Olu.
Z cisami to jest podobnie jak z kobietami. Jednym podobają się brunetki, innym blondynki, a ja gustuję w rudych. Poza trzema wymienionymi przez Ciebie odmianami z marszu mógłbym dodać jeszcze ze trzydzieści. Cisy to bardzo sympatyczne rośliny posiadające różne formy i wybarwienia igieł. Mnie podobają się drzewa i krzewy z rodzaju ,,pendula" dlatego uparłem się na Taxus baccata 'Dovastoniana który przybiera formę kaskadową. http://www.baumschule-friedeburg.de/baeume/images/taxus_baccata_dovastoniana.jpg
Z drugiej strony pasowało mi również rozjaśnić nieco cisem półcienisty zakątek ogrodu i tu wybrałem Taxus baccata ,,Fastigiata Aureomarginata".
Moim skromnym zdaniem wszystkie odmiany cisów mogą wyglądać imponująco pod warunkiem, że co roku zostaną poddane zabiegowi strzyżenia lub strzyżenia i formowania.
Olu, czy mogłabyś pokazać swoje siewki stipy albo odesłać mnie do strony wcześniej? Szukałam i nie znalazłam... Też siałam stipę. Cos mi tam wyrosło, ale ponoć to nie stipa. Chciałam porównać.
Róże super.