Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

lojalna_ 13:19, 23 wrz 2018

Małgosiu jak miło Cię widzieć i Twoje fotki zaraz pokazują jak ogrod sie zmienił wydoroslał. Piękne trawy. W zeszlym roku też kupiłam takie cudo w tym sezonie mój chyba padł wszystkie liście mu uschly ale nie z powodu suszy . Coś go dopadło.

Małgos

buxiaki ❤
Malgosik 17:11, 28 wrz 2018

lojalna_ napisał(a)
Małgosiu jak miło Cię widzieć i Twoje fotki zaraz pokazują jak ogrod sie zmienił wydoroslał. Piękne trawy. W zeszlym roku też kupiłam takie cudo w tym sezonie mój chyba padł wszystkie liście mu uschly ale nie z powodu suszy . Coś go dopadło.

Małgos

buxiaki ❤

Witaj Jolu

Mi też coś czasem pada.
Tawułki Arendsa u mnie nie mają życia.
Dziś przyjechał stół dla ogrodniczki.
Oczywiście mam fotki, ale stół wymaga jeszcze malowania.
Teraz się czuję jak prawdziwy ogrodnik.
Malgosik 17:14, 28 wrz 2018

anabuko1 napisał(a)

Małgoś.. to cudne widoki.I ona pisze,że nie ma co pokazywać.
Oj Małgosiu, Małgosiu.
Trawy wielkie , prześliczne.
Hortensje bajeczne.Dzięki num ogrody bardzo zyskują na urodzie.
Piękny klonik.
A widzisz, ja nie mam żadnego.Jakoś tak wyszło.
Obwodki z hakonek bardzo ładnie się prezentują.
Ja mam dopiero malutkie.
pozdrówki zostawiam i czekam na dalsze zdjęcia.

Dziękuję Aniu.
To mój pierwszy klon, znaczy klonik.
Zdążysz jeszcze nadrobić klonowe zaległości.
Malgosik 17:16, 28 wrz 2018

Agania napisał(a)

Klony tak rosną nie obcinaj mu żadnych gałązek nie wolno za młode drzewko,

przewodni jeszcze zdąży mu się ukształtować...daj mu rosnąć i sadź jak najszybciej...śliczny jest

Klonik od tygodnia posadzony.
Zastosowałam się do Twoich pouczeń
Wczoraj posadziłam drugą partię cebulek. Jeszcze sporo przede mną.
Mam nadzieję na kwitną wiosnę.
nicol21 13:48, 30 wrz 2018

chemia pomaga na te gąsiennice, pomaga jak najbardzej. Problem taki że to jest szalenie płodne i z jedna ćma ponoć do 2-3tys jaj może złożyć. u siebie opryskasz i cacy jest, tyle że za jakies 6-7tyg przyleci jakaś jedna ćma od kogoś kto nie wytępił.... no i znów zabawa.
ja pryskałam 2x. trzeba bardzo dokładnie i od środka krzaka. gąsiennice padają na 2gi dzien i jak krzak jest mało nadżarty to się dość szybko zbiera. no ale potem trzeba pilnować kolejnej fali... :/
dlatego wywalam swoje - żeby ciągle nie musieć latach z chemią i zastanawiać się czy starania nie pójdą na marne jeśli akurat wylęg będize jak będę na urlopie. w 2-3 tyg to może zjeść spore krzaki, a co dopiero małe krzaczki.

także z tej perspektywy to chemia nie działa.

Ale masz ślicznego tego ambrowca!!! widać że dobrze mu u Ciebie bo pięknie się rozwija i rozkrzewia.

co do przycinania klona to można trochę, ale robi się to zanim ruszą soki - czyli gdiześ nawet początkiem lutego. Ja swoje trochę tnę.
na Twoim nie widzę jak idą gałęzie tego krzaka, ale żeby się rozkrzewił to możesz mu ciachnąć prawie że tylko czubki i wtedy powinien się rozkrzewić.
ja u sibie mam 3 atropurpureum. jeden w tym roku skoczył myślę że z 1m . w ub roku było tylko to ciut, ciut, ale to był jego pierwszy pełny sezon w gruncie więc się zbierał. Teraz pokazał.

z klonami uważaj na choroby grzybowe w glebie... objawy to zasychanie pędów i więdnięcie liści. właśnie z tym walczę :/.

może i kwiecie nie masz za dużo, ale kolorki też masz super!!! no i widać jak wszystko się pięknie rozrosło.
cisy z hakone super! taka ładna i dynamiczna podbitka .

ja swoje posadziłam za gęsto i teraz parę wykopałam i będę prowadzić na kulki na patyku. Efekty pewnie za jakieś 4 lata

no ale z małym dzieckiem też mam mniej czasu na ogródek. Cieszy mnie,że jest w miarę urządzony i ciut podrósł już. zaczynać teraz to byłoby dopiero wyzwanie.

