Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Syla 21:01, 23 lis 2012

Witaj Alinko ..... piękne słoneczne zdjęcia pokazujesz Za propozycję kawki dziękuję .... Na razie nie mogę się ruszyć z domu .... Myślałam że panowie do dzisiaj zakończą sprawę montażu pieca ale jak to zwykle bywa ,sprawa przeciągnie się jeszcze o kilka dni , niestety .... a ja muszę być mocno ściskam i dziękuję
ewa004 21:29, 25 lis 2012

Alinko u Ciebie jak zwykle ślicznie
Pozdrawiam cieplutko
Tess 10:30, 26 lis 2012

Kondzio jakiś bojowy ostatnio, czy tylko mi się wydaje?

Szałwia bardzo mi się podobała.

Pozdrawiam Alinko
kasik778 09:40, 27 lis 2012

alinak napisał(a)
przeglądam te propozycje Danusi z warzywniakami i stwierdziłam że musiałabym jeszcze raz powiększyć ten mój . pszczółki też jest imponujący , Konrada to już w ogóle nie komentuję , bo mnie zamurował

na ocieplenie oczu szałwia ta niższa i ta wyższa z pustynnikiem i naparstanicą

Alino mam tą szałwię u mnie jeszcze nie jest taka okazała, mam nadzieję, że w przyszłym roku się rozrośnie

A danusiny warzywniak jest wspaniały, ja nie mam większych dylematów, czy go zakładać, bo wiem, że nie starczy mi czasu na uprawianie warzyw może kiedyś....

pozdrawiam
BarbaraM 10:25, 27 lis 2012

Szałwia przecudna!!!
A jeśli chodzi o warzywa,to postanowiłam w przyszłym roku wysiać dynię ozdobną.
Pięknie wygląda połozona na tarasie w jesiennych kompozycjach z wrzosami.
Pozdrawiam.BarbaraM.
Milka 10:55, 27 lis 2012

Jak wszyscy szałwią się zachwycam podglądając u ciebie, u siebie też jej dużo nasadziłam
pozdrawiam Alinko
alinak 18:46, 27 lis 2012

witajcie dziewczyny . teraz jak szaro to będę wrzucać fotki bardziej słoneczne , co byśmy się doświetliły . szałwia rozrasta się super , jednak co roku przed wysypaniem kory dosypuje kompostu i mieszam ze stara korą a dopiero potem nowa kora . robię tez swoje nowe sadzonki i to poletko jest dokładnie z jednej sadzonki szałwii , co roku rozmnażam przez podział

BASIU - ja też na wiosnę sieje dynię . pozazdrościłam tych jesiennych ozdób
SYLA - propozycja aktualna , jak tylko będziesz bardziej czasowa
IRENKO - na wiosnę zakochasz się w szałwii , po przekwitnięciu obetnij to jeszcze raz zakwitnie we wrześniu
KASIU - mierz zamiary na możliwości , nic na siłę , bo zamiast cieszyć będzie męczyć . warzywniak trzeba co najmniej 2 razy wyplewi , to czasochłonne .a ty na razie skup się na juniorze . przyjdzie czas to i on ci pomoże

TESSKO -pozdrawiam i pędzę do ciebie na terapie fotami

EWKA - podglądam cały czas twoje plany i poczynania . pozdrawiam
kasik778 18:54, 27 lis 2012

Alinko dziękuję za wpis u mnie, dał mi nieźle do myślenia, czasami nie cieszy nas to co mamy, tylko pędzimy po więcej i więcej... dobrze jest się zatrzymać i spokojnie cieszyć tym co jest

dzięki i pozdrawiam
alinak 21:13, 27 lis 2012

tak to podstawa co napisałaś . to dotyczy nie tylko ogrodu . ciągle chcemy więcej a to w końcu może człowieka wykończyć . ale wiesz jak trafiłam tu to tez tak myślałam - wszystko zmienię , wyrzucę , posadzę nowe . .......tylko po co jak to co mam mnie cieszy . a po za tym , takim sposobem nigdy nie zobaczę jak mój ogród wygląda na starość , bo tego nie dożyję .
zmiany tak , ale z głową i w obrębie tego co mamy

tu kiedyś na początku był warzywniak

a na środku była różanka , gdzie żadna róża nie przeżyła dłużej niż dwa lata
była tam tak zbita glina ,że zabijała wszystkie rośliny.
ja zaś o roślinach i ziemi w jakiej powinny róść wiedziałam tyle co Chińczyk o bigosie

teraz stwierdzam że w stosunku do roku 2000 jestem baaardzo mądra w temaci ogrodu , ale ile roślin ukatrupiłam ....nie chcecie wiedzieć .
Milka 11:51, 28 lis 2012

podobnie ja...nie liczę start, raczej planuję nowe...nie straty, nasadzenia!
a czy teraz jak ta moja szałwia jest zielona, przyciąć ją przy ziemi?