Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 16:36, 11 cze 2015

Kasya napisał(a)

Jeżeli masz 72 roze to mi to nie grozi
Ale z ciekawości zrobiłam listę i zdziwilam się dlugoscia tylko ze mam po 1-2 szt zazwyczaj
A możesz Juz powiedzieć które ze swoich polecasz najbardziej ?
Kuszą mnie jeszcze jakieś pomarancze i tuscany bardzo bym chciała ;(

Bardzo lubię Pastellę, raczej zdrowa no i pięknie długo kwitnie. The Fairy - najmniej lubiana przez mszyce, zdrowiutka, dłuugo kwitnie. Widze już że polubię tez Bonicę - jeżeli chodzi o ilość kwiecia Reszta - zobaczymy po sezonie.
07_Rene 22:49, 11 cze 2015

Olu, imponująca kolekcja róż
Pastella taka wypasiona Moja, kupiona jesienią, ma tylko jedną łodyżkę z 3 pączkami - skromniutko. Jest pięknie u Ciebie. Jak ogród dojrzeje będzie jak w niebie

Powiedz mi jak dbasz o swój sad? Robisz jakieś opryski profilaktyczne? ekologicze? chemiczne? U mnie tylko 5 drzewek, ale strasznie chorują... kędzierzawość moreli, rdza gruszy, do tego mszyca. Psikałam wiosną miedzianem i nic.... W ubiegłym roku było to samo.
agatanowa 23:37, 11 cze 2015

kosolka napisał(a)

No własnie. Aktualnie - decisem. Widzę że Ty ekologicznie.. W ubiegłym roku pryskałam koper mlekiem. Gorzki był, nie do jedzenia. Teraz znów mi w koper wlazły - i co zastosowac?? Też mam je wszędzie - i w warzywniku, i na bylinach, na różach, na drzewach owocowych... Bleeeee!!!

jest duzo ekologicznych sposobow na mszyce: soda, ocet, bioczos, pokrzywa... w ubieglym roku stosowalam buioczos z mydlem potasowym i pokrzywe - naprawde skutkowalo; w tym roku przespalam: pokrzywy nie nastawilam, bioczosu nie nabylam
eko staram sie byc u siebie
agatanowa 23:38, 11 cze 2015

kosolka napisał(a)

... The Fairy - najmniej lubiana przez mszyce, zdrowiutka, dłuugo kwitnie. ...

guzik! u mnie siedza gromadnie na fairy, zlapala tez plamistosc
agatanowa 23:49, 11 cze 2015

07_Rene napisał(a)
...
Powiedz mi jak dbasz o swój sad? Robisz jakieś opryski profilaktyczne? ekologicze? chemiczne? U mnie tylko 5 drzewek, ale strasznie chorują... kędzierzawość moreli, rdza gruszy, do tego mszyca. Psikałam wiosną miedzianem i nic.... W ubiegłym roku było to samo.

miedzianem tez na jesieni trzeba bziuknac (tak czytalam ), jak dbac ekologicznie szukaj u waldek727 i mazan
tu mozna rozne przepisy znalezc: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4623-herbicydy?page=20
agatanowa 23:54, 11 cze 2015

kosolka napisał(a)

Ja się na Ciebie napatrzeć nie mogę, wybacz
Shirley pachnie pięknie! A że babcine klimaty lubię, to od początku trąbiłam Że nie dla mnie nowoczesność, geometria i takie tam.

a ja na Ciebie
ponoc to sie czasem zmienia i chce sie geometrii, ciekawe czy mi sie zmieni
pasjonatkaam... 00:25, 12 cze 2015

widziałam,ze o mszycach dyskutowałyście..miałam na jednej róży i jeżynie.Psiknełam wodą z płynem do naczyń i do tej pory nie wróciły.To jest zawsze pod ręką
waldek727 05:17, 12 cze 2015

babka napisał(a)
Ola pozwolę sobie wkleić bo widzę ze temat mszyc z tapety nie schodzi

zawitka napisał(a)
Dla pamięci ---Mszyca , mączniak :1 i 1/2 łyżeczka sody oczyszcz, 1 łyżeczka oleju jadalnego 0,5łyżeczki płynu do mycia naczyń 0,5 szkl octu na 4 litry wody .Pryskać 1 raz w tygodniu działa bo już 2 razy pryskałam

Olu i Olu.
Preparaty olejowe stosuje się wyłącznie w fazie bezlistnej roślin. Nie powinno pokrywać się kutykuli substancjami tłustymi. Tak samo nie jest wskazane zablokowanie szparek liściowych dolnej epidermy. Takimi preparatami olejowymi zakłócamy w roślinach transpirację, gutację oraz wymianę gazową. Często w takich przypadkach dochodzi do uszkodzeń liści i zamierania roślin.
agatanowa 06:26, 12 cze 2015

coś w tym jest, u mnie liście róż się częściowo pozwijały, pokarbowały
i grzyb zaczął szybciej się rozwijać (plamistość) - równowaga została zachwiana
iwka 08:59, 12 cze 2015

waldek727 napisał(a)

Olu i Olu.
Preparaty olejowe stosuje się wyłącznie w fazie bezlistnej roślin. Nie powinno pokrywać się kutykuli substancjami tłustymi. Tak samo nie jest wskazane zablokowanie szparek liściowych dolnej epidermy. Takimi preparatami olejowymi zakłócamy w roślinach transpirację, gutację oraz wymianę gazową. Często w takich przypadkach dochodzi do uszkodzeń liści i zamierania roślin.

o masz, a ja pryskam gdzie mszyce zobaczę i na liściach mam takie tłuste plamy