Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Dominika11 09:08, 20 paź 2015

o widzisz ja nie pomyslałm, coby go do donicy przenieść, bo mi też za dobrze nie rosnie - a pozostałe trawiszcza owszem - to jest pomysł - czas pomyslec nad jakąś kompozycją doniczkową
Dominika11 09:10, 20 paź 2015

Agania napisał(a)

Buksy i kulaski, to kulki bukszpanowe
buksy to wiedziałam, ale kulaski to nie za bardzo - ale dzięki zostałam doszkolona - u mnie bukszpany jeszcze małe i ich nawet nie formuję na kulki.
A właśnie kiedy sie je zaczyna formować ??? czy zacząć ciachac na wiosnę czy jeszcze czekać niech rosną ???
iwka 09:18, 20 paź 2015

Agania napisał(a)

To dlatego nawet w mojej uzdatnianej glinie nie chce rosnąć, za to carexy wszystkie super kępy mają i przyrastają w oczach.
Iwka, a uprawiałaś konwalnika w donicach, ciekawa jestem jak przyrasta?

nie próbowałam w donicach, ale wydaje mi się, że tez można, chyba jeszcze bardziej by się zagęszczał bo odnóża młodych nie miałyby gdzie daleko uciekać, donica by ograniczała ale na zimę to chyba trzeba zadołować

z moich obserwacji to on musi sie porządnie ukorzenić, rok dwa dać mu trzeba spokój a potem już ładnie rośnie
iwka 09:21, 20 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
buksy to wiedziałam, ale kulaski to nie za bardzo - ale dzięki zostałam doszkolona - u mnie bukszpany jeszcze małe i ich nawet nie formuję na kulki.
A właśnie kiedy sie je zaczyna formować ??? czy zacząć ciachac na wiosnę czy jeszcze czekać niech rosną ???

trzeba chyba ciąć od początku delikatnie, aby nadawać kształt, urosną długie gałązki i potem ciężko je formować, zresztą bedą wiotkie, Danusia ostatnio pisała u siebie jak z młodych sadzonek robi kulki
Dominika11 09:23, 20 paź 2015

iwka napisał(a)

trzeba chyba ciąć od początku delikatnie, aby nadawać kształt, urosną długie gałązki i potem ciężko je formować, zresztą bedą wiotkie, Danusia ostatnio pisała u siebie jak z młodych sadzonek robi kulki
to ide szukać - dzieki
iwka 09:30, 20 paź 2015

Dominika11 napisał(a)
to ide szukać - dzieki

znalazłam, kilka stron wcześniej pokazane są sadzonki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=768
Dominika11 09:58, 20 paź 2015

iwka napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=768
dziękuję kochana - to czekam do wiosny i będę swoje ciachać

tak dla wiadomości i zapamiętania:
Mała kulka - dwa lata.

I rok - po posadzeniu wiosną cięcie do połowy, w czerwcu pod koniec wyokrąglenie.

II rok, wyokrąglenie wiosną, drugie cięcie w czerwcu i mała kulka gotowa.
paula23 10:12, 20 paź 2015

iwka napisał(a)

Przydatnaś kobietka ide pooglądać bo dorobiłam się małych bukszpaników i chciałbym je właśnie w kule robic
Iggia 10:14, 20 paź 2015

paula23 napisał(a)

Przydatnaś kobietka ide pooglądać bo dorobiłam się małych bukszpaników i chciałbym je właśnie w kule robic
I tu się zgodzę - ja też mam malutkie buksy i tez chce je ciąć
Dominika11 10:18, 20 paź 2015

znalazłam jeszcze coś takiego