Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

waldek727 19:37, 29 mar 2015

kosolka napisał(a)
Tak nie robiłam Ale już będę

Olu.
Pocieszę Cię tym, że nie jesteś odosobniona. W większości przypadków bryła korzeniowa trafia w takiej formie do dołka w jakiej przedstawiłem na pierwszej fotce. Co dziwne praktykowane to jest i pokazywane prawie we wszystkich programach dla ogrodników. W następstwie tak nieodpowiedniego posadzenia rośliny do rodzimej gleby, po paru miesiącach jej właściciel z niepokojem wyszukuje 100 różnych chorób, nie zdając sobie sprawy z tego, że roślina udusiła się swoimi własnymi korzeniami którymi się oplotła.
kosolka 20:02, 29 mar 2015

Domyślam się.. I czuję się troszeczkę pocieszona Choć rośliny pewnie niekoniecznie...

M. zobaczył jak wyglądają powojniki po tygodniu stania w garażu- puszczają jak szalone!- i stwierdził że nie ma na co czekać, tylko trzeba szybko budować podpory i kratki. Trzymam kciuki za zapał! Poza tym powiedział że potrzebuje trawy, i jak tylko przestanie padać to mamy robić nowe rabaty- ściągać darn. Mi w to graj

Sadziłam do donic cebule mieczykow i posialam w nich maciejke i lewkonie letnia.. I wiecie że po dwóch dniach juz były kiełki??!! Tego się nie spodziewałam..
Kasya 20:07, 29 mar 2015

mi cebule zaczely rosnac w koszyczkach
wiec czesc wsadzialm do donicy i tez po 2 dniach byly na wierzchu
nie mam gdzie trzymac a na dwor za zimno jeszcze...w swieta ma byc mroz w nocy
i dalie tez mi rosną
waldek727 20:15, 29 mar 2015

kosolka napisał(a)
Poza tym powiedział że potrzebuje trawy, i jak tylko przestanie padać to mamy robić nowe rabaty- ściągać darn. Mi w to graj

Zerwanej darni Olu nie wrzucajcie do kompostowników. Niech M ułoży z niej oddzielną pryzmę obsypując nieznacznie warstwy mocznikiem. Za rok będziesz miała wspaniały kompost darniowy.
kosolka 20:26, 29 mar 2015

Darń Waldku układamy tam gdzie brakuje W tym wypadku koło blaszaka gospodarczego, gdzie wygląda jak... no.. nie wygląda Szkoda wywołać ładną trawkę jak może się przydać.

Kasiu, a ja te donice wystawiłam na taras. Z tymi kiełkami.. Może jednak schowam. Dziś było bialawo miejscami rano. Musiało być koło zera przy gruncie. A teraz leje, leje...
Kasya 20:30, 29 mar 2015

Tak, sprawdzaj pogodę i ewentualnie chowaj na noc
Ja chowam jutro bo mam byc koło 0
Iwk4 21:12, 29 mar 2015

Olu, chyba trzeba roslinkom spowolnić proces wzrostu i chronić od mrozów. Garaż chyba może być. ja mam siewki na parapecie w domu
O Waldka naukach poczytałąm. Dziś sprawdzałam w O, czy może jest mączka bazaltowa. Nie było

Olu, robiłaś jakieś dekoracje wielkanocne? Twoim wiankiem, co mam od ciebie nie mogę się nacieszyć. On taki całosezonowy. Dalej pasuje ze świeczką
07_Rene 22:27, 29 mar 2015

Ola, no to mnie zagięłaś Sprawdzałam i ja wysiewałam nasiona podpisane jako ostnica piórkowa, ale dałabym sobie rękę uciąć, że na zdjęciu opakowania była stipa właśnie A że "wójek Google" nie rozróżnia stipy i ostnicy to myślałam, że to jedno i to samo.
Widzę, że robota u Was idzie pełną parą. Róże, powojniki, trawy - nie mogę się doczekać letnich zdjęć z Twojego ogrodu.
kosolka 22:41, 29 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Olu, chyba trzeba roslinkom spowolnić proces wzrostu i chronić od mrozów. Garaż chyba może być. ja mam siewki na parapecie w domu
O Waldka naukach poczytałąm. Dziś sprawdzałam w O, czy może jest mączka bazaltowa. Nie było

Olu, robiłaś jakieś dekoracje wielkanocne? Twoim wiankiem, co mam od ciebie nie mogę się nacieszyć. On taki całosezonowy. Dalej pasuje ze świeczką

Własnie w garażu to przyspieszyć.. No chyba wstawię.. Z tym ze to wielkie donice i ciężkie więc stały na ziemi i kiełki takie zółte dziwne wzeszły.
Robiłam tylko takie wianki jakie wstawiałam od stycznia pojedynczo tutaj. Cieszę sie ze Ci się podoba, choć taki prosty i skromny
kosolka 22:43, 29 mar 2015

07_Rene napisał(a)
Ola, no to mnie zagięłaś Sprawdzałam i ja wysiewałam nasiona podpisane jako ostnica piórkowa, ale dałabym sobie rękę uciąć, że na zdjęciu opakowania była stipa właśnie A że "wójek Google" nie rozróżnia stipy i ostnicy to myślałam, że to jedno i to samo.
Widzę, że robota u Was idzie pełną parą. Róże, powojniki, trawy - nie mogę się doczekać letnich zdjęć z Twojego ogrodu.

Ciągle czegoś nowego sie człowiek dowiaduje I już myslisz ze coś wiesz, ze bogatsza w doświadczenie, a za chwilę BACH - i na nowo trza zapamiętywać
Ja też sie nie mogę doczekac, bo dopiero się okaże co i jak I ile błędów i co do poprawy Nie, no trochę sie droczę, bo czymś chyba oko nacieszę