Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

kosolka 20:57, 25 wrz 2015

Ja już swoje zakodowalam, zaczelam się przyglądać drzewom w parkach dokładniej Wiem co mieliście z Waldkiem na myśli, są drzewa reprezentacyjne, mniej reprezentacyjne, pospolite i nieładne. Niektóre po prostu lepiej posadzić gdzieś w kącie, albo z tyłu, albo pomiędzy innymi.
Toszka 20:59, 25 wrz 2015

albo wrzucić do rąbaka i zamienić na kompost
kosolka 21:20, 25 wrz 2015

Amen
waldek727 04:18, 26 wrz 2015

kosolka napisał(a)
No więc tak.. Szukałam dziś pół dnia w necie..Obdzwanialam i nic. Byłam z M.w Pile i tam w końcu znalazłam Mam dwa Golden Globki szczepione na ok 2-2,20m.

Ooooo tak.
Teraz Olu powinnaś być zadowolona.
Ciekawe jak w ich towarzystwie wyglądałby Acer palmatum ,,Crimson Queen".
kosolka 10:54, 26 wrz 2015

Jestem. Tylko zastanawiam się gdzie umiejscowie tego drugiego.. Na tej samej rabacie? Na sąsiedniej?
Viola 19:22, 26 wrz 2015

Ola, pokaż te Golden Globki.
kosolka 20:10, 26 wrz 2015

Pokaże, pokażę.. Ale nie mam jeszcze foty. Są trochę przypalone, ale tak jak radziliscie, mają niewielkie korony, a pieńki całkiem ładne.
Dziś znów zapindalalam Posadzilam kolejna porcje cebul (nazbierało się ich, kurka! ), przycięlam kanciki na dwóch rabatach, jedna wypielilam, wywaliłam moje śmialki darniowe. Czytałam u kogoś ze są jak okrutne chwasty.. Nie chce. Na szczęście były taniutkie, więc żal nie było. Zadolowalam chwilowo piwonie od Reni Rozark (miały być trzy, jest trochę więcej -Reniu, dziękuję raz jeszcze!). Popodlewalam wszystko, posadzilam brakująca vanilke, przerzucilsm kompost żeby trochę obsechl do przesiania. Większe kawałki są już w drugiej komorze. Wzięłam dziś wiaderko nieprzesianego do dołka vanilce, pierwszy raz użyłam swojego kompostu , bo chwilowo obornik mi się wyczerpal. Wciąż dużo jezyn i sporo malin, więc co drugi dzień robię soki To tyle.
JoannA 21:18, 26 wrz 2015

Wstawiłam u siebie fotkę wiosennego Golden Globe. Zobacz jak ma pieknie wybarwione liście.
Viola 23:19, 26 wrz 2015

kosolka napisał(a)
Pokaże, pokażę.. Ale nie mam jeszcze foty. Są trochę przypalone, ale tak jak radziliscie, mają niewielkie korony, a pieńki całkiem ładne.
Dziś znów zapindalalam Posadzilam kolejna porcje cebul (nazbierało się ich, kurka! ), przycięlam kanciki na dwóch rabatach, jedna wypielilam, wywaliłam moje śmialki darniowe. Czytałam u kogoś ze są jak okrutne chwasty.. Nie chce. Na szczęście były taniutkie, więc żal nie było. Zadolowalam chwilowo piwonie od Reni Rozark (miały być trzy, jest trochę więcej -Reniu, dziękuję raz jeszcze!). Popodlewalam wszystko, posadzilam brakująca vanilke, przerzucilsm kompost żeby trochę obsechl do przesiania. Większe kawałki są już w drugiej komorze. Wzięłam dziś wiaderko nieprzesianego do dołka vanilce, pierwszy raz użyłam swojego kompostu , bo chwilowo obornik mi się wyczerpal. Wciąż dużo jezyn i sporo malin, więc co drugi dzień robię soki To tyle.

Ja też jak coś sadzę to dorzucam kompostu do dołka takiego jeszcze nie do końca przerobionego. Ten dojrzały zostawiam na wierzch, żeby ładnie było
waldek727 00:22, 27 wrz 2015

kosolka napisał(a)
Popodlewalam wszystko, posadzilam brakująca vanilke, przerzucilsm kompost żeby trochę obsechl do przesiania. Większe kawałki są już w drugiej komorze. Wzięłam dziś wiaderko nieprzesianego do dołka vanilce, pierwszy raz użyłam swojego kompostu ,

Widzisz Olu, a tak niedawno rozmawialiśmy o dobrodziejstwie kompostu w ogrodach.
Pamiętasz? Nie miałaś wtedy nawet zbitych deseczek.
A teraz? Własny obornik, własny kompost i roślinki rosną jak na drożdżach.
Bravo.
Pomyśl jeszcze Olu w niedalekiej przyszłości o mące bazaltowej. Mikroelementy są katalizatorami procesów fizjologicznych takich jak: fotosynteza, oddychanie czy powstawanie chlorofilu. Dbając o procesy fizykochemiczne gleby pamiętaj też o corocznym badaniu jej odczynu. Jest to bardzo ważne dla roślin w procesie pobierania pokarmu z roztworu glebowego.