Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Iggia 11:40, 13 maj 2015

bdan napisał(a)
Gosia nic tylko ziemie sypać i siać.

Ja mam pod skrzynkami rozłożoną siatkę przeciwko kretom/nornicom. Nie wiem, czy trzeba, ale dałam, tyle, że ja mam niższe skrzynki

Danka, ja też pod swoją skrzynkę dałam siatkę przeciw kretom i nornicom - i co z tego? skoro franca i tak wlazła i szkody czyni. Już pomijam turkucia, który tez upodobał sobie moja skrzynię, także ręce opadają
Poza tym z posianych dwóch rządków rzodkiewki zeszło pół rzadka a potem jeszcze coś je zeżarło - także teraz mam raptem kilka listków a kiedy będą rzodkiewki - nie wiem
Malgosik 11:41, 13 maj 2015

bdan napisał(a)
Gosia nic tylko ziemie sypać i siać. Ja juz trzeci raz rzodkiewkię siałam, szpinak też prawie codziennie do konsumpcji , sałatą się zajadamy, żeby miejsce na ogórki zrobić. Pomijam fakt, że oprócz tych moich 6 skrzynek, rozłożyłam jeszcze 4 nakładki na palety.

Ja mam pod skrzynkami rozłożoną siatkę przeciwko kretom/nornicom. Nie wiem, czy trzeba, ale dałam, tyle, że ja mam niższe skrzynki

ja właśnie przyczepiam od wewnątrz do skrzyń tą siatkę na krety
a pod żwirek dam białą agro
jak wypoziomuję skrzynie, to będę darń z kompostownika wyciągać i dawać na dno
potem obornik, ale jeszcze myślę jak go przywieźć, a potem ziemia ogrodowa i z worka narazie
Malgosik 11:42, 13 maj 2015

Iggia napisał(a)

Danka, ja też pod swoją skrzynkę dałam siatkę przeciw kretom i nornicom - i co z tego? skoro franca i tak wlazła i szkody czyni. Już pomijam turkucia, który tez upodobał sobie moja skrzynię, także ręce opadają
Poza tym z posianych dwóch rządków rzodkiewki zeszło pół rzadka a potem jeszcze coś je zeżarło - także teraz mam raptem kilka listków a kiedy będą rzodkiewki - nie wiem

współczuje przygód
ale jednak krety dołem się podkopuję
jakiś pech Ci się przyrafił
bo siatę mimo to warto dać
Malgosik 11:43, 13 maj 2015

ren133 napisał(a)
Śliczną masz tą białą hostę Co to za odmiana?

To White Feather. Ale ona jest krótko biała, na wiosnę, potem zieleniej. I ponoć kapryśna. To moja nowość, więc jeszcze nie wiem dokładnie jak to z nią będzie.
Malgosik 11:44, 13 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Może odpadki od kafelków? Tylko nie wiem, jak z ich grubością.

Bardzo starannie wszystko przygotowujesz. Brawo.

Dzięki
Kafelki będą za grube.
A pelaśka za droga.
Malgosik 11:45, 13 maj 2015

beata_kulesza napisał(a)
Dzięki za przepis będę próbować ale dopiero po niedzieli bo teraz to mam komunię syna i mnóstwo innych spraw pozdrawiam i życzę miłego dnia

Dzięki.
Nawzajem.
Pokaż ogród w przerwie szykowania się na imprezę
Karolinek 13:53, 13 maj 2015

Twoje czosnki już zakwitły, piękne rabaty. Też mam problem z mszycami na różach okrywowych, mimo oprysku promanalem. Wypróbuję wywar z czosnku na to cholerstwo
A skrzynie zaraz zapełnisz warzywami i nierówności się zgubią
nicol21 14:03, 13 maj 2015

Malgosik napisał(a)
resztki cebulowych
światło zbyt ostre do zdjęć
ale Graziella już dorasta do Queenów
jak obetnę tulipany, to będą już na rabacie duże miskanty i funkie - tym rosną już kwiatostany
na dniach zakwitną Rh

Ślicznie żeś sobie to wykoncypowała
A hosta zielenieje z zazdrości
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Malgosik 14:09, 13 maj 2015

Karolinek napisał(a)
Twoje czosnki już zakwitły, piękne rabaty. Też mam problem z mszycami na różach okrywowych, mimo oprysku promanalem. Wypróbuję wywar z czosnku na to cholerstwo
A skrzynie zaraz zapełnisz warzywami i nierówności się zgubią

Witaj
Dziękuję.
Jakoś się trzeba ratować przed tymi mszycami. Cały sezon potrafią wysysać soki z naszych roślin. Najszybciej można je zdusić palcami
Malgosik 14:11, 13 maj 2015

nicol21 napisał(a)

Ślicznie żeś sobie to wykoncypowała
A hosta zielenieje z zazdrości

Staram się.
Właściwie to tulipany posadziłam między hostami, bo to one wraz z miskantami rządziły w tym zakątku.
Teraz hosty się już rozrosły i liczę na obfitsze kwitnienie.
Muszę tylko ślimorów pilnować.