Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Makao_J 11:57, 05 lut 2016

Sylvana napisał(a)
Na mojej ulicy budował się dom.
Na środku wjazdu stała latarnia.
Urzędnicy się na niego wypieli, jak prosił o przesunięcie.
Pewnej nocy wziął ekipę i rano słup stał już w innym miejscu.
Nikt nie zauważył różnicy, bo trzebaby mierzyć, robić nowe plany, dochodzenie....więc zostało i już.
Projekt oddawaliście do pozwolenia na budowę.
Potem do oddania domu trzeba wziąć geodetę, który mierzy stan obecny...i dopiero z tymi zmianami do urzędu.
Na projekcie budowlanym ścieżek nie musi być...ważna jest furtka i brama.
W środku robisz co chcesz, jedni kostkują cały plac, a inni jeżdżą po zielonym.

No właśnie. Ja też musiałam rozrysować gdzie bramy (bo mam 2) i furtka. A ścieżek już nie.
AnnaCh 11:59, 05 lut 2016

Kurcze chyba coś się pozmieniało w tym temacie, bo jak ja robiłam projekt, to nie miałam aż tak dokładnie rozrysowanych chodników i podjazdu, tak mniej więcej. Teraz to chyba jest przygotowywane do podatków od wody deszczowej i dlatego tak zwracaja uwagę na wyrysowane utwardzone tereny.
Ja podobnie jak Kamila jak oddawałam dom, to w ogóle nie miałam żadnych chodników, ani podjazdu, ani ogrodzenia.
Dominika11 12:07, 05 lut 2016

AnnaCh napisał(a)
Już wiem gdzie widziałam kulki w okrągłych skarpetkach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2587-ogrod-sylwii-od-poczatku-czii?page=1104
wygląda to faktycznie niesamowicie - dzieki za inspirkę
Dominika11 12:08, 05 lut 2016

a co myslicie o tych moich rabatach ???
ag_zie 12:10, 05 lut 2016

Ale historie! Co urząd to co innego!
U mnie przy odbiorze nie było elewacji, tarasu, dojazdów i chodników i nikt na inspekcję nie przyszedł. Tylko zdjęcie trzeba było dać (do projektu o energooszczednosci domu - zapomniałam jak to się nazywa) jednej strony budynku i miało być takie same jak w projekcie. I tyle Teraz to jakiś koszmar jest - tak samo jak z prawem jazdy
Dominika11 13:56, 05 lut 2016

no niestety tak u nas właśnie jest - mam nadzieję, że jakoś przez to przejdę jak przyjdzie pora
dominika_ 13:57, 05 lut 2016

To w takim razie czysta głupota. Bo co zmienia fakt, że na swoim własnym podwórku robię trawnik, za chwilę kostkę, później rozbieram sypię żwir. Według mnie to powinno być wolność Tomku w swoim domku. Jedynie co to niech sprawdzą czy stan techniczny jest zgodny z opisem tzn. mam być dom jest dom. Przecież nie każdego stać na to by od razu robić ogrodzenie, kostkę tarasy i ogrody. Wcześniej nikt nie dbał o takie duperele i ludzie domy pobudowali, ruch w gospodarce był i każdy był zadowolony. Dziś rozpoczęcie budowy to droga przez mękę, pozwolenie na to i tamto, tyle i tyle dni na uprawomocnienie pozwolenia później dodatkowo uprawomocnienie uprawomocnienia itd. Zbierzesz wszystko wybudujesz i przyjdzie ktoś i Ci powie że nie odbierze bo furtka 2m dalej. Jak ma cokolwiek w tym kraju się rozwijać?
MirellaB 13:58, 05 lut 2016

Dominiczko zaglądam i ślad zostawiam, żebyś nie pomyślała, że o Tobie zapomniałam

O tym co piszecie ja nic nie dopiszę, bo sprawami budowlanymi się mój eM zajmuje

Ta inspiracja co Anka dała link to ją znam i bardzo mi się podoba. Chcesz coś z tego wykorzystać?

ren133 13:59, 05 lut 2016

Pisałaś u kogoś, że zamierzasz tuje pinivitem potraktować ... a kiedy?
Dominika11 14:01, 05 lut 2016

dominika_ napisał(a)
To w takim razie czysta głupota. Bo co zmienia fakt, że na swoim własnym podwórku robię trawnik, za chwilę kostkę, później rozbieram sypię żwir. Według mnie to powinno być wolność Tomku w swoim domku. Jedynie co to niech sprawdzą czy stan techniczny jest zgodny z opisem tzn. mam być dom jest dom. Przecież nie każdego stać na to by od razu robić ogrodzenie, kostkę tarasy i ogrody. Wcześniej nikt nie dbał o takie duperele i ludzie domy pobudowali, ruch w gospodarce był i każdy był zadowolony. Dziś rozpoczęcie budowy to droga przez mękę, pozwolenie na to i tamto, tyle i tyle dni na uprawomocnienie pozwolenia później dodatkowo uprawomocnienie uprawomocnienia itd. Zbierzesz wszystko wybudujesz i przyjdzie ktoś i Ci powie że nie odbierze bo furtka 2m dalej. Jak ma cokolwiek w tym kraju się rozwijać?
chyba się wkurzyłaś
ale co racja to racja