Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Viola 23:50, 24 wrz 2015

kosolka napisał(a)
Skończyłam z przeróbka rozano-bylinowej... To znaczy nie całkowicie. Poprzesadzalam, co miałam poprzesadzac, i posadzilam to, co czekało na posadzenie. Okazało się że zostały puste miejsca.. Muszę dokupić dwie Bonice (jedna mam) - będą w dwóch miejscach po trzy szt, trzy pomponelle, dwie hort Polar Bear (jedna mam) i dwa rozchodniki Mr.Goodbud, potem dosadzić stipy, werbeny i ostróżki (chyba przesadze jeszcze- wezmę te spod domu, bo ta rabata z nimi nie pasi mi bardzo..). I zobaczymy co za cudak wyjdzie .
Zostały mi do posadzenie tam tylko niebieskie byliny na rabatę zolto-niebiesko-biala. Ona będzie na przedłużeniu tej, z którą teraz walczyłam. W październiku gdy przyjdą róże od Robaczka, chcialabym żeby była gotowa, żeby je tylko do dziur wrzucić Na środku przedłużonej rabaty, w najszerszym miejscu, posadzilam Perukowca (chce go wyprowadzić na pniu, nie wiem czy mi się uda), przed nim ML, Polar Bear, rozchodniki Mr.Goodbud i brązowa trawka, nie pamiętam nazwy. Musi to tylko dostać obwódkę - z czego?
Oczywiście to nie jest finał mojej pracy w tym sezonie. Na posadzenie czekają Giardiny, Elmshorny, jasminowiec, Kalina, cztery derenie, i jeszcze jakaś drobnica na którą nie mam pomysłu, więc pewnie zadoluje do wiosny. No i cebulowe.. I pielenie. Chciałabym też przyciąć jeszcze kanty przed zimą..

oooo, ooooo, ooooo wiosna Cię zastanie
Sabina76 23:57, 24 wrz 2015

kasia_w napisał(a)
Kosolko dołożę do listy Waldka Ambrowiec Gumball

Wygooglowałam sobie i wyskoczył mi Amrowiec Slender Silhoutte - warty zainteresowania
waldek727 03:06, 25 wrz 2015

kosolka napisał(a)

Ciekawe drzewko.. Pierwszy raz słyszę o takiej lipie. Ale ja o wielu rzeczach pierwszy raz ostatnio słyszę, a o ilu jeszcze wogóle nie słyszałam...?

A słyszałaś Olu o tym, że trawa tak w rzeczywistości nie jest zielona?
waldek727 03:27, 25 wrz 2015

Toszka napisał(a)
Jesli podobają ci się Globe to sadź. Jesionolistny to chwast...

Już wiesz Olu dlaczego nie chciałem aby klon jesionolistny zagościł w Twoim ogrodzie?
Jak czytam Toszkę, to często patrzę na awatar czy przypadkiem nie zgłębiam swojego tekstu. Jest to jedna z tych osób z którą się utożsamiam w 100%. Pozdrawiam.
kosolka 12:05, 25 wrz 2015

Viola napisał(a)

oooo, ooooo, ooooo wiosna Cię zastanie

Dzięki za wsparcie duchowe!
kosolka 12:05, 25 wrz 2015

Waldek- trafiłeś w sedno, też się czasem zastanawiałam czy Ty i Toszka macie że sobą coś wspólnego
kosolka 12:10, 25 wrz 2015

waldek727 napisał(a)

A słyszałaś Olu o tym, że trawa tak w rzeczywistości nie jest zielona?

Ha, ha, ha
kosolka 12:10, 25 wrz 2015

Sabina76 napisał(a)

Wygooglowałam sobie i wyskoczył mi Amrowiec Slender Silhoutte - warty zainteresowania

I ja zaraz spojrzę.

Gumball mi się podoba, Slender tak sobie, lubię okrągłe/rozłożyste drzewa, kolumnowe mniej. Chociaż może jakieś kiedyś będę potrzebowała
kosolka 16:58, 25 wrz 2015

No więc tak.. Szukałam dziś pół dnia w necie..Obdzwanialam i nic. Byłam z M.w Pile i tam w końcu znalazłam Mam dwa Golden Globki szczepione na ok 2-2,20m. Po 80zl. Ale szkółka! Jaaaa! Wybór ogromny, ceny dobre.. Dobrze że M.ma do Piły stała trasę, będę się tam zaopatrywac. Vanilke wzięłam za 15zl i kilka bukszpankow po 4,50 dołożę do moich sadzoneczek do obwódki.

Toszka 20:37, 25 wrz 2015

Ponieważ widzę, że wzbudziłam zgorszenie i poruszenie chcę wyjaśnić problem klona jesionolistnego

(kopiuję posta od Iwonki)

zaraz, zaraz, chwileczkę, nie napisałam o klonie jesionolistnym, że to chwast w ogrodzie. Napisałam tylko chwast, a to oznacza w ekosystemie, ze jest gatunkiem obcym, inwazyjnym, wypierającym nasze rodzime gatunki podobnie jak egzotyczny, a popularny sumak czy... orzech włoski.
Może jeszcze tego tak nie zauważamy, ale ekstremalnym przykładem jest rdest ostrokończysty (Reynoutria japonica), który to niewinnie wyrasta, a po 3-4 latach zagłusza i doprowadza do śmierci sąsiednie rośliny.