Iwk4
00:14, 30 maj 2014

Witaj Agnieszko. Miło mi cię gościć.
Zanim trafiłam tutaj, tzn. do ogródka Danusi i Any-art, myslałam, że jest ok. Jak zobaczyłam ich ogrody, zrozumiałam, że to, co mam - to za mało. Zakochałam się w ich rabatach, hortensjach i bukszpanach.
Zresztą był czas, kiedy miałam wiele zapału i energii. Ogród kipiał życiem. Potem, w 2010 roku we wrześniu dotknęła mnie powazna choroba. W swoim życiu na trzy lata wypadłam ... zachorowałam na oczy (rozdarcie siatkówki), musiałam uważać na siebie i walczyć o mozliwość widzenia. Życie wprowadziło pewne ograniczenia, inne spojrzenie (jednym okiem) i wolniejsze tempo. I nową tezę: Czego nie dasz rady zrobić dziś, zostaw. Zrobisz jutro. Ciesz się tym, co już masz. I pomału idż do celu.
Zapragnełam zmieniać mój ogród. I to, czego nie zdążyłam wcześniej zrobić - zrobić teraz, ale lepiej, wg wskazówek zaglądających tu osób, ogrodowiska. Część ogrodu jeszcze wcale nie jest zagospodarowana, ale wiem, że nie dam rady zrobić wszystkiego. Dlatego pokazuję najpierw to, co nie wymaga chyba dużej pracy. Od czegos przecież trzeba zacząć.