Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Dominika11 17:44, 21 lip 2016

olga80 napisał(a)
Dominika a te żółte krzewy chcesz wymienić na coś zimozielonego czy nie zależy Ci na tym ??
Nie koniecznie
Dominika11 17:54, 21 lip 2016

Tak sobie dumą i doszłam do wniosku, że zamiast tych krzewów mogę dać, 2 szt derenia tylko jakiego mysle o spaethi czy swidwa ??? i na wymianke z dereniami, bo mam do przesadzenia 3 sztuki laurowiśni

co myślcie ???
Makusia 23:01, 21 lip 2016

Myślę, że dereń jest suerancki! Dla mnie odkrycie roku
A, że odkrywam niemal wszystko, co z ogrodem związane, to dla derenia wyróżnienie i nominacja nie lada
Gruszka_na_w... 23:24, 21 lip 2016

Dominika11 napisał(a)
mam właśnie derenie elegantissima, ale w innym miejscu i pomyślałam tutaj o żółtych

Mam u siebie derenia białego Aurea. Ma piękne żółte liście i urósł w ciągu jednego sezonu na 1,5 m. Zimą, jak wszystkie derenie białe, ma czerwone nóżki.

Edit. Domi, zrób zdjęcie tej rabaty od przodu. Na zdjęciu widać, że za tymi krzaczkami do wywalenia coś rośnie. Derenie to jednak dość duże krzewy są, nawet mimo cięcia. Twój ogród jest w stylu formalnym. Derenie i pęcherznice nie bardzo do niego pasują. Pewnie dlatego też nie gra tam ten janowiec. Do stylu ogrodu pasowałoby coś eleganckiego, o regularnym kształcie. Przy cyprysikach trzeba sprawdzać strefę klimatyczną -tzn. czy nie będzie u Ciebie przemarzać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Dominika11 07:37, 22 lip 2016

Makusia napisał(a)
Myślę, że dereń jest suerancki! Dla mnie odkrycie roku
A, że odkrywam niemal wszystko, co z ogrodem związane, to dla derenia wyróżnienie i nominacja nie lada
w sumie mi też się podoba
Dominika11 07:39, 22 lip 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam u siebie derenia białego Aurea. Ma piękne żółte liście i urósł w ciągu jednego sezonu na 1,5 m. Zimą, jak wszystkie derenie białe, ma czerwone nóżki.

Edit. Domi, zrób zdjęcie tej rabaty od przodu. Na zdjęciu widać, że za tymi krzaczkami do wywalenia coś rośnie. Derenie to jednak dość duże krzewy są, nawet mimo cięcia. Twój ogród jest w stylu formalnym. Derenie i pęcherznice nie bardzo do niego pasują. Pewnie dlatego też nie gra tam ten janowiec. Do stylu ogrodu pasowałoby coś eleganckiego, o regularnym kształcie. Przy cyprysikach trzeba sprawdzać strefę klimatyczną -tzn. czy nie będzie u Ciebie przemarzać.
no własnie pomyślałm, że jak zgubi liście to wtedy ma ładne czerwone pędy

a tu fotki - czerwone koślawe kreski to janowce

iwka 08:37, 22 lip 2016

Chciałabym coś doradzić ale nic mi do głowy nie przychodzi

Faktycznie rabaty to Ty masz ogromne wykończenie domku na finiszu?

MirellaB 10:11, 22 lip 2016

Domi chyba najlepiej tam z tyłu coś większego posadzić. Ja bym sadziła derenie, albo pęcherznice tak jak Ci pisałam wcześniej. Zimozielonych to Ty masz już sporo w ogrodzie. A może jakieś drzewa - śliwy wiśniowe czy brzozy?
Ach gdybym miała tyle miejsca to brzozy bym posadziła
anbu 10:13, 22 lip 2016

Domi masz gigantyczne te rabaty
anabuko1 10:35, 22 lip 2016

Fakt wielkie te twoje rabaty,Ale jak na nich podrośnie, , coś z kolorami przybędzie, to będzie piknie!!
Ale kory to ci sporo poszło, prawda ???
pozdrawiam