Dobra, idę parę cebulowych dosadzić póki ładna pogoda.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
anabuko1 19:18, 30 wrz 2018

Malgosik napisał(a)

Dziękuję Aniu.
To mój pierwszy klon, znaczy klonik.
Zdążysz jeszcze nadrobić klonowe zaległości.

Małgosiu, mam nadzieję,że kiedyś jakiś czerwonawy klonik u mnie jeszcze będzie
Malgosik 09:38, 02 paź 2018

nicol21 napisał(a)
chemia pomaga na te gąsiennice, pomaga jak najbardzej. Problem taki że to jest szalenie płodne i z jedna ćma ponoć do 2-3tys jaj może złożyć. u siebie opryskasz i cacy jest, tyle że za jakies 6-7tyg przyleci jakaś jedna ćma od kogoś kto nie wytępił.... no i znów zabawa.
ja pryskałam 2x. trzeba bardzo dokładnie i od środka krzaka. gąsiennice padają na 2gi dzien i jak krzak jest mało nadżarty to się dość szybko zbiera. no ale potem trzeba pilnować kolejnej fali... :/
dlatego wywalam swoje - żeby ciągle nie musieć latach z chemią i zastanawiać się czy starania nie pójdą na marne jeśli akurat wylęg będize jak będę na urlopie. w 2-3 tyg to może zjeść spore krzaki, a co dopiero małe krzaczki.

także z tej perspektywy to chemia nie działa.

Ale masz ślicznego tego ambrowca!!! widać że dobrze mu u Ciebie bo pięknie się rozwija i rozkrzewia.

co do przycinania klona to można trochę, ale robi się to zanim ruszą soki - czyli gdiześ nawet początkiem lutego. Ja swoje trochę tnę.
na Twoim nie widzę jak idą gałęzie tego krzaka, ale żeby się rozkrzewił to możesz mu ciachnąć prawie że tylko czubki i wtedy powinien się rozkrzewić.
ja u sibie mam 3 atropurpureum. jeden w tym roku skoczył myślę że z 1m . w ub roku było tylko to ciut, ciut, ale to był jego pierwszy pełny sezon w gruncie więc się zbierał. Teraz pokazał.

z klonami uważaj na choroby grzybowe w glebie... objawy to zasychanie pędów i więdnięcie liści. właśnie z tym walczę :/.

może i kwiecie nie masz za dużo, ale kolorki też masz super!!! no i widać jak wszystko się pięknie rozrosło.
cisy z hakone super! taka ładna i dynamiczna podbitka .

ja swoje posadziłam za gęsto i teraz parę wykopałam i będę prowadzić na kulki na patyku. Efekty pewnie za jakieś 4 lata

no ale z małym dzieckiem też mam mniej czasu na ogródek. Cieszy mnie,że jest w miarę urządzony i ciut podrósł już. zaczynać teraz to byłoby dopiero wyzwanie.

Dobra, idę parę cebulowych dosadzić póki ładna pogoda.

Może będę musiała zamienić busy na ciszy. Ale narazie wygniotłam gąsienice i czekam. Jak busy przetrwają to wiosną powieszę pułapkę na ćmy.

Klon był przycięty na około 20 cm i stamtąd wybiły 3 pędy.

Ja też sądzę cebulowe. Dziecię mi pomaga.
Malgosik 09:39, 02 paź 2018

Moja nowa jeżówka.

anabuko1 12:18, 02 paź 2018

Piękne ta niska pełna jeżówka.
Moja nowa, młoda w tym roku mi nie zakwitla
Malgosik 11:55, 05 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
Piękne ta niska pełna jeżówka.
Moja nowa, młoda w tym roku mi nie zakwitla

Aniu ona jest wysoka. Tylko zdjęcie z góry jest zrobione.