Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 09:29, 15 paź 2014

czyli chodzi o to miejsce gdzie narysowałam znaki zapytania. zostawiać zielone ? to jest wąskie - ok 0,5 m 0,7 - coś około.

tu są zdjęcia rzeczy typu podjazd ściecha które mi się podobają, ja wiem że takiego efektu nie uzyskam ale w ten deseń coś chciałabym

http://pl.pinterest.com/katiaxx/podjazd/

katiaxx 09:38, 15 paź 2014

chciałam znaleźć foty podjazdu ale nie mogę, zrobię po pracy.
MAD 10:33, 15 paź 2014

katiaxx napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/483-cis-taxus?page=65#post_1

piszą że to normalne więc może nie jest tak źle.

U mnie też tak wyglądają te owocki. Także luz.
malkul 11:32, 15 paź 2014

katiaxx napisał(a)

Dzwi wejściowe i brama są obok siebie - na wprost furtka i brama czyli wchodząc do domu idzie się prosto do drzwi (tak wiem, to wbrew zasadom fengszui ja mam identycznie

W ogrodzeniu między furtką a bramą jest tylko słupek 0,5 m , między drzwiami domu a bramą jest trochę szerzej

Czy całość podjazdu utwardzić czy zostawić wąski pas między ścieżką a pojazdem jeśli tak czy przez całą długość - czy raczej prostokąty ?
pomiędzy chodnikiem a podjazdem? trochę niejasno piszesz

Nie jestem pewna czy chcę te płyty na ścieżce w kamykach czy w trawie.

może tu jest pies pogrzebany bo jak w trawie to wtedy bym pasa nie zostawiała bo za duzo namiesza

katiaxx 12:06, 15 paź 2014

Małgosiu, ścieżka = chodnik - nie wiem czy tu płyty w trawie czy w żwirku, obawiam się że między płytami trawa będzie wyglądać kiepsko - w sensie będzie dziadowa bo zdeptana, jakby nie patrzeć to ciąg komunikacyjny.

podjazd - na rysunku jest napisane żwir ale też mają być płyty w żwirku za 100 lat.

tak, chodzi o to co jest pomiędzy podjazdem a chodnikiem - czy zostawić tam zieleń - pas będzie wąski, czy to się w ogóle opłaca i czy nie będzie "głupio" .

Mogę zostawić zielony kwadrat przy budynku pomiędzy schodami a bramą garażową i zieloną kępę trawy np między furtką a bramą ale tylko przy ogrodzeniu. czyli 0,5 m na 0,5m. a chodnik i podjazd wypłytowane - czy to niebędzie zbyt duża płaszczyzna utwardzona - nie przełamana niczym

Moge zostawić zielone przez całą długość i walnąc tam kilka kulek i trawki pt "naczepirzony fryz" - jak jest u Ciebie czy Magdy - to tak na ten przykład.

Zielone to mam na myśli że będą jakieś rośliny (ale one będą w kamyczykach .

jazzy 12:18, 15 paź 2014

Te płyty na ścieżce w żwirku, żadnej trawy
Ten pas miedzy podjazdem a ścieżka zostaw koniecznie i posadz tam coś- trawy, drzewa, czy co tam lubisz
jazzy 12:21, 15 paź 2014

A ile tam metrów by było tej rabaty? Ja bym tylko połączyła ścieżkę z podjazdem przy samym ogrodzeniu i tam przy domu, zeby nie trzeba było przelazic przez to co tam posadzisz
U mnie tak będzie właśnie . W ogóle mamy podobną sytuacje na froncie
kamasja 12:21, 15 paź 2014

Nie wiem czy byłam już u Ciebie? Pozdrawiam, macham, zaznaczam
MAD 12:29, 15 paź 2014

jazzy napisał(a)
Te płyty na ścieżce w żwirku, żadnej trawy

Takie pytanie laika rzucę tylko...
Jak z odśniezaniem takiego chodnika - płyt ze żwirkiem? Takie rozwiązanie mi się bardzo wizualnie podoba tylko własnie jak z aspektem praktycznym...
Z trawą to masakra totalna mi się wydaje tym bardziej, że trawa po sezonie czy 2 będzie wyżej niż płyty chodnikowe...

Pozdrawiam!
jazzy 12:34, 15 paź 2014

Dlatego te przerwy żwirkowe powinny być wąskie, zeby ten problem odniezania zminimalizować Joł