Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

beata_kulesza 23:12, 16 sie 2014

Witam serdecznie koleżankę z regionu a nawet jeśli dobrze kojarzę z klasy. Kolejna miłośniczka ogrodów i roślin. Piękna działka i duże możliwości.Życzę powodzenia
kosolka 23:12, 16 sie 2014

Ale to z calą moja bandą w pakiecie Nie wiem czy by się kalkulowalo
pasjonatkaam... 23:15, 16 sie 2014

kosolka napisał(a)
Ale to z calą moja bandą w pakiecie Nie wiem czy by się kalkulowalo

niech już będzie..
kosolka 23:22, 16 sie 2014

beata_kulesza napisał(a)
Witam serdecznie koleżankę z regionu a nawet jeśli dobrze kojarzę z klasy. Kolejna miłośniczka ogrodów i roślin. Piękna działka i duże możliwości.Życzę powodzenia

PW wysłałam
waldek727 00:32, 17 sie 2014

Olu.
Wszystko o czym piszę w Twoim wątku ma Ci pomóc iść własną drogą w tworzeniu ogrodu. To Ty masz czerpać satysfakcję ze wszystkiego co będzie zmieniało z roku na rok jego oblicze. Ja mogę być tylko wiernym kibicem Twoich poczynań i dzielić się z Tobą swoją wiedzą i doświadczeniem a to, że jestem pasjonatem ogrodów od ponad trzydziestu lat, pozwala mi przedstawiać Ci sytuacje z życia wzięte. W jaki sposób to wykorzystasz, to już Twoja rzecz.
Powrócę do zagadnień związanych z Twoim ogrodem. Piszesz Olu, że chcesz stworzyć ogród na styl angielski. W takim razie unikaj sadzenia roślin w okręgach, trójkątach, kwadratach i prostokątach. Nie sadź ich również w jednym rządku pod sznureczek. Ogrody angielskie są spokrewnione z naturą i są diametralnie różne od ogrodów francuskich które są oparte na takich formach. W kółko, prosto i pod kancik.

Posłużę się teraz fotką i nie chodzi mi o gęstość nasadzeń, bo nie ma wśród nas osoby która by czegoś nie przesadzała w swoim ogrodzie po stokroć.

Olu. Czy warto kupować takie małe roślinki które będą widoczne w ogrodzie dopiero za 10-15 lat? Nie musisz mieć w ogrodzie wszystkiego co Ci się podoba lub tego co mają inni. Postaraj się nie iść na ilość tylko na jakość. Dostrzegam tam bodajże maciupkiego jałowca ,,Mint Julep" za 12-15 zł. Ja swojego o średnicy jednego metra kupiłem w zeszłym roku za 45zł i już formuję z niego niwaki.

Za cenę tych piętnastu sadzoneczek mogłabyś mieć pięć dorodnych krzewów i drzewek iglastych które za trzy lata zarosłyby już całą tę rabatę.
Przy słupie zamiast tradycyjnego bluszcza, czy winobluszcza posadziłbym najpiękniejsze jak dla mnie ogrodowe pnącze po wisterii, czyli Przywarkę japońską lub Akebię pięciolistkową. To na razie kilka propozycji z mojej strony do przemyślenia i nie koniecznie do realizacji.
yolka 09:23, 17 sie 2014

Wstawiłam u siebie podobny jałowiec. Prosze o inf. co mam robić, żeby się nie rozrastał jak szlony. Pozdrawiam
agatanowa 10:24, 17 sie 2014

ale się u Ciebie dzieje; tyle porad, że tylko przebierać, wybierać
waldek727 11:01, 17 sie 2014

Aga, a co u Ciebie pisać jak Ty już jesteś ,,stara" ogrodniczka.
Leilani masz ładną. Super się komponuje z rozchodnikami i vanilką.
A^propos rozchodników to muszę Olę do nich przekonać bo w/g mnie są mistrzami w komponowaniu się z innymi roślinami późnego lata.
bdan 11:27, 17 sie 2014

Ola przeleciałam na szybko, raz jeszcze na spokojnie musze wrócić, bo i Waldek, dzieli się wiedzą i Robaczek Cie odwiedził.
Już powiedziałam mężowi, że akcja kompost priorytetem i cała trawa na kompostownik będzie składana a nie do worków do wywiezienia
katiaxx 11:38, 17 sie 2014

Danusiu, Twój mąż ze swoimi chęciami i zdolnościami jak zrobi kompostownik to nam oczy powyłażą ... , musisz koniecznie podzielić się zdjęciami