Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 09:18, 14 mar 2015

EPODLAS napisał(a)
Krokusy śliczne, szkoda że tak krótko kwitną. Ale to pierwsze wiosenne kwiaty. Ja je bardzo lubię i co roku gdzieś utykam nowe cebulki. A bratki u mnie się sieją same i mam ich dużo. U mnie dzisiaj zimno, ale czekam na niedzielę.

Bożenko to prawda, ze krokusy krótko kwitną, a mam też dlatego, że są piękne, i kwitną wcześnie. Obserwujesz drobnienie niewykopanych krokusów?
Malgosik 09:20, 14 mar 2015

lojalna_ napisał(a)
Cudne krokusy ... Szafirki biale cudo

To moje pierwsze białe szafirki.
Po przekwitnięciu będę im szukać miejsca w ogrodzie.
Chyba że przechowam cebulki i wsadzę jesienią znów do doniczek, zadołuję, a w lutym wezmę do ciepłego by je popędzić z kwitnieniem.
Kamajla 09:46, 14 mar 2015

Cześć Gosiu, miłej soboty mimo paskudnej aury

Malgosik 10:07, 14 mar 2015

Kamajla napisał(a)
Cześć Gosiu, miłej soboty mimo paskudnej aury

Dzięki, nawzajem
nicol21 12:30, 14 mar 2015

Biegasz dziś w obcasach po ogródku? Co porabiacie?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
ewakatowice 19:20, 14 mar 2015

śliczna wiosna u Ciebie, zrobiłaś nasadzenia w doicach z tych szałowych zakupów?
Malgosik 21:47, 14 mar 2015

nicol21 napisał(a)
Biegasz dziś w obcasach po ogródku? Co porabiacie?

No tak deszczowo dzisiaj było, że nijak na ogódek się nie dało iść. I miałam wyjazd. Wieczorem jednak musiałam porobić sadzonki z angielskiej pelargonii, bo jak wniosłam donice z garażu do domu, to mi sie robale zaczęły wykluwać i latać.
Malgosik 21:51, 14 mar 2015

ewakatowice napisał(a)
śliczna wiosna u Ciebie, zrobiłaś nasadzenia w doicach z tych szałowych zakupów?

żałuję, ale nie zdążyłam
najpierw musiałam opróżnić donice z zeszłorocznych pelargonii
a przed tym pobrać z niej sadzonki
tak więc mimo deszczu i ciemności polazłam doniczki napełniać ziemią
sadzonki zrobione, a donice tyle co wystawione za drzwi, by się pozbyć wyłażących z niej owadów
relacja foto później
Kamajla 22:05, 14 mar 2015

czekam

i współczuję przygody z robalami, ble...
Malgosik 10:42, 15 mar 2015

Relacja z sadzonkowania angielskiej pelargonii.
1 raz miałam angielską pelargonię w domu, bo zwykłe sadzonkowałam wiele razy.
Jesienią pelargonie przycięłam na około 15 cm, bo już były brzydkie i przekwitnięte. Wniosłam do chłodnego garażu i ustawiłam na parapetach północnych okienek. Ograniczyłam, podlewanie. Liście zeschły. W lutym rośliny lekko ruszyły. Wniosłam je więc do domu, by się nie wyciągnęły, oczyściłam, umieściłam w jasnym miejscu i zaczęłam podlewać.

Powinno się je zasilić, bo ziemia po sezonie jest wyjałowiona i przyrosty są blado zielone. Ja nie zdążyłam tego zrobić. Pelargonia lekko podrosła, a w związku z tym, że z gleby wylęgały mi się jakieś latające mrówki musiałam się jej pozbyć z domu. W związku z tym pobrałam sadzonki nieco wcześniej niż mogłabym to zrobić.
Odcina się je żyletką. Chodzi o to by nie miażdżyć łodyżek.