Alinko do płodozmianu to Ci wrzucam zapamiętane. Nie pamiętam u kogo w wątku czytałam...chyba u Ewy...ale głowy nie dam , ale sobie zapamiętałam na komp...
Kiedy jedni o kuchni, inni o wycieczkach i planach, ja o rzeczywistości ogrodniczej w listopadzie. Warzywnik leży pusty i smutny, obok niego sterta obornika - jak to połączyć w całość?
Za fachowe porady (udostępniam wszystkim) dziękuję Basi K. - to jej praca. Basiu, tak to sobie uporządkowałam.
Pietruszka jest "neutrala", lepiej jednak, aby nie rosła tuż przy marchwi, obie może opanować mączniak.
Uwaga: kapustne mogą być sadzone w tym samym miejscu po upływie czterech (!) lat. A to dlatego, aby uniknąć groźnej choroby - kiły kapustnej!
Z planu wynika, że powinno być 12 poletek. Cztery w 1 rzędzie to nawiezione obornikiem w pierwszym roku. Na tych poletkach w roku następnym sadzi się rośliny, które wymagają żyznej ziemi. W trzecim roku na tych samych poletkach sadzi się/sieje rośliny, które dobrze plonują na ziemi mniej zasobnej.
Zielone to ta sama grządka na przestrzeni 3 lat, podobnie pomarańczowe, niebieskie i żółte. Tu wychodzi zmianowość. Po ogórkach - czosnek, buraki. Po selerach - pomidory, zioła jednoroczne lub szpinak. Po kapuście - cebula, fasola szparagowa. Po ziemniakach - pory, marchew i pietruszka.
Te same warzywa wracają na swoje miejsca dopiero po trzech latach.
Przykłady doboru gatunków do uprawy współrzędnej:
marchew - cebula - koper do momentu kwitnienia
marchew - por
pomidor - seler
ogórek - cebula - koper
burak ćwikł. - fasola szparag. - cebula - sałata - koper
kapusta - seler
truskawki - czosnek