Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

katiaxx 14:25, 10 sie 2014

Witam niedzielnie Oluś, jeśli chodzi o bluszcz - to zimozielony najlepiej, nie wiem tylko czy u nas da radę i rośnie chyba dość wolno - ale nie sprawdziłam tej informacji, coś tak przebąkiwał fachowiec który ma robić ogród w firmie gdzie pracuję
kosolka 15:24, 10 sie 2014

agatanowa napisał(a)

I co Ty chcesz przesuwać na rabatce pod domem z hortensjami, hostami i funkiami? Dobrze jest. Widzę, że są też tam wplecione zimozielone

Muszę przesunąć do przodu hosty- mają się wychylać na border, przełożyć trochę tawulki, żeby zrobić miejsce na przesadzenie ścisniętych hortensji wiosną..
kosolka 15:26, 10 sie 2014

agatanowa napisał(a)

A wiesz, co - to Ivona i piramid nie są takie aż wysokie, wystarczy columnarisa przesadzić i wobec tego może ten dereń jest OK. Ale columnaris to rosnie nawet do 8 m, więc jego musisz przesadzić. Może za RH po prostu, na miejsce świerka białego. Na jego srebrzystym tle RH będą fajnie wygladać, ale cienia wiele to miec nie będą, bo on chudy (ale biały też chudy).

Swierka białego na miejsce columnarisa, albo moze lepiej tam, gdzie czwarta kulka danicy od lewej

Jeszcze chyba buka zamieniłąbym z nutkajskim (buka dałabym centralnie).

Będę poprawiać. No trudno, parę dołków w tą czy w tamtą.. Trochę więcej potu tylko Może się w końcu nauczę..
kosolka 15:27, 10 sie 2014

agatanowa napisał(a)
Tak na lewym rożku to mi czegoś większego brakuje, bo rabata jest ciężka z prawej, a z lewej same płozące albo niskie, oprócz słupa...

Mi też. Myślę..
kosolka 15:29, 10 sie 2014

katiaxx napisał(a)
Witam niedzielnie Oluś, jeśli chodzi o bluszcz - to zimozielony najlepiej, nie wiem tylko czy u nas da radę i rośnie chyba dość wolno - ale nie sprawdziłam tej informacji, coś tak przebąkiwał fachowiec który ma robić ogród w firmie gdzie pracuję

No i to jego minus.. A hort.pnąca? Ale to też niezimozielone.. To już lepiej winobluszxz..Da ładny kolor jesienią..
katiaxx 15:32, 10 sie 2014

da ładny ale łyso będzie zimą a taki słup to żadna osłona, może warto poczekać 3 lata dłużej a potem oko cieszyć i zimą ?
kosolka 15:39, 10 sie 2014

Irga? Jaka odmiana? Rośnie już dość wysoko.
kosolka 15:43, 10 sie 2014

Śliczne widoczki, choć jeszcze doniczkowe, w poczekajce..
agatanowa 15:45, 10 sie 2014

kosolka napisał(a)

No i to jego minus.. A hort.pnąca? Ale to też niezimozielone.. To już lepiej winobluszxz..Da ładny kolor jesienią..

Jak nie przyjda przymrozki nagłe. W ubiełym roku przyszły coś po 20 wrzesnia i nie można było oglądać pięknych lisci czerwonych, bo wszystko skiszone.

Hortensja pnąca albo też przywarka japońska piekne, ale rosną powoli i tak - jak piszesz - nie są zimozielone. Co więcej, jakby kazali zrywać, to szkoda, bo tanie nie są.

Bluszcz pospolity powinien dąc radę spokojnie, ale rośnie wolno.

Z lewej może powtórzyć wysokiego RH albo nutkajskiego, albo dac i to, i to (najwyzej troszkę powiększyć rabatę, a irgę i jałowce płozące odpowiednio z przodu i między roślinami
kosolka 15:46, 10 sie 2014

katiaxx napisał(a)
da ładny ale łyso będzie zimą a taki słup to żadna osłona, może warto poczekać 3 lata dłużej a potem oko cieszyć i zimą ?

No i pewnie masz rację Bluszcz na mnie patrzy właśnie z doniczki. A to obojętnie jaki? Ja mam taki "dostany" więc nie wiem co to z niego będzie. Pstrykne mu fotkę.