Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 21:10, 23 lip 2014

Nie mam za bardzo co pokazywac jeszcze, więc znów kilka kwiatków

katiaxx 21:11, 23 lip 2014

Olu, właśnie miałam mówić ze rabata będzie ozdobą tylko latem, przydałoby się coś zielonego , jeśli chodzi o zastąpienie krzewuszki to może niewysoki różanecznik (jest zimozielony), azalia, pieris , perukowiec?dla mnie dereń eleg. i hort ro strzał w 10 ale ta rabata dla mnie jest zbyt "krzewowa" brakuje w niej drzewa, jakiegoś iglaka z tych mniejszych,cyprysika... myślałaś o tym ?
katiaxx 21:13, 23 lip 2014

Olu możesz wejść na katalog roślin on line, w opcjach zaawansowane wybrać kryteria np wielkość, rodzaj liści, czy ma kwitnąć i coś Ci to podpowie ?
kosolka 21:20, 23 lip 2014

kosolka 21:21, 23 lip 2014

Dzięki Katia. Zaraz wlezę. Wciąż o tym myślę. No i w końcu muszę coś wymyślić! Musi być dobrze.
kosolka 21:25, 23 lip 2014

Włażące na siebie hortensje. Niech się poprzytulają jeszcze. Rabatę poszerzę, wyrównując jej kształt, to będzie je gdzie rozsadzić.
kosolka 21:54, 23 lip 2014

Nadal o mojej obecnej zagwozdce - rabacie krzewowej. A gdybym zsunęła lub rozsunęła trochę te krzewuszki i pomiędzy nie dała jakieś zimozielone (np cyprysiki jakieś smukłe własnie jak radzi Katia), albo usunąć jedną lub dwie, lub zamienić na większą odmianę. Przed hort dałabym trzmielinę, ona zimozielona, to kolor będzie. Byłaby przycinana. Tylko wciąz jeszcze nie wiem - czy byłyby lepsze skupiska, czy w tym przypadku mogą to być w środku różne krzewy, o różnej barwie.. Może te krzewuszki zostawić po bokach rabaty (z lewej i prawej) i tylko w samym środku dac zielone? Przód jest jednostajny, bo cały hortensjowy. To znaczy trzy pierwsze hort po prawej to polar bear, one są białe cały czas, Środek to vanille, i dwie po lewej to znów polar.
monteverde 21:58, 23 lip 2014

kosolka napisał(a)
Nadal o mojej obecnej zagwozdce - rabacie krzewowej. A gdybym zsunęła lub rozsunęła trochę te krzewuszki i pomiędzy nie dała jakieś zimozielone (np cyprysiki jakieś smukłe własnie jak radzi Katia), albo usunąć jedną lub dwie, lub zamienić na większą odmianę. Przed hort dałabym trzmielinę, ona zimozielona, to kolor będzie. Byłaby przycinana. Tylko wciąz jeszcze nie wiem - czy byłyby lepsze skupiska, czy w tym przypadku mogą to być w środku różne krzewy, o różnej barwie.. Może te krzewuszki zostawić po bokach rabaty (z lewej i prawej) i tylko w samym środku dac zielone? Przód jest jednostajny, bo cały hortensjowy. To znaczy trzy pierwsze hort po prawej to polar bear, one są białe cały czas, Środek to vanille, i dwie po lewej to znów polar.

Krzewuszki się rozrastają i w szerz i w wzwyż, trzeba ciąć po kwitnieniu jak chcesz je utrzymać w ryzach, nie dawaj między nie nic bo zagłuszą, lepiej posadż od najwyższej do najniższej rośliny
kosolka 22:00, 23 lip 2014

Aniu, Zostawiłam im w tej chwili sporo miejsca. Z tym ze gdy czytam o rumbie, to widzę różne inf dotyczące wzrostu. I boję sie teraz że rzeczywiście będą za małe, a późnż jesienią i zimą będzie tam po prostu nudno.. Może doradzisz coś początkującej?
kosolka 22:01, 23 lip 2014

Gdy ją wymyślałam wydawała mi się ciekawa, a teraz mam mętlik w głowie