Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 21:30, 16 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Olu..... wybacz, ale tylko 13 stron poczytałam.. pierwszą i 12 ostatnich... nie wyrabiam.

Tajemniczy Waldek (niepotrzebnie się obrusza na Anię Monte, ale jest bezwątkowcem, a wątkowych i tylko wybranych trudno ogarąć, wiec skad znać osoby "anonimowe" chociaż zarejestrowane... nie ma podglądu takich osób póki się nie ujawnią)....ale ma rację.. najpierw pomyśl co i gdzie chcesz mieć, bo potem to robota głupiego. Ja zaczęłąm jak Ty.. i tylko ja wiem ile musiałam sie przekopać aby zrobić coś co nie drażni. W dodatku są rzeczy których potem nie zmienisz, bez strat finansowych i w roślinach.
Jak zaplanujesz przestrzeń..możesz robić pomalutku poszczególne rabatki.. ale np wkopanie kabla do oświetlenia czy ewentulane podciągnięcie wody..chociażby do popdlewania ogrodu (wpięcie węża)... będzie wiazać się z demolką.
Zrób najpierw plan ogrodu... bez detali, ale gdzie chcesz co mieć. Typu sad, warzywnik, miejsce pod ognisko czy grila,rabata bylinowa, ścieżki. Oczko wodne czy ciurkadełko... woda w ogrodzie to życie, ale pasuje ją mieć podciagnietą bo nawet d ooczka trzeba dolać wody jak są długotrwałe susze. Przy warzywniku woda też konieczna, a wodę można podciągnać tylko kopiąc rów na odpowiedniej głębokości i z określonego punktu. Ogród można tworzyć latami, ale są rośliny które szybko rosną, są trudne czy niemożliwe do przesadzenia... ja kposaddzisz, a za 5 lat stwierdzisz, że jednak oczko sie przyda, to już go nie zrobisz.

Piękne wianki i aniołki... muszępochwalić, bo skupiłam siena filozofii ogrodowej, zamiast na Twoich dokonaniach.

Aniu Myślę ciągle i ciągle.. Słucham podpowiedzi, zmieniam pewne rzeczy w głowie.. i nadal myślę i myślę.. Wydaje mi się, że podstawowy zarys tego, co chcę, mam już w głowie. Plan ogrodu powstał, będę się go trzymać i pomalutku realizować. Bardzo się boję tego własnie, ze pewne rzeczy będzie trudno później zmienić, albo tego, tak jak piszesz -że będą mnie denerwować :/ Ciesze się że mnie stopujecie, zachęcacie do przemyśleń. Tak też robię. Zwłaszcza, gdy rady otrzymuję od osób, które mają takie cuda wokół domu!
pasjonatkaam... 21:48, 16 sie 2014

dzisiaj doszłam do wniosku,ze strasznie trudno mi sie w tym wszystkim połapać.Fakt znam coraz wiecej roślin,odmian i ich wymagań,głównie dzieki temu forum ale już poskładanie tego w całość mnie przerasta..kupuję rośliny i ...nie mogę się zdecydować,co?gdzie? jak to bedzie jak urosną?

podejrzewam,że tak jak ja przed snem rysujesz w głowie rabaty.. hehe
kosolka 21:54, 16 sie 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)
dzisiaj doszłam do wniosku,ze strasznie trudno mi sie w tym wszystkim połapać.Fakt znam coraz wiecej roślin,odmian i ich wymagań,głównie dzieki temu forum ale już poskładanie tego w całość mnie przerasta..kupuję rośliny i ...nie mogę się zdecydować,co?gdzie? jak to bedzie jak urosną?

podejrzewam,że tak jak ja przed snem rysujesz w głowie rabaty.. hehe

Taaak.. Wiem co czujesz Ewuniu.. Czasami to aż frustrujące i denerwujące,az niemoc ogarnia.. Ale trzeba wziąć się w garść, poukładać być może od nowa, albo po prostu porządnie.. i chyba działać?.
pasjonatkaam... 21:59, 16 sie 2014

