Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

babka 19:52, 14 paź 2015

U mnie też pomżyło a dziś już sucho. Żeby chociaż cieplej jeszcze być chciało, podobno będzie
edit: bo mżawka nie mrzawka
Viola 19:54, 14 paź 2015

lojalna_ napisał(a)

Dziewczyny pisaly, ze rosliny lepiej znosza mroz jak sa podlane czyli nakarmione )))

No to jutro podleję
kosolka 20:19, 14 paź 2015

Ja jutro też muszę podlać.. Chociaż prognozy są obiecujace- podobno ma mocniej padać w weekend..

Jolcia- dziękuję Ci za pochwały Fakt, trochę bardziej przykładam się do zdjęć, nie cykam tak jak na poczatku, z automatu

inag 22:34, 14 paź 2015

U mnie dziś dosłownie lało przez cały dzień... Teraz trzymam kciuki za deszczu Ciebie
Ja też miałam już wczoraj pisać, że zdjęcia robisz jak zawodowy fotograf!
lojalna_ 22:37, 14 paź 2015

Kochana to naprawde widac ogrod Ci pieknieje juz to mowiłam tez widac ze rosliny Ci sie odwdzieczaja i te Twoje roze poogladam dzis sobie troszeczke
Filemon24 07:32, 15 paź 2015

Czytałam, że dawałaś hortensjom obornik jak go im trzeba rozrzucić, ja nie mam skąd wziąć obornika ale może bym krowich placków zebrała z łąki
kosolka 08:10, 15 paź 2015

Ilonka- też trzymam.. Prognozy wciąż takie same, zobaczymy...

Jolu, Ilonka- aż się zarumienilam

Filemonku - obornik to ja mam przekompostowany całkowicie, taki ok.3-5letni.. Więc ładuje go gdzie się da. Ale świeżego nie można dać bezpośrednio przy roślinie (korzeniu), bo go spali.. Obornik przyspiesza, czy też utrzymuje wegetacje, lepiej nie dawać go jesienia, tylko na wiosnę. Świeży można dać dość głęboko do dołka na przykład, na to grubo ziemi i dopiero roślinke. Albo przygotować ziemię pod wiosenne nasadzenia- przekonać teraz z obornikiem i niech przez zime przeleży. Robiłam tak w warzywniku.
Jeżeli coś źle napisałam, to mądrzejszych proszę o sprostowanie
Filemon24 08:21, 15 paź 2015

to masz fajnie z tym obornikiem ja już przekopałam część gdzie nie mam roślinek jeszcze posadzonych żeby użyźnić ziemię ( mały kawałek ale mam tam sam żwir ) myślałam że można dać też tak pod hortensje
Czyli ja tradycyjnie będę robić gnojówkę z pokrzyw.
kosolka 18:33, 15 paź 2015

Pada Pozdrawiam!
07_Rene 10:18, 18 paź 2015

kosolka napisał(a)
Ilonka- też trzymam.. Prognozy wciąż takie same, zobaczymy...

Jolu, Ilonka- aż się zarumienilam

Filemonku - obornik to ja mam przekompostowany całkowicie, taki ok.3-5letni.. Więc ładuje go gdzie się da. Ale świeżego nie można dać bezpośrednio przy roślinie (korzeniu), bo go spali.. Obornik przyspiesza, czy też utrzymuje wegetacje, lepiej nie dawać go jesienia, tylko na wiosnę. Świeży można dać dość głęboko do dołka na przykład, na to grubo ziemi i dopiero roślinke. Albo przygotować ziemię pod wiosenne nasadzenia- przekonać teraz z obornikiem i niech przez zime przeleży. Robiłam tak w warzywniku.
Jeżeli coś źle napisałam, to mądrzejszych proszę o sprostowanie

Ja mam taki wpół przekompostowany i też daje do dołków, ale tak jak piszesz, na to zimię, żeby korzenie bezpośrednio nie dotykały.

Obornik jest super