Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

marta_d 09:20, 24 wrz 2014

no i widzisz jaki pożytek - uratowałaś je!! będą rosły dobrze coś tak czuję u was rano minus 2 ???
kosolka 09:29, 24 wrz 2014

Plus 2, ale i tak piź.....
marta_d 09:31, 24 wrz 2014

wieczorkiem u nas też zimno, wczoraj wracałam koło 21:00 z pracy i pomyślałam, że z kurtką zimową trzeba będzie się przeprosić
beata_kulesza 09:32, 24 wrz 2014

Oj ,zimno bardzo. Ciekawe jak jutro będzie na tej naszej integracji oby nie padało
kosolka 09:37, 24 wrz 2014

Melduję, ze jutro ma być 17 stopni i nie ma padac
beata_kulesza 09:45, 24 wrz 2014

Oby Twoja prognoza się sprawdziła
kosolka 11:16, 24 wrz 2014

Ku pamięci odnoście cięcia hortensji:

"W przypadku hortensji bukietowej i licznych jej odmian ('Grandiflora', 'Limelight', 'Pink Diamond'), które także kwitną na pędach jednorocznych, wszystkie zeszłoroczne przyrosty skracamy w marcu do wysokości 20-30 cm. Słabiej tniemy jedynie formy karłowe, np. odmianę 'Dart's Little Dot'. Natomiast raz na kilka lat warto przeprowadzić cięcie odmładzające polegające na przycięciu krzewu na wysokości 40-50 cm od ziemi. Hortensje, które kwitną na pędach jednorocznych i są nieprzycinane, tworzą coraz drobniejsze kwiatostany, krzewy szybciej się starzeją i tracą swoje walory ozdobne."
marta_d 11:18, 24 wrz 2014

właśnie oglądałam pogodę i jutro nie będzie kolorowo :/ ale od niedzieli 21 stopni i tak na początku października nawet 23
kosolka 11:20, 24 wrz 2014

Hosty w donicach - zimowanie:

cyt. "zalecam przeniesienie donic z hostami w miejsce osłonięte od mroźnych wiatrów oraz nie narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i pozostawienie ich tam do wiosny. W rejonach, gdzie z reguły zimy bywają bardziej mroźne można donice zabezpieczyć przed mrozami korą, igliwiem sosnowym lub świerkowymi gałęziami."
marta_d 11:20, 24 wrz 2014

kosolka napisał(a)
Ku pamięci odnoście cięcia hortensji:

"W przypadku hortensji bukietowej i licznych jej odmian ('Grandiflora', 'Limelight', 'Pink Diamond'), które także kwitną na pędach jednorocznych, wszystkie zeszłoroczne przyrosty skracamy w marcu do wysokości 20-30 cm. Słabiej tniemy jedynie formy karłowe, np. odmianę 'Dart's Little Dot'. Natomiast raz na kilka lat warto przeprowadzić cięcie odmładzające polegające na przycięciu krzewu na wysokości 40-50 cm od ziemi. Hortensje, które kwitną na pędach jednorocznych i są nieprzycinane, tworzą coraz drobniejsze kwiatostany, krzewy szybciej się starzeją i tracą swoje walory ozdobne."

kosolka a wiesz może kiedy można przesadzić hortkę? mam jedną, bodajże Pink Diamond, rośnie w zupełnym cieniu i ma bardzo liche kwiaty. nawożenie i pielęgnacja na takim stanowisku zauważyłam jest właściwie bezcelowa..