Nooo ba! frustracja na maksa!Kosolko już sobie dzisiaj postanowiłam,nic nie kupię póki nie zrobie sobie konkretnego planu,dla ulatwienia po kawałku.Styl masz określony,jak ja,to już dobrze.Teraz działam w zacienionym kawałku z boku domku,dopóki nie przemyślę,co ,gdzie,jak,w jakich ilościach nie kupię ani jednej doniczki.Basta!
kosolka 22:04, 16 sie 2014

Ale jak się uprzesz, zaweźmiesz, naczytasz, nasłuchasz... To mysle ze szybko wykombinujesz jak ma wyglądać I już niedługo pokażesz zakupy
monteverde 22:27, 16 sie 2014

Ola a gdzie fotki? pozdrówka
kosolka 22:47, 16 sie 2014

Muszę coś popstrykac Aniu Choć nic nowego u mnie
Dziś po przyjeździe miałam szalony dzień kuchennych zmagań a dokładniej- przetworowych, i tylko szybko obieglam moje "włości" żeby sprawdzić czy wszystko żyje i jest na swoim miejscu Za to M.trawkę skosil i jest schludnie .
Zimno u nas. I pogoda w kratkę. Ulewa-słońce.
monteverde 22:54, 16 sie 2014

kosolka napisał(a)
Muszę coś popstrykac Aniu Choć nic nowego u mnie
Dziś po przyjeździe miałam szalony dzień kuchennych zmagań a dokładniej- przetworowych, i tylko szybko obieglam moje "włości" żeby sprawdzić czy wszystko żyje i jest na swoim miejscu Za to M.trawkę skosil i jest schludnie .
Zimno u nas. I pogoda w kratkę. Ulewa-słońce.

Ola ja dzisiaj 3 godziny maślaki czyściłam, niby sporo ale bardzo malutkie a jak obgotowałam to wyjdą ze 2 słoiczki tylko a u mnie też zimno padało a teraz tylko 13 st. a kratka też u mnie była rano do południa slońce a potem deszcz az prawie do wieczora a co przetwarzałaś? ja po deszczu też kilka fotek cyknęłam
kosolka 23:04, 16 sie 2014

Macie grzybki??? U nas mogliśmy pomarzyć.. Ale jutro jedziemy się rozejrzeć. W końcu kilka razy już popadalo. Kurek mi się chce! Zazwyczaj miałam już sporo zamrożonych... A ja dziś robiłam buraczki, później ogórki konserwowe (nie miałam w planie, ale jak do nich zajrzałam to zdziwiłam się ze jeszcze ich tyle rośnie!!), utarte kiszone na zupę ogórkowa, i jeszcze trzy słoiczki dżemu malinowo-jeżynowego. To u mnie premiera - dziś dość duża miseczkę nazrywalam, nie było chętnych, to ugotowałam. Przepyszny!!! Zrobię jeszcze na pewno. Jeszcze ciacho w międzyczasie upiekłam.. I dzień zlecial.
pasjonatkaam... 23:07, 16 sie 2014

kosolka napisał(a)
Macie grzybki??? U nas mogliśmy pomarzyć.. Ale jutro jedziemy się rozejrzeć. W końcu kilka razy już popadalo. Kurek mi się chce! Zazwyczaj miałam już sporo zamrożonych... A ja dziś robiłam buraczki, później ogórki konserwowe (nie miałam w planie, ale jak do nich zajrzałam to zdziwiłam się ze jeszcze ich tyle rośnie!!), utarte kiszone na zupę ogórkowa, i jeszcze trzy słoiczki dżemu malinowo-jeżynowego. To u mnie premiera - dziś dość duża miseczkę nazrywalam, nie było chętnych, to ugotowałam. Przepyszny!!! Zrobię jeszcze na pewno. Jeszcze ciacho w międzyczasie upiekłam.. I dzień zlecial.

adoptuję Cię