Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

katiaxx 11:40, 17 sie 2014

Olu, ja tez śledziłam wątek pod Twoją nieobecność, wszystkie rady chłonę i bardzo sobie biorę do serca
pozdrawiam niedzielnie
Kasial 12:51, 17 sie 2014

Ola śledziłam wątek z zapartym tchem
W poniedziałek biorę się za kompostownik, bo materiał mam, tylko muszę go doprawić i ładnie "ubrać"

I zmuszasz mnie do aktywności przetworowej. Zazdraszczam Twoich wyrobów Ja się zabieram za sos do pizzy już od miesiąca i zebrać się nie mogę. Natchnęłaś mnie

Pozdrawiam słonecznie
kosolka 15:57, 17 sie 2014

waldek727 napisał(a)

Przy słupie zamiast tradycyjnego bluszcza, czy winobluszcza posadziłbym najpiękniejsze jak dla mnie ogrodowe pnącze po wisterii, czyli Przywarkę japońską lub Akebię pięciolistkową.

Waldku Cieszę się że masz ochotę mi tu podpowiadać I wiem że nie tylko mi Dziewczyny też korzystają
Nie znałam wymienionych przez Ciebie pnączy. Przywarka podoba mi się. Zresztą tak jak i hortensja pnąca.. Pomyślę.
kosolka 15:59, 17 sie 2014

waldek727 napisał(a)

Powrócę do zagadnień związanych z Twoim ogrodem. Piszesz Olu, że chcesz stworzyć ogród na styl angielski. W takim razie unikaj sadzenia roślin w okręgach, trójkątach, kwadratach i prostokątach. Nie sadź ich również w jednym rządku pod sznureczek. Ogrody angielskie są spokrewnione z naturą i są diametralnie różne od ogrodów francuskich które są oparte na takich formach. W kółko, prosto i pod kancik.

Formy geometryczne mnie nie pociągaja w ogrodzie. Rabaty bedą nieregularne. W tej chwili rabata z hortensjami ma proste odcinki, ale nie wiem czy taka zostanie.
kosolka 16:03, 17 sie 2014

waldek727 napisał(a)

Olu. Czy warto kupować takie małe roślinki które będą widoczne w ogrodzie dopiero za 10-15 lat? Nie musisz mieć w ogrodzie wszystkiego co Ci się podoba lub tego co mają inni. Postaraj się nie iść na ilość tylko na jakość. Dostrzegam tam bodajże maciupkiego jałowca ,,Mint Julep" za 12-15 zł. Ja swojego o średnicy jednego metra kupiłem w zeszłym roku za 45zł i już formuję z niego niwaki.

Uwierzysz jak Ci powiem ze mój mint również ma 1m srednicy???? Byłam zmierzyć Wiem że w tej chwili jest tam za gęsto. Z cierpliwością do mnie nie podobną czekam na Asię i jej podpowiedź. Ale przecież nie wszystkie krzewy i drzewa rosną aż tak wolno, żebym musiała czekac 10 lat Jednak cyprysika nutkajskiego i buka purple fountain chciałabym kupić większe.
kosolka 16:04, 17 sie 2014

waldek727 napisał(a)

A^propos rozchodników to muszę Olę do nich przekonać bo w/g mnie są mistrzami w komponowaniu się z innymi roślinami późnego lata.

Nie upieram się ze ich nie będzie, po prostu nie są dla mnie rośliną którą warto się zachwycać Sadźce - to już prędzej.
kosolka 16:05, 17 sie 2014

katiaxx napisał(a)
Danusiu, Twój mąż ze swoimi chęciami i zdolnościami jak zrobi kompostownik to nam oczy powyłażą ... , musisz koniecznie podzielić się zdjęciami

No.. też tak myślę Danka!
kosolka 16:07, 17 sie 2014

Kasial napisał(a)

I zmuszasz mnie do aktywności przetworowej. Zazdraszczam Twoich wyrobów Ja się zabieram za sos do pizzy już od miesiąca i zebrać się nie mogę. Natchnęłaś mnie

Ja lubię tą aktywność A to jeszcze nie koniec. Tylko szkła mi braknie. Musze ogłosić wszem i wobec że zbieram słoiki
kosolka 16:08, 17 sie 2014

A u nas zimnoooo... Rano 10stopni.. Czułam się jakby był koniec września! Pojechaliśmy szukać grzybów. Niestety... Jeszcze nic. Idę jakieś zdjęcia cyknąć
agatanowa 16:09, 17 sie 2014

kosolka napisał(a)
...Nie znałam wymienionych przez Ciebie pnączy. Przywarka podoba mi się. ...

Jak to nie? Ja Ci o przywarce pisałam Ale ona długoooo rośnie i nie jest zimozielona