Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

wojtas2101 21:16, 23 lip 2014

Witaj
Te malutkie roślinki przed bukszpanem w stronę furtki są za małe posadził bym coś kontrastowego. Pozdrawiam
Malgosik 21:21, 23 lip 2014

bartek_luberda napisał(a)
Zaczyna robić się pięknie

Witaj

Dzięki, mam nadzieję że nie pracuję na darmo i będzie pięknie
Malgosik 21:24, 23 lip 2014

nicol21 napisał(a)

Fajnie to wygląda! Trawy na mijankę, żeby dodać dynamiki
a co ile posadziłaś te żurawki? bo fajnie wyglądają jak się liście spotykają, tzn mi się tak podoba i Danusia też tak robi [zwykle] z tego co zauważyłam.
trawy wysokie - jestem na tak, bo te 2 to na chwilę obecną mało, ale co ja tam się znam!

co masz na myśli trawy na mijankę?
czyli nie w równym rządku i 4 sztuki?
Danusia dość gęsto sadzi żurawki, że się potem zlewają w całe poletko. Posadziłam i zobaczymy jak to będzie dalej wyglądać. Tak na czuja sadziłam i nie wiem co ile, a żurawy są wielkie, liście kruche i część się wyłamała. Myślę, że się sporo rozrosną. Zobaczymy.

edytuję
już pojęłam że na mijankę mają być te małe carexy
a z tymi miskantami, to jak tam stoję, wydaje mi się że 4 byłoby za dużo
one się jeszcze rozrosną a do tego wypuszczą wysokie pióropusze....
choć z 4 sztukami byłoby bardziej rytmicznie może...
może poodkrajać z każdego i zrobić trzecią sztukę?
Malgosik 21:25, 23 lip 2014

leon60 napisał(a)
Świetna rabatka będzie, dobrze Ci idzie Żurawki wprowadzają cudowny kolor

Dzięki, fajnie że zajrzałaś.
Malgosik 21:27, 23 lip 2014

wojtas2101 napisał(a)
Witaj
Te malutkie roślinki przed bukszpanem w stronę furtki są za małe posadził bym coś kontrastowego. Pozdrawiam

tylko co...
mają się jeszcze rozrosnąć do około 30 cm, teraz mają jakieś 15-20 cm.
Chciałam jakąś inną fakturę, inne liście i jaśniejszy kolor. Na tle żurawek rzeczywiście słabo je widać. I jeszcze to jasne poranne słońce...

wojtas zabiłeś mi gwoździa z tą trawą
chciałam delikatne jaśniejsze towarzystwo dla żurawek, które nie będzie z nimi konkurować; może to robić poletko host z tyłu, które będą podobnie duże, z tyłu; miało to być też wykończenie tego łuku krótszym łukiem i delikatniejszymi roślinami....
myślę teraz nad tym
Iwk4 22:11, 23 lip 2014

Małgosiu, czy jesteś pewna, aby carexy posadzić falą? Wprawdzie zaburzy to porządek, ale gdyby było równo, stanowiłoby ładną obwódkę przy linii trawnika. Widziałam taką obwódkę w pewnej książce.
Iwk4 22:13, 23 lip 2014

Malgosik napisał(a)

tylko co...
mają się jeszcze rozrosnąć do około 30 cm, teraz mają jakieś 15-20 cm.
Chciałam jakąś inną fakturę, inne liście i jaśniejszy kolor. Na tle żurawek rzeczywiście słabo je widać. I jeszcze to jasne poranne słońce...

wojtas zabiłeś mi gwoździa z tą trawą
chciałam delikatne jaśniejsze towarzystwo dla żurawek, które nie będzie z nimi konkurować; może to robić poletko host z tyłu, które będą podobnie duże, z tyłu; miało to być też wykończenie tego łuku krótszym łukiem i delikatniejszymi roślinami....
myślę teraz nad tym

Wojtasowi chyba chodziło o prymulki, które posadziłaś przed bukszpanami. Trawki z żurawkami wyglądają super. Szkoda tylko, że hortensji tam nie zmieścisz ani jednej.
Malgosik 07:59, 24 lip 2014

wojtas2101 napisał(a)
Witaj

Już wiem, chodzi o te prymulki.
Tam miałam zakaz sadzenia czegokolwiek
Już bukszpan został odsunięty z powodu betonowego oporu i podsypki z grubego granitu. Tak że sadząc prymulki nie chciałam tam jakoś upiększyć, tylko szukałam cienistego miejsca i tam się akurat wpasowały. Stroić rabatę to mam zaplanowane z drugiej strony bukszpanu
A prymulki się rozrosną w większe kępki i wiosną będą kwitły na biało.
Powstały z tej właśnie roślinki:
Malgosik 07:59, 24 lip 2014

Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, czy jesteś pewna, aby carexy posadzić falą? Wprawdzie zaburzy to porządek, ale gdyby było równo, stanowiłoby ładną obwódkę przy linii trawnika. Widziałam taką obwódkę w pewnej książce.

Zrobię jeszcze zdjęcie z równym rządkiem i wrzucę dla porównania.
Malgosik 08:02, 24 lip 2014

Iwk4 napisał(a)

Wojtasowi chyba chodziło o prymulki, które posadziłaś przed bukszpanami. Trawki z żurawkami wyglądają super. Szkoda tylko, że hortensji tam nie zmieścisz ani jednej.

Dzięki, wczoraj już nie jarzyłam, miałam zalatany dzień.
Za dużo gatunków i robi się nieładnie. Chyba że jeszcze trawę wyrzucę i pomyślę o hortensji, ale funkie też chyba musiałyby wylecieć, bo się robi bałagan. Dodatkowo trawy dają pionowy akcent, wydawało mi się że tak będzie dobrze. Sadzenie dopiero jak będę pewna.