Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Kasya 19:58, 13 lip 2015

barbara_krajewska napisał(a)

Kasya, teraz przynajmniej wiem jak wyglądasz.

nie lubie zdjec bo okropnie wychodzę mam nadzieje ze az tak okropnie jak na zdjęciach to nie wyglądam...
Mirella 20:42, 13 lip 2015

Kasiulka , biały czy czarny
Ambrowiec miodzio, wczoraj podziwiałam go w szkółce.
JoannA 21:11, 13 lip 2015

Kasiu
Mój ambrowiec ma teraz ponad 2 metry wysokości i ok. 0 cm szerokości.
Rośnie u mnie od wiosny 2014 ale ja dość duży kupiłam, miał ok, 180 cm. W pierwszym roku niewiele przyrósł, ale w tym roku przyrosty są ładne.
Rojniczek śliczny
pozdrawiam
Kasya 22:55, 13 lip 2015

Mirella napisał(a)
Kasiulka , biały czy czarny
Ambrowiec miodzio, wczoraj podziwiałam go w szkółce.

Podziwiałaś i nie kupilas ?

Ja się kiedyś zastanawialam, tulipanowiec czy ambrowiec i wybrałam tulipanowca .... A teraz kupiłam ambrowca
Kasya 23:06, 13 lip 2015

JoannA napisał(a)
Kasiu
Mój ambrowiec ma teraz ponad 2 metry wysokości i ok. 0 cm szerokości.
Rośnie u mnie od wiosny 2014 ale ja dość duży kupiłam, miał ok, 180 cm. W pierwszym roku niewiele przyrósł, ale w tym roku przyrosty są ładne.
Rojniczek śliczny
pozdrawiam

Mój malutki, ma ok 100-120 cm. Tez masz tą odmianę Slender Silhouette' ?
Bo one podobno wolno rosną

Tulipanowiec just u mnie 2 lata, jeszcze w czasie budowy jako pierwsze drzewko go posadzilam
Urósł w tym czasie ok 1,5 m na wysokość
JoannA 23:09, 13 lip 2015

Kasya napisał(a)

Mój malutki, ma ok 100-120 cm. Tez masz tą odmianę Slender Silhouette' ?
Bo one podobno wolno rosną

Tulipanowiec just u mnie 2 lata, jeszcze w czasie budowy jako pierwsze drzewko go posadzilam
Urósł w tym czasie ok 1,5 m na wysokość

Mam tę samą odmianę Kasiu i z tego co obserwuję to rośnie wolno.
A tulipanowiec nie przemarza u Ciebie?
jankosia 23:19, 13 lip 2015

Kasiu, pytałaś mnie o brzozę gracilis. Brzozy to moje ukochane drzewa, mam ich trochę a chcę co najmniej kolejne dwie jeszcze posadzić. Tą odmianę mam trzeci albo czwarty rok. Jest cudna, choć parę rzeczy wkurza. Nie rośnie wcale tak wolno jak piszą. Każdego roku przybiera ładnie "na wadze". Niestety patyczek na którym jest zaszczepiona zupełnie nie nadąża. Ciągle musi być u mnie uwiązana a i tak połowę korony już straciła w czasie burzy. Niby jest płacząca ale jak koronka się rozrasta to niektóre gałęzie strzelają lekko w górę i w ten sposób rośnie. To fajnie, bo nie trzeba jej podwiązywać do palika tylko naturalnie się wypiętrza. U mnie lubią ją mszyce i czasem złapie jakiegoś grzyba. Jest więc nieco bardziej"fochowata". Ma jednak do tego pełne prawo bo rośnie w trawniku i jest podlewana razem z nim więc leje się regularnie po liściach W tym roku próbowałam dojść do tego co to za choroba ją atakuje latem i wyszło mi że albo antraknoza brzozy albo czarna plamistość brzozy. Dostała ciemnozielonych plamek, porem listki żółkły i opadały. Wkurzyłam się, kupiłam coś popularnego na grzyba i jak ręką odjął. Warto więc chyba na przedwiośniu pamiętać o niej pryskając miedzianem.
Poza tym same zalety. Jest śliczna o każdej porze roku. Bardzo delikatna i pięknie te cieniutkie gałązki poruszają się na wietrze Lubię je tak brać w dłoń i przeciągać Myślę że będziesz zadowolona Ambrowce też są drzewami cudnej urody. Miałam swego czasu szpaler wzdłuż podjazdu ale zima je załatwiła. Nie zniechęciło mnie to jednak do kupna kolejnego. Pan w szkółce mi podpowiedział żeby posadzić w glinie to tak prędzej przetrwają mrozy. I muszę powiedzieć że ten jeden którego teraz mam wygląda o niebo lepiej niż tamte poprzednie. One potrzebują mieć wilgotno i wtedy są zdrowe i ładnie przyrastają.
Ło matko! Kiedy to się takie długie zrobiło?
Miło było cię widzieć Kasiu
Kasya 23:21, 13 lip 2015

JoannA napisał(a)

Mam tę samą odmianę Kasiu i z tego co obserwuję to rośnie wolno.
A tulipanowiec nie przemarza u Ciebie?

Nie było problemu z nim żadnego
Owijalam mu pień na wszelki wypadek matą slomianą, ale niepotrzebnie bo zimy lekkie
Nawet jak w zeszłym roku zważyło mu w maju duże juz listki to za chwilę śladu nie było
Kasya 23:36, 13 lip 2015

jankosia napisała

....,Poza tym same zalety. Jest śliczna o każdej porze roku. Bardzo delikatna i pięknie te cieniutkie gałązki poruszają się na wietrze Lubię je tak brać w dłoń i przeciągać Myślę że będziesz zadowolona Ambrowce też są drzewami cudnej urody. Miałam swego czasu szpaler wzdłuż podjazdu ale zima je załatwiła. Nie zniechęciło mnie to jednak do kupna kolejnego. Pan w szkółce mi podpowiedział żeby posadzić w glinie to tak prędzej przetrwają mrozy. I muszę powiedzieć że ten jeden którego teraz mam wygląda o niebo lepiej niż tamte poprzednie. One potrzebują mieć wilgotno i wtedy są zdrowe i ładnie przyrastają.
Ło matko! Kiedy to się takie długie zrobiło?
Miło było cię widzieć Kasiu

Monika, bardzo dziękuje za długi tekst
Tylko nie bardzo zrozumiałam co tu napisałaś :
..."Niestety patyczek na którym jest zaszczepiona zupełnie nie nadąża. Ciągle musi być u mnie uwiązana a i tak połowę korony już straciła w czasie burzy...."
Może pokazesz mi zdjęcie swojej ?
Bardzo mnie ta brzoza zauroczyła jak zobaczyłam ją nad stawem, widziałaś ?
jankosia 23:45, 13 lip 2015

Wiesz co, ona jest zaszczepiona gdzieś na wysokości 1,5m, pewnie na brzozie brodawkowatej i o ile korona się rozrasta, o tyle podkładka bardzo wolno przybiera na grubość. Trochę mnie to martwi i ciągle jest opalikowana a i tak boję się że się kiedyś złamie - duży kapelusz na cienkiej nóżce - tak powiem
Widziałam ją w Pęchcinie, widziałam. Dojrzałam też inną brzozową piękność u nich w ogrodzie, ale wprowadzą do sprzedaży dopiero jesienią Jak pokazałam mężowi jej zdjęcie to spytał tylko : "rozumiem że to nasza przyszła brzoza?" Znaczy będzie moja