co masz na myśli trawy na mijankę?
czyli nie w równym rządku i 4 sztuki?
Danusia dość gęsto sadzi żurawki, że się potem zlewają w całe poletko. Posadziłam i zobaczymy jak to będzie dalej wyglądać. Tak na czuja sadziłam i nie wiem co ile, a żurawy są wielkie, liście kruche i część się wyłamała. Myślę, że się sporo rozrosną. Zobaczymy.
edytuję
już pojęłam że na mijankę mają być te małe carexy
a z tymi miskantami, to jak tam stoję, wydaje mi się że 4 byłoby za dużo
one się jeszcze rozrosną a do tego wypuszczą wysokie pióropusze....
choć z 4 sztukami byłoby bardziej rytmicznie może...
może poodkrajać z każdego i zrobić trzecią sztukę?
tylko co...
mają się jeszcze rozrosnąć do około 30 cm, teraz mają jakieś 15-20 cm.
Chciałam jakąś inną fakturę, inne liście i jaśniejszy kolor. Na tle żurawek rzeczywiście słabo je widać. I jeszcze to jasne poranne słońce...
wojtas zabiłeś mi gwoździa z tą trawą
chciałam delikatne jaśniejsze towarzystwo dla żurawek, które nie będzie z nimi konkurować; może to robić poletko host z tyłu, które będą podobnie duże, z tyłu; miało to być też wykończenie tego łuku krótszym łukiem i delikatniejszymi roślinami....
myślę teraz nad tym
Małgosiu, czy jesteś pewna, aby carexy posadzić falą? Wprawdzie zaburzy to porządek, ale gdyby było równo, stanowiłoby ładną obwódkę przy linii trawnika. Widziałam taką obwódkę w pewnej książce.
Wojtasowi chyba chodziło o prymulki, które posadziłaś przed bukszpanami. Trawki z żurawkami wyglądają super. Szkoda tylko, że hortensji tam nie zmieścisz ani jednej.
Już wiem, chodzi o te prymulki.
Tam miałam zakaz sadzenia czegokolwiek
Już bukszpan został odsunięty z powodu betonowego oporu i podsypki z grubego granitu. Tak że sadząc prymulki nie chciałam tam jakoś upiększyć, tylko szukałam cienistego miejsca i tam się akurat wpasowały. Stroić rabatę to mam zaplanowane z drugiej strony bukszpanu
A prymulki się rozrosną w większe kępki i wiosną będą kwitły na biało.
Powstały z tej właśnie roślinki:
Dzięki, wczoraj już nie jarzyłam, miałam zalatany dzień.
Za dużo gatunków i robi się nieładnie. Chyba że jeszcze trawę wyrzucę i pomyślę o hortensji, ale funkie też chyba musiałyby wylecieć, bo się robi bałagan. Dodatkowo trawy dają pionowy akcent, wydawało mi się że tak będzie dobrze. Sadzenie dopiero jak będę pewna.