Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

marta_d 11:22, 24 wrz 2014

kosolka napisał(a)
Hosty w donicach - zimowanie:

cyt. "zalecam przeniesienie donic z hostami w miejsce osłonięte od mroźnych wiatrów oraz nie narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i pozostawienie ich tam do wiosny. W rejonach, gdzie z reguły zimy bywają bardziej mroźne można donice zabezpieczyć przed mrozami korą, igliwiem sosnowym lub świerkowymi gałęziami."

dobra informacja jak się dorobię donic to hosty się w nich znajdą na razie w dwóch znajdują się tulipany
kosolka 11:25, 24 wrz 2014

Oleander - zimowanie

"Od maja do września powinien stać w słonecznym, ciepłym miejscu na tarasie lub balkonie, a zimujemy go w jasnym, przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze około 5oC. w okresie zimowania podlewać sporadycznie niewielkimi dawkami wody. Gdy roślina ma za mało światła, rośnie szybko w górę, dlatego należy wiosną przycinać pędy. Pamiętać również trzeba o tym, że zakwitną pędy zeszłoroczne - skracamy je tylko o połowę."
kosolka 11:42, 24 wrz 2014

Dziewczyny radziły mi przesadzenie wiosną, zanim zacznie puszczać listki. Ja mam 5 do rozsadzenia!! Aż się boję tego, żeby im krzywdy nie zrobić..!
kosolka 11:43, 24 wrz 2014

Nie mogę znaleźć info o ketmii w donicy. Nie wiem co zrobic z moimi dwiema - prosze o rady. Powinny dac radę w kotłowni? Przy oknie.
marta_d 11:49, 24 wrz 2014

kosolka napisał(a)
Dziewczyny radziły mi przesadzenie wiosną, zanim zacznie puszczać listki. Ja mam 5 do rozsadzenia!! Aż się boję tego, żeby im krzywdy nie zrobić..!

aha no to w takim razie dam jej teraz spokój, jak ma nie przeżyć zimy, to wolę przetrzymać do wiosny
Wichura4ad 16:13, 24 wrz 2014

Witajcie
Jak juz tak o tej zimie to ja mam trochę inne pytanie, Jak jest u Ciebie ze sniegiem z dachu jak spada to nie uszkadza roślin na tych rabatach pod domem ?
kosolka 17:14, 24 wrz 2014

Wichura4ad napisał(a)
Witajcie
Jak juz tak o tej zimie to ja mam trochę inne pytanie, Jak jest u Ciebie ze sniegiem z dachu jak spada to nie uszkadza roślin na tych rabatach pod domem ?

Hmmm.. Zaskoczyłeś mnie pytaniem. Tej zimy nic takiego się nie zdarzyło.. Ale zobaczymy po nadchodzącej - zależy jaka będzie. Fakt - nie mamy na dachu tych "ograniczników"..
Wichura4ad 18:04, 24 wrz 2014

Mi podobają się takie rabaty pod domem ale zawsze obawiam się tego śniegu
Donia72 19:37, 24 wrz 2014

Ja miałam rabatę pod oknem i spadający śnieg z dachu nie robił żadnych szkód
kosolka 19:42, 24 wrz 2014

Wydaje mi się ze większość domów ma jakąś rabate "przy sobie"