Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Iwk4 16:41, 07 paź 2015

Viola napisał(a)

U mnie tez piwonie masakrycznie brzydkie, nie wiem gdzie powinny rosnąć, juz dwa razy zmieniały miejsce. Teraz są z różami, jeszcze dosadzę chyba rozplenice, żeby późnym latem i jesienią przykryły brzydkie liście.

U mnie piwonie mają teraz cudowny kolor czerwono złotych liści. Chciałam je wywalić, bo nie kwitły, to teraz się do mnie wdzięczą. Dobrze, że nie mam czasu się nimi zająć, to może pozwolę im zostać jeden sezon jeszcze
Iwk4 16:43, 07 paź 2015

waldek727 napisał(a)

Iwonko.
Żelazo (Fe) jest aktywatorem w syntezie chlorofilu i niektórych białek. Pierwiastek ten w formie schelatowanej możemy zastosować w drodze oprysku na wszystkie rośliny po uprzednim upewnieniu się, że rośliny zaczynają przejawiać jego niedobór.
A więc wtedy, kiedy dostrzeżemy pierwsze objawy chlorozy.
W parze z opryskiem powinniśmy też zbadać odczyn gleby w której rosną rośliny podatne na tę fizjologiczną chorobę.

Czy ktoś wie, gdzie się robi badanie gleby?
Czy wysyła się próbki, czy trzeba szukać w okolicy?
makkasia 20:22, 07 paź 2015

Zazdraszczam, że już kończysz dłubanie w ogrodzie. Ja mam wrażenie, że nie zdążę przed zimą...Piękne zdjęcia
kosolka 20:31, 07 paź 2015

Iwk4 napisał(a)

U mnie piwonie mają teraz cudowny kolor czerwono złotych liści. Chciałam je wywalić, bo nie kwitły, to teraz się do mnie wdzięczą. Dobrze, że nie mam czasu się nimi zająć, to może pozwolę im zostać jeden sezon jeszcze

Czyli wynika z tego, ze moje jednak coś zlapaly..
kosolka 21:02, 07 paź 2015

Iwk4 napisał(a)

Czy ktoś wie, gdzie się robi badanie gleby?
Czy wysyła się próbki, czy trzeba szukać w okolicy?

Pewnie szukałaś w necie, ja też, i nie znalazłam informacji odnośnie naszych okolic. Więc ponawiam prośbę do zorientowanych.
kosolka 21:06, 07 paź 2015

makkasia napisał(a)
Zazdraszczam, że już kończysz dłubanie w ogrodzie. Ja mam wrażenie, że nie zdążę przed zimą...Piękne zdjęcia

Kasiu, jeszcze troszkę robotki mam.. No, niby nie tak dużo, ale jednak wciąż coś dochodzi. Mam kompost do przesiania. Warzywnik do ogarnięcia plus maliniak. Przesadzenie trzech hort i trzech ML. Dokończenie dwóch rabat żółto-niebieskich (byliny posadzić - czekają zadołowane - i przygotować miejsce na róże, które już niedługo przybędą do mnie ). Zadołowanie na zimę (w przekopanym warzywniku) tego, czego nie posadzę już w tym roku. Później juz tylko kopczyki na róże i okrycie tego, co trzeba.
Iwk4 22:52, 07 paź 2015

Kopczyki dopiero w grudniu po przymrozkach, chyba, że chodzi o te róże, co przyjdą. Golaski od razu okopczykować trzeba. A te na rabatach muszą najpierw przysnąć w niskiej temperaturze. Tak radziła Danusia w zeszłym roku, więc cierpliwie czekałam do połowy grudnia, aby troszkę przestały kwitnąć i poszły sobie spać.
Wichura4ad 22:54, 07 paź 2015

http://panoramafirm.pl/badanie_gleby/kujawsko-pomorskie,,bydgoszcz
A może spróbuj tutaj to chyba najbliżej Ciebie
kosolka 23:04, 07 paź 2015

Tak Iwonko To pamiętam. Ta robota po prostu zostanie mi na później To miałam na myśli.

Piotr, dzięki! Iwonka - wiedzialam że ktoś pomoze
Wichura4ad 00:30, 08 paź 2015

Nie ma za co w końcu jesteśmy tak jakby sąsiadami. Zadzwoń tam to się przynajmniej dowiemy co i jak.
Pozdrawiam