Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 12:58, 15 paź 2014

MAD napisał(a)

Takie pytanie laika rzucę tylko...
Jak z odśniezaniem takiego chodnika - płyt ze żwirkiem? Takie rozwiązanie mi się bardzo wizualnie podoba tylko własnie jak z aspektem praktycznym...
Z trawą to masakra totalna mi się wydaje tym bardziej, że trawa po sezonie czy 2 będzie wyżej niż płyty chodnikowe...

Pozdrawiam!

to nie pytanie laika, odśnieżanie na pewno będzie zdecydowanie mniej wygodne niż przy całej powierzchni wypłytowanej
ale czego nie robi się dla urody ?

myślisz że trawa będzie wyżej bo urośnie czy chodzi o to że darń tak się rozrośnie że będzie kępa ponad płytę ? - jeśli same źdźbła to skoszę mężem
MAD 13:03, 15 paź 2014

katiaxx napisał(a)

myślisz że trawa będzie wyżej bo urośnie czy chodzi o to że darń tak się rozrośnie że będzie kępa ponad płytę ? - jeśli same źdźbła to skoszę mężem

W zeszłym roku z małżem robiliśmy z małżem chodnik - dojście do domu. Tymczasowe. Lezały na ubitym gruncie, dodatkowo na podsypce z piasku. W zeszłym roku były wyżej niż trawnik. W tym już trawnik zaczyna je "pożerać". Kępy zaczynają wystawać ponad powierzchnię chodnika. A to dopiero pierwszy (i miejmy nadzieję, że ostatni) ich sezon.

Wydaje mi się, żeim węższy pasek z trawą byś zostawiła między płytami tym bardziej upierdliwie te kępy wyłaziłyby do góry...

Mój chodnik ma dwa delikatne zawijasy i tam gdzie przestrzenie między kaflami mają ok. 5 cm trawa (niepożądana w tym miejscu samosieja) wyłazi do góry do tego stopnia, że niewygodnie po tym chodniku chodzić. Właśnie z nią walczę.
katiaxx 13:07, 15 paź 2014

jazzy napisał(a)
A ile tam metrów by było tej rabaty? Ja bym tylko połączyła ścieżkę z podjazdem przy samym ogrodzeniu i tam przy domu, zeby nie trzeba było przelazic przez to co tam posadzisz
U mnie tak będzie właśnie . W ogóle mamy podobną sytuacje na froncie

od ogrodzenia do ściany budynku jest 20 metrów, a przy domu musi być jakaś zielona kępa - bo mam schody ale boki z bloczka + tyn k strukturalny czy coś co nie będzie zbyt fajne i krzak zasłoni.
katiaxx 13:08, 15 paź 2014

MAD napisał(a)

W zeszłym roku z małżem robiliśmy z małżem chodnik - dojście do domu. Tymczasowe. Lezały na ubitym gruncie, dodatkowo na podsypce z piasku. W zeszłym roku były wyżej niż trawnik. W tym już trawnik zaczyna je "pożerać". Kępy zaczynają wystawać ponad powierzchnię chodnika. A to dopiero pierwszy (i miejmy nadzieję, że ostatni) ich sezon.

Wydaje mi się, żeim węższy pasek z trawą byś zostawiła między płytami tym bardziej upierdliwie te kępy wyłaziłyby do góry...

Mój chodnik ma dwa delikatne zawijasy i tam gdzie przestrzenie między kaflami mają ok. 5 cm trawa (niepożądana w tym miejscu samosieja) wyłazi do góry do tego stopnia, że niewygodnie po tym chodniku chodzić. Właśnie z nią walczę.

no właśnie... już kolejny wpis że trawa "pożera" płyty, ciekawe jak u Malkul. Dziękuję Mad.
katiaxx 13:13, 15 paź 2014

kamasja napisał(a)
Nie wiem czy byłam już u Ciebie? Pozdrawiam, macham, zaznaczam

a nie wiem czy byłaś ja u Ciebie na pewno byłam ale zapraszam chociaż u mnie nędza raczej ogrodowa
(nie ma to jak autoreklama

bo ogród zacznę od wiosny a teraz to tworzę różne projekcje
ewakatowice 16:51, 15 paź 2014

Do aranżacji powzdychałam, miłorząb pięknie się wybarwia. Nabiera wszystko charakteru
Ściskam Kasieńko
Jagodaa 17:40, 15 paź 2014

Katia, przy szerszych powierzchniach trawy między płytami robi się kancikowanie, żeby płyty nie zarastały, dlatego trawa się "nie wypiętrza" . W takich typowych tylko-szczelinach faktycznie problem z tym.
Jagodaa 17:41, 15 paź 2014

PS. przynajmniej ja tak robię u siebie w lesie .
Skula 19:44, 15 paź 2014

pojawiam się u Ciebie i ja
bo strasznie dawno tu nie byłem
i strasznie dużo się zmieniło

teraz jesiennie się robi to i wieczorami będzie więcej czasu na odwiedziny
Magda70 20:10, 15 paź 2014

Jagodaa napisał(a)
Katia, przy szerszych powierzchniach trawy między płytami robi się kancikowanie, żeby płyty nie zarastały, dlatego trawa się "nie wypiętrza" . W takich typowych tylko-szczelinach faktycznie problem z tym.

Właśnie miałam to napisać...mój eM raz-dwa w sezonie nożykiem obcina dookoła...jak się chce mieć ładnie to cóż...