Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

elzbieta_g 08:29, 21 mar 2014

Alinko dzięki za info o miskacie zagonie dziś chłopa do dzielenia bo sama sobie nie poradzę
malkul 09:36, 21 mar 2014

Przepiekne masz te białe dzwonki
Tess 09:40, 21 mar 2014

alinak napisał(a)
TESSKO - tak jest piękny dzwonek brzoskwiniolistny ..miodzio , ten mój to dzwonek kropkowany .
róża pod drzewem ..kiepski pomysł i susza ,i thuja zrzuca kwaśne igliwie ...za dużo kwaśne , bo w sumie róża lubi leciutko kwaśne podłoże , ale thuja to już za dużo kwasu ...
o cieniu to chyba nie mam mowy w przypadku róży ...ona kocha słońce ...wtedy ma sens jej hodowanie ..

No to ogrodniczka ze mnie jak z koziej.... Bo przecież lawendę tam posadziłam.
Lawendę w kwaśną ziemię???
Idę poedukować się co do wymogów kwasowości podłoża...
Tusiala 11:51, 21 mar 2014

Dziękuję za pomoc w wielu sprawach
Alinko to lepiej kupić Owadofos czy Dursban? Ja już miałam wcześniej u siebie pędraki dlatego trawy u mnie nie ma. Przekopywałam ciągle ogród i zbierałam to paskudztwo. Ale w tym kompostowniku to naprawdę masakra, że muszę polać
anna_g 12:13, 21 mar 2014

Alinko - napisałam dzisiaj do rosarium chodun które polecałaś czy mają to co chciałabym (znaczy to co wybrałam bo to co chciałabym to łoooooo jejjjjj ) Oni mają ofertę i w donicach i "golaski" - jakie ty u nich brałaś?
Rench 20:34, 21 mar 2014

Alinko,ścięłas już ostnice ? Mozesz pokazać jak ona wygląda przycieta.
Rozplenicę moudty ścięłam,chcę ją podzielić,czy już mogę,czy trzeba czekać az ruszy ?

alinak 21:26, 21 mar 2014

ANIU DS----jak ty możesz myśleć że ktoś o tobie zapomina , wszak tu nasz guru od róż jesteś ......

BETKA --- no cóż do przedogródka zabieram się już któryś rok . założony bowiem wtedy jak o zasadach projektowania nie miałam zielonego pojęcia ...na razie czekam na przyłącz do kanalizacji a z tego co widzę mogę sobie chyba jeszcze rok poczekać ..jakaś masakra ...

ELŻBIETA -G---- proszę ..pytaj zawsze ..lepiej zapytać jak spartolić sprawę ...

MALKUL------ witam koleżankę i pozdrawiam

TESSKO ---- ja to cały czas się edukuję a w końcu teraz dużo rzeczy zapisuję , bo głowa jakaś pokręcona

TUSIALA --
skład owadofosu ----Chloropiryfos: tiofosforan 0-3,5,6-trichloropirydyn-2-ylo-0,0-dietylu (związek z grupy fosforoorganicznych) 480 g w 1 litrze środka

skład dursbanu ----Chloropiryfos: tiofosforan 0-3,5,6-trichloropirydyn-2-ylo-0,0-dietylu (związek z grupy fosforoorganicznych) 480 g w 1 litrze środka.

sama widzisz że to jeden związek chemiczny tylko pod dwoma innymi nazwami handlowymi ...wybór należy do ciebie ...

ANNA-G--- Aniu ja zawsze zamawiam z gołym korzeniem ale myślę że jeżeli zamówisz już i zrealizują to zamówienie już to ok. ale jesli ci przyjdą róże z gołym za dwa tygodnie to już nie radzę teraz zamawiać tylko na jesień .ale zamówienie na jesień zawsze składam w sierpniu a na wiosnę to składam w styczniu żeby przyszły początkiem marca ..w doniczkach strasznie drogie mają ...chyba że to dla ciebie nie robi różnicy to oczywiście że w doniczce o tej porze lepsze .....zaznaczam że chodzi o porę sadzenia a nie że lepsze okazy , bo to już trochę późno do zamawiania z gołym korzeniem . zadzwoń i upewnij się ile termin realizacji zamówienia .

RENCH ---- ostnice już ścięłam tydzień temu . w tym roku są zieleniutkie ...a rozplenicę jak masz dużą to dziel teraz ...jak ruszy to już za późno ...choruje potem cały sezon i dopiero za rok się opamięta ...czasami nawet pada jak dzielisz mały okaz , ale zostawiamy wtedy korzeń w ziemi i czekamy rok ,
zdarza się że na następną wiosnę korzenie budzą roślinkę do życia . w zasadzie każdej padniętej roślinie daję rok na pobudzenie do wzrostu . tak się też dzieje jak rozmnażasz trawy w pełni lata ...padają części nadziemne a dopiero na wiosnę puszczają od korzeni
ewa004 21:29, 21 mar 2014

Alinko pozdrowionka zostawiam
Ivvvona 21:51, 21 mar 2014

Super, że ktoś zapytał o rozplenice. Właśnie mam ten sam dylemat, czy można już dzielić mimo, że nie ruszyły. Teraz już wyczytałam że można. Pozdrawiam
anna_g 22:42, 21 mar 2014

alinak napisał(a)

ANNA-G--- Aniu ja zawsze zamawiam z gołym korzeniem ale myślę że jeżeli zamówisz już i zrealizują to zamówienie już to ok. ale jesli ci przyjdą róże z gołym za dwa tygodnie to już nie radzę teraz zamawiać tylko na jesień .ale zamówienie na jesień zawsze składam w sierpniu a na wiosnę to składam w styczniu żeby przyszły początkiem marca ..w doniczkach strasznie drogie mają ...chyba że to dla ciebie nie robi różnicy to oczywiście że w doniczce o tej porze lepsze .....zaznaczam że chodzi o porę sadzenia a nie że lepsze okazy , bo to już trochę późno do zamawiania z gołym korzeniem . zadzwoń i upewnij się ile termin realizacji zamówienia .

Alina - mogą przysłać w przyszłym tygodniu - tak mi napisali - a w doniczkach to w maju. To ja się chyba zdecyduję. Nie wiedziałam widzisz, że to już późno na golaski Dzięki za info. W takim razie jutro potwierdzę zamówienie

Alinka - mówi się "pozytywnie zakręceni" a nie totalne świry którymi oczywiście jesteśmy I koniecznie zrób jutro fotki wszystkim małym zielonym listeczkom Pozdrówka