Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

Tess 22:11, 17 mar 2014

Dziękuję, Alinko.
Zatem można, ale nie zakwitnie.
Madzenka 22:51, 17 mar 2014

Tess napisał(a)
Dziękuję, Alinko.
Zatem można, ale nie zakwitnie.

U mnie w kolejnym sezonie zakwitły 1 kwiatem, może w tym roku będzie lepiej?
alinak 23:11, 17 mar 2014

MARZENA piwonie to bardzo kapryśne panienki ...czasami czeka się na kwitnienie nawet 5 lat jak przesadzisz .nie lubią tego .
ważne bardzo żeby sadzić jak najpłyciej . właściwie to korzenie na głębokość 5 cm. to max . ja pierwszą swoja piwonię tak utopiłam w ziemi że nigdy nie zakwitła w tamtym roku ja przesadziłam ...ciekawam czy zakwitnie i kiedy .
Te co kupiłam to internetowy standard...małe picki ...koleżanka kupiła na Waja strefa .pl. i nie dowierzałam ...podzieliła sadzonki na 3-4 nowe sadzonki ...ale cena była na pierwszy rzut oka kosmiczna ..60 zł .
jednak teraz oceniam ża te moje za 14-20 zł wychodzą drożej niż jej ja mam jeden marny korzonek ..za 5 lat może zobaczę kwiatka...

Madzenka 07:11, 18 mar 2014

Alinko co ciekawe bylinowe sadzimy płytko a drzewiaste 10-15 cm poniżej miejsca szczepienia......
Pszczelarnia 08:37, 18 mar 2014

Śledzie i igły namiotowe wbić, żeby obelisków nie zwiało. Ten pomysł sprzedała mi Maja (ta z ogrodu) we własnej osobie. Sprawdza się - rewelacja. Nic nie widać a trzyma.
Co do kowali cudzego losu - porażka z terminami i słownością.

Piwonia - zrobię zdjęcie 'Niemcewiczowi' i pokażę.

ana_art 09:58, 18 mar 2014

oczywiście, że zrozumiałam z tym że moje mają mieć inną konstrukcje, zwykłą prostą niczym 'kaloryfer'
monteverde 10:03, 18 mar 2014

alinak napisał(a)
MARZENA piwonie to bardzo kapryśne panienki ...czasami czeka się na kwitnienie nawet 5 lat jak przesadzisz .nie lubią tego .
ważne bardzo żeby sadzić jak najpłyciej . właściwie to korzenie na głębokość 5 cm. to max . ja pierwszą swoja piwonię tak utopiłam w ziemi że nigdy nie zakwitła w tamtym roku ja przesadziłam ...ciekawam czy zakwitnie i kiedy .
Te co kupiłam to internetowy standard...małe picki ...koleżanka kupiła na Waja strefa .pl. i nie dowierzałam ...podzieliła sadzonki na 3-4 nowe sadzonki ...ale cena była na pierwszy rzut oka kosmiczna ..60 zł .
jednak teraz oceniam ża te moje za 14-20 zł wychodzą drożej niż jej ja mam jeden marny korzonek ..za 5 lat może zobaczę kwiatka...

Alinko i Twoje zakwitną masz dużo nawozu a piwonie to lubią i kompost , odwdzięczą się kwiatami pozdrówka
alinak 20:22, 18 mar 2014

MONTEVERDE --- Ania obyś miała racje ..kiełki po deszczu ładne wychodzą ale strasznie chude , a to na pewno kwitnienia nie wróży

MARZENKA --- dobrze że wtrącasz tę uwagę bo bardzo przydatna czytającym ...oczywiście ..drzewiaste to zupełnie inna bajka ..moje przesadziłam z półcienia w tamtym roku ...zobaczymy co pokaże ...
Ania Pisze że piwonia lubi kompost ...tak ale za dużo azotu też nie służy ..idzie w liściory ...
piwonia kapryśna . trzeba nawozić potasem bo inaczej słabo kwitnie ...

PSZECZELARNIA --- Ewka a to sposób ..rewelka ...no i problem z głowy....śledzie od namiotu do obelisków .....na Niemcewicza poczekam ....wpadnij z tą fotką do mnie ...
mój kowal to akurat inna bajka ...najpierw narzeka że nie ma czasu ..a potem robi w try migi ...mnie zrobił za tydzień ...ale to mój kuzyn ,i wiem że słowny ...

ANIA -ART---- będę zaglądać jak wyjdzie , a zamówiłaś już ?

alinak 20:52, 18 mar 2014

Cały boży dzień w ogrodzie ...dotłukłam się na amen ...nie żyję .....zabrałam się za warzywniak ....trumienki zlikwidowane ....kompost nawieziony ...truskawki pograbione ...płytki na ścieżkę dokupione jutro obrzeża muszę przesunąć ...i wracam do punktu z przed lat .....obwódka z bukszpanu .....kiedyś zlikwidowałam bo bukszpan potrzebniejszy był na różankę a teraz sadzonkuję od nowa na obwódkę ...

Żurawki ..standard każda z larwami ...opuchlaki zeżarły korzenie ...zaś podnosiłam każdą , larwy zabijałam i z powrotem do ziemi ..przy okazji trochę ich rozmnożyłam ....jak to ja ,
a jak już zaczęłam rozmnażać żurawki to i carexy poszły na sto części ....i brązowe i frosted curls ........
chytra się zrobiłam na starość .. ...chce mieć dużo ...
nawet do host się dorwałam i języczek .....rozmnażałam wszystko na co natrafiłam na swojej drodze

jednak największa robota jaką dziś zaliczyłam to wykopanie starej gigantycznej hortensji ogrodowej , która zakwitła raz w 2002 rku i tyle kwiatka widziałam ....teraz poszła na części i do zacisznego miejsca ...
dałam jej szanse ...jak nie zakwitnie to dam w prezencie kto będzie chciał ....

za poradą Kondzia wyrzuciłam też różę bo zupełnie nie konweniowała z nową pergolą ....została w środku pergoli ..ni pięść ni w oko ...wywalona beż żalu ...non stop chorowała ...dopiero dzisiaj zobaczyłam jak wykopałam że ma chore korzenie z guzami .rakowymi....

to chyba jeszcze nie wszystko ale koniec nudzenia ...

dla Konrada wilczomlecze ...czy już wiesz którego chciałeś ?????

WILCZOMLECZ ZŁOCISTY

WILCZOMLECZ MIRTOWATY

WILCZOMLECZ MIGDAŁOLISTNY

Tess 20:57, 18 mar 2014

Alinko, uśmiałam się serdecznie czytając powyższe sprawozdanie
Zwizualizowałam Alinkę "co się chytra zrobiła na starość" i dzieli, dzieli, dzieli, żeby mieć dużo