Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Sabina76 20:12, 24 wrz 2015

Toszka napisał(a)
Ach, i ważne - jak będziesz kupować drzewa to wybieraj te o mocnych, starszych pieńkach. Nie patrz tak bardzo na koronę - ta szybko przyrasta. Dla wiotkiego, cienkiego pieńka za szybko. Młody, wiotki, cienki pieniek to problem na kilka lat z pionizacją, stabilizacją, palikowaniem i podwiązywaniem. Czasami lepiej więcej zapłacić i mieć od razu mocne, zdrowe drzewko, zapalikowane przez pierwszy rok dopóki system korzeniowy się nie rozrośnie.

Prawda, patyczakom (jeśli jest wybór) mówimy NIE
Sabina76 20:18, 24 wrz 2015

kosolka napisał(a)
Mnie też, bo robię sztuczna burze (błyski flesza) Serio, słyszałam No i w ogóle taki ze mnie fotograf?? Zdjęcia kwiatkom robi??

No, to wogóle jest nr 1 wśród wariactw dla sąsiadów Niedaleko mam "sąsiada", który z nudów filmuje. Ciekawe co tam na mnie ma
Viola 21:48, 24 wrz 2015

Ola, ja mam wiąza syberyjskiego Aureum, jest ponoć lepszy niż Wredei, ale na wiosnę mi zasłabł, po przesadzeniu liście i gałązki mu uschły, ledwo się pozbierał. Ale świeci jak żarówka Mam też klona kapadockiego Aureum - ten ponoć jest duży, u mnie na razie wygląda jak krzak
Co do jarząbów, to nie wiem. Ja swojego jarząba eksmituję z rabaty przy domu. Szukam miejsca gdzie go schować, bo juz drugi rok z rzędu liście gubi w sierpniu. Ma korale, ale liści jedna czwarta została Może szwedzkie są lepsze.
kosolka 23:07, 24 wrz 2015

kasia_w napisał(a)

Ola masz wielką działkę, a to drzewko naprawdę małe jest. Piękny jest także klon Crimson Centry, ale raczej jako pojedyncze drzewo na tle innych zielonych. jestem w temacie, bo dopiero co w wielkich mękach 5 drzew nabyłam

Lubię także klony polne, albo te zwykłe zielone Globosum. W moim małym ogródku mam 3 klony i 5 wiśni

Prawie wszystkie mi się podobają.. Ciemne też.
kosolka 23:11, 24 wrz 2015

Toszko - Jarząby jakoś mi nie leżą.. Za info o pniu dziękuję bardzo! Każda tego typu informacja jest ważna dla mnie!

Sabina- rozbawiles mnie tym filmujacym sąsiadem

Viola, dziękuję za kolejne podpowiedzi.
kosolka 23:24, 24 wrz 2015

Skończyłam z przeróbka rozano-bylinowej... To znaczy nie całkowicie. Poprzesadzalam, co miałam poprzesadzac, i posadzilam to, co czekało na posadzenie. Okazało się że zostały puste miejsca.. Muszę dokupić dwie Bonice (jedna mam) - będą w dwóch miejscach po trzy szt, trzy pomponelle, dwie hort Polar Bear (jedna mam) i dwa rozchodniki Mr.Goodbud, potem dosadzić stipy, werbeny i ostróżki (chyba przesadze jeszcze- wezmę te spod domu, bo ta rabata z nimi nie pasi mi bardzo..). I zobaczymy co za cudak wyjdzie .
Zostały mi do posadzenie tam tylko niebieskie byliny na rabatę zolto-niebiesko-biala. Ona będzie na przedłużeniu tej, z którą teraz walczyłam. W październiku gdy przyjdą róże od Robaczka, chcialabym żeby była gotowa, żeby je tylko do dziur wrzucić Na środku przedłużonej rabaty, w najszerszym miejscu, posadzilam Perukowca (chce go wyprowadzić na pniu, nie wiem czy mi się uda), przed nim ML, Polar Bear, rozchodniki Mr.Goodbud i brązowa trawka, nie pamiętam nazwy. Musi to tylko dostać obwódkę - z czego?
Oczywiście to nie jest finał mojej pracy w tym sezonie. Na posadzenie czekają Giardiny, Elmshorny, jasminowiec, Kalina, cztery derenie, i jeszcze jakaś drobnica na którą nie mam pomysłu, więc pewnie zadoluje do wiosny. No i cebulowe.. I pielenie. Chciałabym też przyciąć jeszcze kanty przed zimą..
JoannA 23:29, 24 wrz 2015

kosolka napisał(a)
[img size=322x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/96/966779/original.JPG[img

Stipa pięknie wyrosła, a połączenie z werbeną świetne .
Zbierz nasionka jak dojrzeją, nawet w grudniu.
Ja dzisiaj obcięłam kłosy bo wysypało się tyle nasion że aż strach pomysleć co będzie wiosną.
kosolka 23:35, 24 wrz 2015

Ale masz na myśli nasionka werbeny czy stipy?
JoannA 23:44, 24 wrz 2015

kosolka napisał(a)
Ale masz na myśli nasionka werbeny czy stipy?

I jedne i drugie
Ścięłam stipę, werbena ma jeszcze niedojrzałe nasionka.
kosolka 23:49, 24 wrz 2015

A stipy już zbieralam..