Jeśli chodzi o kamyki i płyty i odśnieżanie...to jest jakiś srodek jakiś klej, żywica coś takiego...i te kamyki są wtedy na stałe i nie ma problemu z odśnieżaniem. Czytałam o tym kiedyś ale nie pamiętam gdzie..
Ja bym na ścieżce od frontu, czyli tej której dylemat dotyczy, dała płyty na żwirku. Natomiast płyty w trawie to gdzieś z tylu domu, gdzie nie trzeba codziennie odsniezac zimą, a trawa też nie jest tak intensywnie deptana
a może podzielić ten pas na 3 części?? takie nieregularne...
jeden - zielony kwadrat przy budynku między schodami a bramą
drugi - między furtką a bramą
i trzeci pomiędzy nimi?
i wtedy ścieżka do domu z plyt a pomiędzy nimi kamyki bo trawa to już raczej nie teges...
Moim zdaniem (skromnym) koniecznie trzeba ten długi 20metrowy pas podzielić. Taka dluuuga i wąska rabata VIP nie będzie dobrze wyglądała. Musi się tam coś zadziac Będzie zaje...fajnie
macie racje - rabat długa 20 m i szeroka 0,5 m to poracha, wróciłam do domu i spojrzałam pod tym kątem. nie wiem czy tam w ogóle da się coś pomiędzy zrobić
Pewnie same płyty lepsze ale myślałam żeby płyta wystawała 0,5 cm nad żwirek i żeby przerwa między płytami była 5-7 cm (?) wtedy zbierając śnieg łopatą z płyt przy okazji zbierało się z i ztych rowków. NIe wiem jak to wyjdzie, na razie nie mam kasy na płyty więc tylko utwardzimy jednak dobrze byłoby wiedzieć gdzie mają być rośliny żeby tam nie sypać kruszywa.