dodatki i jeszcze jakieś zimozielone.
Jutro też babciuję, ale w poniedziałek postaram się wrzucić rabaty i ich wymiary na papier, może kiedyś, ktoś, przypadkiem....
a przyznam że bardzo ucieszyłaby mnie konkretna podpowiedź gdzie, co i z czym.

Zaostrzony idzie po siatce ogrodzeniowej, tu gdzie ma być ten mały tarasik przy wejściu.

Ee tammmm za małe takie cuś jak " za małe" nie istnieje
Ostatnio w którymś z małych ogrodów widziałam szpaler : kula buksowa , róże ,przed różami jakieś bylinki..rabata była naprawdę mega wąziutka..więc..głowa do góry, będzie dobrze
A może..róża na patyku( zaoszczędzasz miejsca ) a pod nią....bylinki..przywrotniki na przykład. I pomiędzy ..cośtam zimozielonego..równie dobrze może być kulista tujka

Aaaaaaa
Buuuziol
Ale mędzę tak by powiedział mój syn
Nallar 22:59, 18 cze 2017

ryska napisał(a)
Wiem, że masz zaostrzonego przy siatce. Pomyślałam, żeby go powtórzyć na nowych rabatach, choć on rośnie wielki, zarósłby Ci całą ścianę, więc się z tego wycofuję.

Może Powojniki? mam 4 do zagospodarowania.
Warszawską Nike planowałam dać na róg, zasłoniłby mi pięknie rynnę. Dwa kolejne mogłyby piąć się po ścianie między oknami.
W prawym rogu, na ścianie pięła się róża Westerland, ale powiem szczerze że nie wiem czy coś z niej będzie.

Nallar 23:53, 18 cze 2017

gierczusia napisał(a)

Ee tammmm za małe takie cuś jak " za małe" nie istnieje
Ostatnio w którymś z małych ogrodów widziałam szpaler : kula buksowa , róże ,przed różami jakieś bylinki..rabata była naprawdę mega wąziutka..więc..głowa do góry, będzie dobrze
A może..róża na patyku( zaoszczędzasz miejsca ) a pod nią....bylinki..przywrotniki na przykład. I pomiędzy ..cośtam zimozielonego..równie dobrze może być kulista tujka

Aaaaaaa
Buuuziol
Ale mędzę tak by powiedział mój syn

Elu nic nie mędzisz dobrze radzisz.
Tylko że róża na pniu odpada, już mam problem z ulokowaniem tych które mam, więc nic nowego na ten czas nie kupuję.
Wiem że jak dobrze to zaplanuję to wejdzie dużo nawet na mały kawałeczek, a ja lubię dużo i gęsto. Z głową do góry z pewnością zagospodaruję te skrawki.
Buziaki.
Nallar 09:15, 20 cze 2017

Przyszedł czas na moją pierwszą rabatę która muszę zagospodarować przed zimą.
Zbieram pomysły. (czytaj, gotowce )
Słoneczko świeci tam już od godziny 11 praktycznie do wieczora.

Róże to baza
Munstead Wood Duchesse de Cambridge czerwona
Pride of Nottingham żółta
Hickory Hill biała
Queen Elizabeth różowa ?
Ascot

Rośliny które mogę wykorzystać.
Powojniki: Warszawska Nike, Kermesina, Hagley, Rhabsody
Róże:
Irysy bródkowe żółte, niebieskie
Liliowce żółte, pomarańczowe, wysokie i niskie
Lilie w róznych kolorach