Iwk4
21:15, 04 cze 2014

Mam problem z rabatką przy wejściu na posesję. Diabeł mnie pokusił i zwyczaje wiejskie, aby przy wejściu robic szambo, "bo inaczej szambonurek nie wjedzie". I w tensposób mam problem. rabatka była sobie taka zwyczajna: winogrono na płocie, tuja, skalniak, biały dereń, berberys i jeszcze kilka krzewów. Dereń rozrósł się niesamowicie, poza nim nie było świata widać. Choć ładny wygladem, zasłaniał wszystko. Po przycięciu nie chciał odbić (chyba za mocno go potraktowałam) i z wielką radością został wykarczowany, a swoje miejsce znalazły 2 rododendrony "Nova Zembia".
Potem spojrzałam na rabatkę z góry i to, co mi się nie spodobało, to kamienie i nadmiar dzikiego wina, które zagłusza wszystko, co rośnie wkoło...
Wywiozłam 4 taczki kamieni, które nawet w ziemię się ukryły, wykarczowałam dzikie wino, przesadziłam smagliczkę w inne miejsce, bo rabatka ma być utrzymana w jednej kolorystyce (rózowe rododendrony). Nawet toporek poszedł w ruch, przekopałam mój cudowny piachuder
i został teraz placyk do zagospodarowania. Trójkąt przy płocie ma 2,5 metra, szerokość wolna to około 1,5 metra. Został tam jeszcze krzaczek rudbeki, ale poczekam z przesadzeniem, bo ma duzo pączków i nie chcę, by się zmarnowała.

Przy Rh podsadziłam sadzonki żółtej trzmieliny, ale nie podoba mi się. Za mało jej i nie ma efektu.
Teraz prośba do wszystkich i do DANUSI i do Sebka i do Any: co posadzić w tym miejscu? Pomocy. Podoba mi się ogród z lustrem i hortki i berberysy, ale czy to będzie pasować do Rh? Może ktoś ma pomysł?

Potem spojrzałam na rabatkę z góry i to, co mi się nie spodobało, to kamienie i nadmiar dzikiego wina, które zagłusza wszystko, co rośnie wkoło...
Wywiozłam 4 taczki kamieni, które nawet w ziemię się ukryły, wykarczowałam dzikie wino, przesadziłam smagliczkę w inne miejsce, bo rabatka ma być utrzymana w jednej kolorystyce (rózowe rododendrony). Nawet toporek poszedł w ruch, przekopałam mój cudowny piachuder

Przy Rh podsadziłam sadzonki żółtej trzmieliny, ale nie podoba mi się. Za mało jej i nie ma efektu.
Teraz prośba do wszystkich i do DANUSI i do Sebka i do Any: co posadzić w tym miejscu? Pomocy. Podoba mi się ogród z lustrem i hortki i berberysy, ale czy to będzie pasować do Rh? Może ktoś ma pomysł?