Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

ryska 18:23, 23 kwi 2018

U mnie na truskawkach pojawiły się mszyce aaa i mrówki grasują na piwonii.
Pokolorowałam obraz, wstawiłam w hobby.
Czy ten dzwonek, który dostałam od Ciebie był dwuletni? Ani śladu po nim a resztki łodyg luźno wyszły z gruntu.
marba 18:42, 23 kwi 2018

Nallar napisał(a)

Ale co? już masz mszyce? Moja jeszcze czyściutka, z naciskiem na jeszcze. Kiedy się pojawiają roslinka dostaje oprysk taki sam jak róże
4 litry wody
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Łyżka oleju
0,5 łyżeczki płynu do mycia naczyń
Pól szklanki octu
Opryskujemy max 3 razy przez cały okres wegetacji, tylko nie w słońcu a najlepiej po zachodzie- ze względu na olej.

W szczególnych przypadkach preparat kohinor.

Tak, Ewuś, już mi mszyce grasują. Mus pomyśleć o oprysku. Dzięki za przepis na miksturę.
barbara_kraj... 18:48, 23 kwi 2018

Renia, mrówki na pąkach piwonii to normalka. Kusi je słodka wydzielina znajdującą się na okrywach pąków kwiatowych.
Nallar 18:53, 23 kwi 2018

ryska napisał(a)

U mnie na truskawkach pojawiły się mszyce aaa i mrówki grasują na piwonii.
Pokolorowałam obraz, wstawiłam w hobby.
Czy ten dzwonek, który dostałam od Ciebie był dwuletni? Ani śladu po nim a resztki łodyg luźno wyszły z gruntu.

Mrówki na piwonii to norma i ja z nimi nie walczę. Sprawdzałam dzisiaj stan swoich roślinek i odkryłam mszyce na kalinie koralowej (też mi odkrycie, co roku są) Planowała sporządzić jakiś oprysk ale zaczęło lać.
Dzwonek?????Żebym ja pamiętała co Ty wzięłaś....
Obraz widziałam, wykazałaś się cierpliwością i dokładnością. Podziwiam Cię kobieto.
ryska 18:58, 23 kwi 2018

barbara_krajewska napisał(a)
Renia, mrówki na pąkach piwonii to normalka. Kusi je słodka wydzielina znajdującą się na okrywach pąków kwiatowych.
Dziękuję, już myślałam, że sobie hodują mszyce
ryska 19:01, 23 kwi 2018

Nallar napisał(a)

Mrówki na piwonii to norma i ja z nimi nie walczę. Sprawdzałam dzisiaj stan swoich roślinek i odkryłam mszyce na kalinie koralowej (też mi odkrycie, co roku są) Planowała sporządzić jakiś oprysk ale zaczęło lać.
Dzwonek?????Żebym ja pamiętała co Ty wzięłaś....
Obraz widziałam, wykazałaś się cierpliwością i dokładnością. Podziwiam Cię kobieto.

U nas tylko postraszyło deszczem, akurat miałam zbierać odkurzaczem suche liście z truskawek.
Za komplementa dziękuję i dzwonek pokazuję

Nallar 19:09, 23 kwi 2018

To jest brzoskwinio listny i on jest wieloletni. Że odpadła mu łodyga na której były kwiatuszki to normalne, ale powinny mu zostać długie wąskie listeczki zebrane w kępkę. Nie ma nic?
Nallar 19:12, 23 kwi 2018

marba napisał(a)

Tak, Ewuś, już mi mszyce grasują. Mus pomyśleć o oprysku. Dzięki za przepis na miksturę.

Okazało się że u mnie tez są jak tylko przestanie padać potraktuję je miksturką
ryska 19:26, 23 kwi 2018

Nallar napisał(a)
To jest brzoskwinio listny i on jest wieloletni. Że odpadła mu łodyga na której były kwiatuszki to normalne, ale powinny mu zostać długie wąskie listeczki zebrane w kępkę. Nie ma nic?

Nie ma nic
barbara_kraj... 19:33, 23 kwi 2018

U mnie kępa dzwonka brzoskwioniolistnego - też od Ciebie - pięknie się rozrosła. I niemal podwoiła w obwodzie. Całą zimę był widoczny, a teraz wypuścił nowe liście.
Może u Reni dla niego ziemia zbyt ciężka i wilgotna?