Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

an_tre 10:51, 24 wrz 2015

kosolka napisał(a)
Kasiu jakie piękne te noce fotki
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
kasia_w 10:52, 24 wrz 2015

dziękuję
Mam klona Golde Globe. Męczy się trochę na słonecznym stanowisku, bardzo przypalają mu się w lecie listki z góry. U mnie to drzewko bardzo wolno rośnie, ale je lubię. Jest gęsty i najpiękniejszy wiosną, limonkowozółty
kasia_w 10:54, 24 wrz 2015

Kosolko dołożę do listy Waldka Ambrowiec Gumball
kosolka 11:03, 24 wrz 2015

an_tre napisał(a)
Kasiu jakie piękne te noce fotki

Olu
Dziękuję Aniu!
kosolka 11:04, 24 wrz 2015

Kasiu, dziękuję za info o drzewkach. Szukam od wczoraj Golden Globe gdzieś w pobliżu w szkołkach, niestety nie ma

Edytuje, bo znalazłam, ale cena na chwilę obecną mnie przerosła Ponad 4stowki.
kasia_w 11:28, 24 wrz 2015

kosolka napisał(a)
Kasiu, dziękuję za info o drzewkach. Szukam od wczoraj Golden Globe gdzieś w pobliżu w szkołkach, niestety nie ma

Edytuje, bo znalazłam, ale cena na chwilę obecną mnie przerosła Ponad 4stowki.

Ola masz wielką działkę, a to drzewko naprawdę małe jest. Piękny jest także klon Crimson Centry, ale raczej jako pojedyncze drzewo na tle innych zielonych. jestem w temacie, bo dopiero co w wielkich mękach 5 drzew nabyłam

Lubię także klony polne, albo te zwykłe zielone Globosum. W moim małym ogródku mam 3 klony i 5 wiśni
Toszka 11:47, 24 wrz 2015

W kwestii klonów w tym jesionolistnego - łatwo powiedzieć przycinać...w jeden sezon potrafi wypuścić odrosty po 3-4m. Tylko czeka, by dotknąć go sekatorem Dużo klonów niestety jest oblepionych mszycą.
Wiąż Wredei ma jedną wadę - w ciągu 2-3 tygodni potrafi być skutecznie usmiercony przez grzyba. Coś kołacze mi się po głowie, że Mała Mi miała taką przygodę. I kilka innych osób na O. Padają kilkunastoletnie drzewa
kosolka 12:00, 24 wrz 2015

Toszko.. To co radzisz? Nie chciałabym z klonów rezygnować. Większe mogą rosnąć wokół działki. Golden Globe chciałabym na rabacie z hort i krzewuszkami, tawułami. Jesionolistny musi w takim razie z niej zrobić wypad.. Chcę ładne drzewka. Ale w tej chwili skupiam się na jasnych, zarowiastych, jasnozielonych.
Toszka 12:09, 24 wrz 2015

Jesli podobają ci się Globe to sadź. Jesionolistny to chwast...
Sadź po kilka takich samych. Pomyśl o jarząbach to piękne, nieduże (zazwyczaj) drzewa wnoszące ferię barw do jesienno-zimowego ogrodu
Toszka 12:20, 24 wrz 2015

Ach, i ważne - jak będziesz kupować drzewa to wybieraj te o mocnych, starszych pieńkach. Nie patrz tak bardzo na koronę - ta szybko przyrasta. Dla wiotkiego, cienkiego pieńka za szybko. Młody, wiotki, cienki pieniek to problem na kilka lat z pionizacją, stabilizacją, palikowaniem i podwiązywaniem. Czasami lepiej więcej zapłacić i mieć od razu mocne, zdrowe drzewko, zapalikowane przez pierwszy rok dopóki system korzeniowy się nie rozrośnie.