Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

Kasya 20:14, 15 paź 2014

Kasiau, czy dobrze widze ze planujesz zwirek na podjezdzie ?
Magda70 20:15, 15 paź 2014

Jeśli chodzi o kamyki i płyty i odśnieżanie...to jest jakiś srodek jakiś klej, żywica coś takiego...i te kamyki są wtedy na stałe i nie ma problemu z odśnieżaniem. Czytałam o tym kiedyś ale nie pamiętam gdzie..
Kasya 20:17, 15 paź 2014

Magda70 napisał(a)
Jeśli chodzi o kamyki i płyty i odśnieżanie...to jest jakiś srodek jakiś klej, żywica coś takiego...i te kamyki są wtedy na stałe i nie ma problemu z odśnieżaniem. Czytałam o tym kiedyś ale nie pamiętam gdzie..

No wlasnie o to mi chodzilo
jazzy 20:23, 15 paź 2014

Ja bym na ścieżce od frontu, czyli tej której dylemat dotyczy, dała płyty na żwirku. Natomiast płyty w trawie to gdzieś z tylu domu, gdzie nie trzeba codziennie odsniezac zimą, a trawa też nie jest tak intensywnie deptana
Magda70 20:24, 15 paź 2014

katiaxx napisał(a)
Małgosiu, ścieżka = chodnik - nie wiem czy tu płyty w trawie czy w żwirku, obawiam się że między płytami trawa będzie wyglądać kiepsko - w sensie będzie dziadowa bo zdeptana, jakby nie patrzeć to ciąg komunikacyjny.

podjazd - na rysunku jest napisane żwir ale też mają być płyty w żwirku za 100 lat.

tak, chodzi o to co jest pomiędzy podjazdem a chodnikiem - czy zostawić tam zieleń - pas będzie wąski, czy to się w ogóle opłaca i czy nie będzie "głupio" .

Mogę zostawić zielony kwadrat przy budynku pomiędzy schodami a bramą garażową i zieloną kępę trawy np między furtką a bramą ale tylko przy ogrodzeniu. czyli 0,5 m na 0,5m. a chodnik i podjazd wypłytowane - czy to niebędzie zbyt duża płaszczyzna utwardzona - nie przełamana niczym

Moge zostawić zielone przez całą długość i walnąc tam kilka kulek i trawki pt "naczepirzony fryz" - jak jest u Ciebie czy Magdy - to tak na ten przykład.

Zielone to mam na myśli że będą jakieś rośliny (ale one będą w kamyczykach .

a może podzielić ten pas na 3 części?? takie nieregularne...
jeden - zielony kwadrat przy budynku między schodami a bramą
drugi - między furtką a bramą
i trzeci pomiędzy nimi?

i wtedy ścieżka do domu z plyt a pomiędzy nimi kamyki bo trawa to już raczej nie teges...
jazzy 20:40, 15 paź 2014

Magda70 napisał(a)

i trzeci pomiędzy nimi?

i wtedy ścieżka do domu z plyt a pomiędzy nimi kamyki bo trawa to już raczej nie teges...

Moim zdaniem (skromnym) koniecznie trzeba ten długi 20metrowy pas podzielić. Taka dluuuga i wąska rabata VIP nie będzie dobrze wyglądała. Musi się tam coś zadziac Będzie zaje...fajnie
katiaxx 20:43, 15 paź 2014

macie racje - rabat długa 20 m i szeroka 0,5 m to poracha, wróciłam do domu i spojrzałam pod tym kątem. nie wiem czy tam w ogóle da się coś pomiędzy zrobić
katiaxx 20:46, 15 paź 2014

Kasya napisał(a)
Kasiau, czy dobrze widze ze planujesz zwirek na podjezdzie ?

Pewnie same płyty lepsze ale myślałam żeby płyta wystawała 0,5 cm nad żwirek i żeby przerwa między płytami była 5-7 cm (?) wtedy zbierając śnieg łopatą z płyt przy okazji zbierało się z i ztych rowków. NIe wiem jak to wyjdzie, na razie nie mam kasy na płyty więc tylko utwardzimy jednak dobrze byłoby wiedzieć gdzie mają być rośliny żeby tam nie sypać kruszywa.
Magda70 21:08, 15 paź 2014

jazzy napisał(a)

Moim zdaniem (skromnym) koniecznie trzeba ten długi 20metrowy pas podzielić. Taka dluuuga i wąska rabata VIP nie będzie dobrze wyglądała. Musi się tam coś zadziac Będzie zaje...fajnie

20 metrów?? nie doczytalam...no to więcej kawalków...koniecznie. 3 to za mało

Chociaż taki długi pas z posadzoną sama np trawą też by wyglądał...
katiaxx 23:01, 15 paź 2014

Magda70 napisał(a)

i trzeci pomiędzy nimi?

chyba właśnie w tę stronę pójdzie.