Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Kasial 08:51, 10 sie 2014

Dubel mi się zrobił.
iwonaal 09:21, 10 sie 2014

A może obwódkę z trzmieliny, niektóre dziewczyny mają, ładnie to wygląda.
agatanowa 10:03, 10 sie 2014

kosolka napisał(a)
Dziś zrobione Własno-dwuręcznie :

Tylko kory zbrakło.. No i jeszcze trzeba kilka iglakowych dokupić. Z przodu dam danicę, i jeszcze vanilki. No i jakaś obwódka.. Z czego? Podpowiedzcie!!

Jeszcze border:

[img

Olu, bardzo mi się podoba
Kochana, Ty to jesteś tytan pracy.
Proszę opisz to zdjęcie rabatki iglakowej, gdzie, co jest. Mi się generalnie wydaje, ze masz tendencję do gęstego sadzenia... więc się zastanów, czy jeszcze rzeczywiście coś dosadzać, czy tam jest miejsce? Może bardziej okrywowo i te obwódki. Co na obwódki do iglaków? A muszą być obwódki?
Może na słupy od razu posadź jakiś winobluszcz murorum albo bluszcz pospolity, będzie fajnie.

I co Ty chcesz przesuwać na rabatce pod domem z hortensjami, hostami i funkiami? Dobrze jest. Widzę, że są też tam wplecione zimozielone Ale czy budleja da radę w tym miejscu? Na pewno ma zacisznie, ale czy nie ma tam za dużo cienia? Co to za strona (bo z hortensji, host wnioskowałabym, że cienista). Jeśli tam cieniscie, to pomyśl jednak o przesadzeniu do słońca, budleje to takie bardziej śródziemnomorskie roslinki. A na jej miejsce moze piękną plamę bordową, np. Bez czarny 'EVA' Black Lace (Sambucus nigra. Ładnie na jasnej elewacji będzie wyglądał i ładnie łaczył się ze srebrzystym dereniem i tą żółtą tujką, tak mi się wydaje. Ale przemyśl

https://www.google.pl/search?q=bez+eva&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=viTnU4j9LuTe4QSN3YGoAw&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1600&bih=732#facrc=_&imgdii=_&imgrc=d99GVhflqLeP2M%253A%3B41pYHLPXXIdVFM%3Bhttp%253A%252F%252Fimages8.fotosik.pl%252F57%252Fe9e20e34cac00dc9.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.futuregardens.pl%252Fczarny-bez-eva-black-lace-sambucus-nigra-nowosc.html%3B577%3B400
agatanowa 10:04, 10 sie 2014

kosolka napisał(a)

Tak jak u Kasi z Ogrodowej Zachciewajki. Ale odwaliła tabele...!! Ja wolę jednak papierową wersję. Pisaną łapką Taka ze mnie staromodna dama

To zdecydownie lepiej i ładniej, zwłaszcza, jeśli rysujesz! Póżniej, jak tłumy bedą zwiedzac Twój ogród, to ryciny będą kopiowane na gadzetach pamiatkowych: kubkach, obrusach, pościelach, porcelanie Jak w angielskich ogrodach!
kosolka 10:25, 10 sie 2014

To ta w środku. Trochę zaokrągliłam pzód

Od lewej - jałowiec płóżący blue chip, przy słupie irga (? sprawdxam), za nią za słupem jałowiec chiński piramidalny, dereń biały, przeddereniem cyprysik columnaris, przed nim jałwiec mint culep, przed nim trzmielina, obok derenia cyprysik ivonne, przed nim rh, przed rh jałowiec - dostany, nie wiem - wygląda jak prince of wales, rośnie na ok1,5m, rozłożysty, po jego prawej rh, świerk biały, rh i z przodu trzmielina.
Kółka - czerwone cyprysik nutkajski, niebieskie - buk purple fountain, żółte - iglaki kuliste. Prawy róg zostaje. Obwódki nie musi być. Tak pomyslałam tylko. O słupie też już myslałam. Tylko nie wiem czy można?

Agatko - no mam tendencje do gęstego sadzenia.. Staram się czytać, sprawdzać wymiary a i tak jakoś tak.. Tutaj robiłam z kartką w ręku - odległości między nimi książkowe.. Za gęsto jednak??

Budleja sobie rośnie chyba ładnie, choć faktycznie to cienista rabata. Ale podoba mi się Twoja propozycja. Myslę ze skorzystam
kosolka 10:25, 10 sie 2014

agatanowa napisał(a)

To zdecydownie lepiej i ładniej, zwłaszcza, jeśli rysujesz! Póżniej, jak tłumy bedą zwiedzac Twój ogród, to ryciny będą kopiowane na gadzetach pamiatkowych: kubkach, obrusach, pościelach, porcelanie Jak w angielskich ogrodach!

Taaa
agatanowa 10:46, 10 sie 2014

kosolka napisał(a)

O słupie też już myslałam. Tylko nie wiem czy można?
Tutaj robiłam z kartką w ręku - odległości między nimi książkowe..

Jak robiłas odległości ksiązkowe, to OK

A te cyprysiki (columnaris i ivonne) nie zasłonią jałowca chińskiego piramidalnego,a zwłaszcza derenia białego ?

Jeśli RH rosna duże to świerka białego też zasłonią

O czyms pod bukiem pomyśl, pod nóżki, może powtórzyc jałowce płożące

kulki w jałowcu będą ładnie wygladać, byleby faktycznie jałowiec się płozył i dookoła kulek rósł, a masz takie kulki co są bardziej z przodu i nie wiem, czy je obrośnie

słup - ja podsadziłam, nie pytałam, najwyzej podetną, trudno
Danusia ma też chyba winobluszcza na słupie
kosolka 10:54, 10 sie 2014

agatanowa napisał(a)

Jak robiłas odległości ksiązkowe, to OK

A te cyprysiki (columnaris i ivonne) nie zasłonią jałowca chińskiego piramidalnego,a zwłaszcza derenia białego ?

Nie wiem czy nie zasłonią.. Wydawało mi sie że dereń będzie spomiędzy nich wyglądał..A jałowiec?.. Powinien być widoczny od strony wjazdu.. Od ogrodu moze rzeczywiście nie..
Sabina76 10:54, 10 sie 2014

Olu koniecznie puść bluszcz na słup, bo będzie straszył przy pięknej rabacie. Brakuje wysokiego pietra. Cyprysik nutkajski i buk purple fountain załatwiłby sprawę, ale czy chcesz mieć tego ładnego buka tak daleko, przy drodze? Może Cyprysik nutkajski i jarząb pendula?
O, dopatrzyłam się, że po sąsiedzku będzie ładne wysokie tło, które można zaadoptować

Pozdrawiam
kosolka 10:55, 10 sie 2014

agatanowa napisał(a)

Jeśli RH rosna duże to świerka białego też zasłonią

Nie wyszło mi to wszystko jednak widać..