Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Karol99 22:07, 09 mar 2016

A na co potrzebujesz?
Dominika11 22:16, 09 mar 2016

a tak myślałam o skalniaku, ale już na dole góreczki
katel 22:48, 09 mar 2016

Mi się tawuły japońskie strasznie podobają i są w różnych kolorach, ostatnio mi w oko wpadła shirobana - dwa kolory na jednym krzewie:
https://www.google.pl/search?q=spiraea+japonica&biw=1304&bih=610&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibrcvZybTLAhXICywKHb2YA6UQ_AUIBigB#tbm=isch&q=spiraea+japonica+shirobana
MirellaB 23:33, 09 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
a tak myślałam o skalniaku, ale już na dole góreczki

A może jakieś fajne odmiany berberysów.
Bardzo ciekawy jest Orange Sunrise.
Madzenka 07:00, 10 mar 2016

Dominika11 napisał(a)
A co sądzicie o pięciornikach - warte zakupu ????

Miałam zołte i baldoróżowe. Straszne poczochrańce były a jak je ciełam to słabo kwitły. Wyciepałam finalnie z ogrodu
Dominika11 07:28, 10 mar 2016

katel napisał(a)
Mi się tawuły japońskie strasznie podobają i są w różnych kolorach, ostatnio mi w oko wpadła shirobana - dwa kolory na jednym krzewie:
https://www.google.pl/search?q=spiraea+japonica&biw=1304&bih=610&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibrcvZybTLAhXICywKHb2YA6UQ_AUIBigB#tbm=isch&q=spiraea+japonica+shirobana
pomysle o tawułach
Dominika11 07:29, 10 mar 2016

MirellaB napisał(a)

A może jakieś fajne odmiany berberysów.
Bardzo ciekawy jest Orange Sunrise.
też fajny pomysł
Dominika11 07:29, 10 mar 2016

Madzenka napisał(a)

Miałam zołte i baldoróżowe. Straszne poczochrańce były a jak je ciełam to słabo kwitły. Wyciepałam finalnie z ogrodu
czyli odpadają
anka_ 07:37, 10 mar 2016

Makao_J napisał(a)
Ciekawa jestem co powiecie o tawule szarej bo też gdzieś mi tam kręci się w głowie.

Pięknie wygląda jak kwitnie, poza tym zwykły krzaczor. Ja osobiście bardzo ją lubiłam dopóki nie odkryłam, że chrabąszcze wszelkiej maści lubią ją jeszcze bardziej i w efekcie pod nią i w okolicy znajdują się tysiące pędraków.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Marga 08:49, 10 mar 2016

Mam dużo tawuł szarych odmiany Grefsheim i tak jak Anka mówi to taki krzak o luźnym pokroju. Zależy jaki efekt chcesz uzyskać i ile masz miejsca. U mnie będzie tak bardziej naturalnie i są posadzone w grupie, a w drugim miejscu w szpalerze.
http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/4/roslina/185,spiraea-x-cinerea-grefsheim
Pięciorniki też mam, na razie małe poczochrańce. Niezmordowanie kwitły na różowo przez cały czas aż do późnej jesieni, trochę mało eleganckie. Właśnie je mocno przycięłam. Wpadnij do mnie za kilka miesięcy , to sobie jej obejrzysz. Sama jestem ciekawa jak w tym roku będą sie zachowywały.
Z tego co pamiętam to Danusia nie poleca pięciorników.